Durant la tardor del 2001, Cambrils va dedicar el seu cicle d’activitats sobre memòria històrica a conèixer com es vivia a Vilafortuny entre 1930 i 1950.

La 6a edició dels cicles de memòria històrica de tardor organitzats per l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils va estar dedicat a la vida Vilafortuny entre 1930 i 1950.

Vilafortuny és un dels territoris que es va annexionar al terme municipal de Cambrils l'any 1842. A mitjan segle XX, en aquesta zona agrícola presidida pel castell i travessada per la línia del tren, els masos s'escampaven fins a la vora de la mar.

Entre 1930 i 1950, Vilafortuny va viure un període extraordinari, amb l'arribada de colònies escolars, brigadistes internacionals, persones que fugien dels bombardejos i gent d'altres poblacions que buscaven recursos alimentaris.

Tot plegat ha deixat rastres en la memòria col·lectiva, en els documents i en publicacions que conserva la Biblioteca Pública Municipal de Cambrils. L'Arxiu Municipal de Cambrils i el Museu d'Història de Cambrils han treballat -i ho continuen fent- en la localització i anàlisi d'aquests documents i testimonis.

El cicle Vilafortuny 1930-1950 va voler donar a conèixer els resultats de la recerca de testimonis i documents realitzada per l’Arxiu Municipal de Cambrils, el Museu d’Història de Cambrils i els historiadors locals. Al document adjunt podeu consultar el programa d’activitats. Mig miler de persones van assistir als diferents actes del cicle.

122 persones van visitar l'exposició Preludi de l'última batalla, al Museu Molí de les Tres Eres.

La taula rodona -introduïda per l'historiador Manel Tarés- va comptar amb el testimoni de tres persones que havien viscut en masos de Vilafortuny o al castell o que hi havien tingut relació directa durant la guerra civil.

La ruta comentada va portar una vuitantena de persones a conèixer diferents indrets de Vilafortuny -camí de mas Clariana, mas d'en Bosch, l'església de Mas d'en Bosch, mas del Pahí i castell de Vilafortuny- a la llum d'històries que aquests indrets van protagonitzar durant les dècades de 1930 i 1940, gràcies a les explicacions dels testimonis i a les informacions obtingudes dels documents.

I el diumenge 4 de desembre, 300 persones van assistir a la inauguració de la senyalització dels espais de la Guerra Civil, que va anar a càrrec de l'alcaldessa de Cambrils, Mercè Dalmau, i del director territorial de Territori i Sostenibilitat, Cèsar Puig. Des d'ara, set espais -des del Molí de les Tres Eres fins a la Torre del Llimó, passant pel col·legi la Salle, el Centre Cultural, l'antic ajuntament, la Rectoria i la casa Vidal i Barraquer- compten amb un panell on s'indica -en cinc idiomes- què s'hi esdevenia durant la II República i la Guerra Civil. Resseguint les explicacions dels diferents panells de la ruta, es pot obtenir una visió de com era la vida a Cambrils durant la Guerra Civil, a través de diferents aspectes com l'arribada de refugiats, la confiscació d'edificis, la pluralitat ideològica, els canvis polítics protagonitzats per l'ajuntament, la persecució ideològica, l'exili, el Cardenal Vidal i Barraquer, els bombardejos aeris i les conseqüències finals de la guerra.

Aquesta senyalització dóna suport a les visites turístiques i didàctiques que es fan a la Ruta dels Espais de la Guerra Civil a Cambrils, que es va crear l'any 2009 amb la reobertura i senyalització del refugi antiaeri del carrer Creus.

El cicle va comptar amb el suport del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, i amb la col·laboració del Grupo Casablanca - Castell de Vilafortuny, de la parròquia de Santa Maria de Vilafortuny, de l'Associació Cultural Vilafortuny i de la Penya Cicloturista de Cambrils.