La tardor de 2010 l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils va organitzar el cicle d'activitats Societats de Cambrils durant la II República. Va ser la cinquena edició dels cicles de tardor sobre memòria històrica, que tenen com a objectiu conèixer millor el període i fomentar la cultura de la pau

La guerra civil de 1936-39 va significar, arreu de Catalunya, no només la fi de la II República sinó també l'eliminació d'una societat plural on eren possibles el debat i el contrast de les idees. En moltes poblacions, aquesta pluralitat s'articulava a través de societats que sovint reunien finalitats culturals, lúdiques, benèfiques, esportives o polítiques.

 

 Aquestes societats van sobreviure els canvis, conflictes i esclats violents del primer terç del segle XX, i en el seu si es van gestar moltes de les ideologies que han definit la política fins a l'actualitat.

La dictadura franquista va suprimir aquest model associatiu tan propi del país, perquè el considerava una manifestació de la societat democràtica i, en darrer terme, una forma d'escapar al control de l'Estat.

Tot i ser aleshores una població de només 4.000 habitants, Cambrils comptava també amb un ric panorama associatiu. La Cadira, l'Agrària, el Polvorín, el Pòsit i el Sindicat són els noms populars de les més importants d'aquestes entitats. Algunes persones han sentit parlar de les representacions teatrals, els balls, les festes, els concerts i els partits de futbol que aquestes societats organitzaven, de la biblioteca que algunes tenien i dels cafès on els socis anaven a fer tertúlia, a escoltar la ràdio, a veure les primeres pel·lícules o a celebrar els seus esdeveniments familiars.

El cicle Societats de Cambrils durant la II República va tenir com a objectiu donar a conèixer aquest paisatge associatiu previ a la guerra civil i recollir els testimonis que encara resten a la memòria d'algunes famílies.

El cicle va incloure una exposició genèrica sobre el període, una conferència sobre les societats pescadores de Catalunya, una conferència sobre les societats cambrilenques de la II República, una taula rodona amb testimonis, sessions dels tres Clubs de Lectura i una ruta comentada.

Aquesta darrera va ser l'activitat que va aplegar més assistents. Portava per títol Del moll al Pòsit i, gràcies a la col·laboració d'un seguit d'entitats i de testimonis, tot recorrent diferents espais del Barri de la Platja va permetre donar a conèixer la seva evolució social, econòmica i urbanística entre les dècades de 1920 i 1930. Al document adjunt us podeu descarregar el díptic que va servir per conduir-la, i en aquest enllaç podeu veure alguns dels documents que s'hi van comentar.

L'ha organitzat l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils. Ha comptat amb el suport de la Direcció General de la Memòria Democràtica, del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya.