El XIVè cicle de memòria de tardor, que organitza conjuntament el Museu d’Història de Cambrils i l’Arxiu Municipal de Cambrils, en coordinació amb l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils, pretén contribuir al coneixement del final de guerra civil espanyola i com moltes persones tingueren que fugir: uns retornaren aviat a casa; d'altres acabaren en un camp de concentració.

Enguany ha fet exactament 80 anys del final de la Guerra Civil, precedit a Catalunya per la cruenta batalla de l’Ebre, iniciada el 25 de juliol de 1938. Fou el trencament de les darreres esperances de la II República de resistir. L’inici de l’ofensiva final franquista sobre Catalunya al 23 de desembre de 1938, va reblar el clau contra un exèrcit desorganitzat, en retirada i una població completament desmoralitzada i sense recursos, abocada a l’esforç de guerra i acollidora de milers de persones que havien fugit de la guerra.

Les tropes franquistes arribaren al Camp de Tarragona ràpidament. Baixant de Montbrió, ocuparen Cambrils el 15 de gener de 1939. Aquí s’hi havien refugiat durant tot el conflicte, prop d’un miler de persones procedents de Madrid, Andalusia, País Basc, Astúries, País Valencià, Terres de l’Ebre i l’Aragó. Aproximadament un terç eren nens i nenes menors de 14 anys. La seva arribada fou progressiva d’acord a l’avanç del front de guerra.

Programa d'actes

Dissabte, 21 de setembre, a les 12 del migdia. Torre del Port

Inauguració de l’exposició Vencedors i vençuts a càrrec de Jordi Font Agulló, director del Memorial Democràtic. La mostra de caràcter itinerant i produïda pel Memorial Democràtic, dóna testimoni de l'exili republicà, durant i després de la Guerra Civil.

Organitza: Museu d’Història de Cambrils i Arxiu Municipal de Cambrils. Col·labora: Memorial Democràtic. Generalitat de Catalunya.

Dijous, 8 d’octubre, a les 8 del vespre. Sala d’actes del Centre Cultural

Projecció de la pel·lícula El Periple, la vella llum d’Europa, obra del cineasta Mario Pons Múria, que entrellaça la història de tres exilis: el dels republicans acabada la Guerra Civil, el dels refugiats que creuen la Mediterrània i la crisi de l'individu europeu de classe mitjana.

Organitza: Campus Extens de la URV, Museu d’Història de Cambrils i Arxiu Municipal de Cambrils.

Dijous, 17 d’octubre a les 8 del vespre. Sala d’actes del Centre Cultural

Presentació en públic de les memòries inèdites de Joan Viladrich a través de la conferència L'exili del cardenal Vidal i Barraquer i el doctor Joan Viladrich a càrrec de l’historiador Manel Tarés i Lagunas.

Organitza: Arxiu Municipal de Cambrils i Museu d’Història de Cambrils.

Dijous, 7 de novembre, a les 8 del vespre. Sala d’actes del Centre Cultural

Veus cambrilenques, amb la presentació del llibre La direcció literària d'edicions Proa a l'exili d’Oriol Teixell Puig, autor del llibre i professor del Departament de Filologia Catalana de la URV.

Organitza: Campus Extens de la URV, Museu d’Història de Cambrils i Arxiu Municipal de Cambrils.

Dissabte, 9 de novembre, a les 7 del matí. Parada d’autobús de l’avinguda Adelaida, al costat del Palau d’Esports Municipal.

Sortida cultural Els camins de l’exili del 39 a la Jonquera. Preu: 15 euros per persona amb el dinar, les visites i el bus inclosos, prèvia inscripció a museu@cambrils.org o bé trucant al telèfon 977794528.

Organitza: Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils, Campus Extens de la URV, Museu d’Història de Cambrils i Arxiu Municipal de Cambrils.

Dijous 21 de novembre a les 8 del vespre. Sala d’actes del Centre Cultural

Conferència La rereguarda al Camp de Tarragona, sis mesos abans del final de la Guerra Civil, a càrrec de Jordi Piqué Padró, arxiver de l’Arxiu Històric Municipal de Tarragona. Acte inclòs dins el Cicle de Memòria de Tardor.

Organitza: Arxiu Municipal de Cambrils, Museu d’Història de Cambrils i Campus Extens de la URV.