Activitats i continguts del cicle "L'arribada del turisme a Cambrils (1950-1962)"

A mitjan segle XX, Cambrils va començar a esdevenir el municipi turístic que coneixem avui. Durant la dècada de 1950, els estiuejants que des de feia anys havien construït algun xalet monumental en diferents punts de la costa, van començar a ser acompanyats per persones d'origen europeu que arribaven atretes pel paisatge, el clima i la gastronomia.

En un degoteig creixent, venien a passar les vacances de Setmana Santa o d'estiu, o simplement a fer un bon dinar. S'allotjaven primer en pisos particulars i en les poques fondes que tenia llavors un Cambrils eminentment pagès i pescador. Posteriorment ja es construïren càmpings i els primers hotels per allotjar els turistes que passaven les hores a la platja, a les terrasses, als cafès i a les sales de ball de la Platja i de la Vila. Introduïen ràpidament nous costums i noves llengües. Alguns van fer arrels a casa nostra i han continuat venint durant dècades cada any, ells o els seus fills i néts.

Des de bon començament, els cambrilencs van respondre a aquesta arribada de turistes. Es van crear nous negocis i el nostre municipi va convertir-se també en un lloc d'arribada d'immigrants que buscaven una oportunitat. Es comença a tenir cura del paisatge urbà, milloren les comunicacions i, a partir de 1963, es planifica el creixement urbanístic, que permet desenvolupar les noves urbanitzacions on s'estaven construint els apartaments i xalets. En pocs anys, el turisme estava transformant l'economia, la vida, el paisatge i els costums de Cambrils.

La tardor del 2012, l'àrea de Cultura va organitzar el cicle "L'arribada del turisme a Cambrils (1950-1962)", que pretenia donar a conèixer com es va desenvolupar aquella primera dècada de l'auge turístic, gràcies al testimoni de les persones que hi van estar directament relacionades i, també, a la documentació textual i gràfica que se'n conserva. Va ser un primer punt de partida per posar sobre la taula els col·lectius i els factors que van fer possible, al llindar del 1960, l'esclat del turisme a Cambrils.

Aquesta va ser la setena edició dels cicles de memòria de tardor que organitza l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils, i que des de l'any 2006 han permès donar a conèixer, gràcies als documents i als testimonis, diferents aspectes de la història contemporània de Cambrils a través de conferències, publicacions, taules rodones, audiovisuals, senyalització d'espais i rutes comentades.

Podeu consultar el programa complet si us descarregueu el document adjunt.

Ho van organitzar: Arxiu Municipal de Cambrils, Museu d'Història de Cambrils i Biblioteca Pública Municipal de Cambrils

Hi van col·laborar: Arxiu Històric de Tarragona, Fundació Caixa Tarragona, Patronat de Turisme de Cambrils, Club Nàutic de Cambrils i Centre d'Estudis Cambrilencs.