El XVIIIè Cicle de memòria de tardor, Correspondència contra l’oblit, pretén aproximar a la ciutadania la importància de comunicar-se amb els éssers estimats en un context de guerra, com ho va ser la Guerra Civil Espanyola de 1936-1939.

Escriure una carta sempre implica absència i separació física. Els motius poden ser múltiples. Un d'ells, dolorós, és la guerra. La correspondència durant la guerra es va convertir en una necessitat per a registrar totes les experiències de la vida diària en el front. Les cartes que els combatents van rebre de les seves famílies van millorar la moral dels soldats, oferint-los una sensació d'inspiració i raó per a continuar lluitant: per a poder posar fi al conflicte el més ràpid possible i reunir-se amb els seus éssers estimats. De la mateixa manera, al revés, els familiars verificaven l'estat de salut del seu fill, marit, net o nebot alhora que, si la censura ho permetia, tenien referències del lloc en el qual es trobava.

En un context d'estudi humanístic i de recuperació de la memòria històrica d'un país, d'un territori o d'una família, la correspondència ens permet endinsar-nos en aspectes de caràcter personal i intima que aporta un valor afegit a la resta de fonts documentals. Complementa documents oficials que de vegades ofereixen mancances interpretatives que sovint es poden resoldre estudiant la correspondència entre el soldat i la família.

Aquest cicle continua la línia de recerca i divulgació sobre memòria històrica que desenvolupen el Museu d’Història de Cambrils, l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils i l’Arxiu Municipal de Cambrils dins de la seva programació anual.

PROGRAMA

Dissabte, 7 de setembre de 2024, a les 12h. Torre del Port

Inauguració de l’exposició Espero una postal produïda pel Museu d’Història de Catalunya amb el suport de la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya. Fins el 13 d'octubre.

Organitza: Museu d’Història de Cambrils.

Col·labora: Arxiu Municipal de Cambrils.

Dijous, 19 de setembre de 2024, a les 19.30h. Sala d’actes del Centre cultural

Taula rodona La correspondència dels germans Miralles. Presentació de la documentació recuperada per Rafaela López Gómez relacionada amb els germans Gaietà i Josep Miralles, fills de Cambrils, desapareguts durant la Guerra Civil Espanyola de 1936-1939.

Participen: Rafaela López Gómez, Josep Maria Calvo Alcarraz, Gerard Martí Estrada i Pedro Otiña Hermoso.

Organitza: Museu d’Història de Cambrils i Arxiu Municipal de Cambrils.

Dimarts, 24 de setembre de 2024, a les 19.30h. Sala d’actes del Centre cultural

Conferència La memòria democràtica. Recerca i divulgació per necessitat i urgència, a càrrec de Salvador Redó i Martí, Graduat en Humanitats, periodista i president de l’Associació Memòria i història de Manresa.

Organitza: Museu d’Història de Cambrils i Arxiu Municipal de Cambrils.

Dijous, 3 d’octubre de 2024, a les 19.30h. Sala d’actes del Centre Cultural

Presentació de la novel·la El cor més humil: Valldeperes estiu de 1938, a càrrec del seu autor Andrès Villa López que ha escrit el llibre a rel de la troballa a la Conca de Barberà, de correspondència inèdita de la Guerra Civil. 

Organitza: Campus Extens de la URV, Arxiu Municipal de Cambrils i Museu d’Història de Cambrils.

Dissabte, 19 d’octubre de 2024, a les 18.00h. Torre del Llimó

Dins del programa Què diu que fan? Escenaris de la Catalunya Sud, representació de l’obra de teatre Memòries oblidades. A càrrec de la companyia Teatralitzat i protagonitzada per les actrius Marta Marín Simón, MA López Llauradó i Cristina Murillo Gailmany.

Sinopsis: Al llarg de la història les dones han hagut de triar entre la família o la carrera, entre els estudis o els fills, entre la lluita o la maternitat. També va passar durant la guerra civil espanyola, i ni totes les dones es van quedar a la rereguarda ni totes van ser milicianes. Però totes van resistir, lluitar per sobreviure i veure com perdien de nou drets i llibertats.

Aforament limitat. Entrada gratuïta.

Organitza: Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils.

Dissabte, 26 d’octubre de 2024. Manresa

Visita Manresa contra l’oblit. Descoberta a Manresa dels espais de memòria gestionats per l’Ajuntament de Manresa amb la col·laboració de l’Associació Memòria i Història de Manresa, entitat que contribueix a recuperar la memòria històrica i lluitar contra l’oblit. Ruta urbana amb perspectiva memorialística i visita a edificis patrimonialitzats com el refugi antiaeri del Grup Escolar Renaixença. Sortida a les 8.30h des de la parada de bus de davant del Molí de les Tres Eres a l’Avinguda Adelaida. Àpat lliure a càrrec de les persones inscrites per rigorós ordre d’arribada a l’email museu@cambrils.cat

Organitza: Campus Extens URV, Arxiu Municipal de Cambrils i Museu d’Història de Cambrils.