La IX edició dels cicles de memòria de tardor va portar per títol "Anar a estudi: ensenyament a Cambrils (segles XVIII-XX)"

Els anys d’escola formen part dels records d’infantesa de les persones. “Anar a estudi” és una antiga expressió que evoca un seguit de vivències relacionades amb els mestres, els companys, els continguts, l’estil d’ensenyament, l’espai de les aules i dels jocs… Una expressió que ens parla de l’estudi com a activitat però també com a indret on les persones passaven una bona part de les seves hores d’infantesa.

La major part de les persones té records clars i intensos dels seus anys d'escola. I als fons de l'Arxiu Municipal de Cambrils hi ha abundant documentació que ens dóna informació sobre l'ensenyament a Cambrils, des del primer testimoni escrit d’un mestre que exercia l’any 1711.

Per això, una mirada enrere a través del testimoni de les persones i, encara més, a través de la documentació, ens mostra fins a quin punt ha evolucionat l’ensenyament en els darrers segles.

Durant la tardor del 2014,  diverses activitats van servir per descobrir i recordar un seguit de llocs, institucions i persones que al llarg dels darrers tres segles han estat relacionats amb l’ensenyament de la canalla i dels adults a Cambrils.

A través d'una conferència, l'historiador i mestre Josep Bertran va explicar les grans etapes que l'ensenyament ha viscut a Cambrils des de la primera notícia documentada el 1711, i els principals actors que han anat protagonitzat els canvis. Podeu descarregar-vos el programa en document adjunt.

A la taula rodona Ser alumne a Cambrils, els testimonis de Lluís Font,  Paz Gavaldà, Josep Maria Calvo, Josep Maria Siuró i Salvadora Borrut van explicar la seva trajectòria escolar, que en molts casos es va veure condicionada per la necessitat de posar-se a treballar de ben petits. Van explicar com eren les classes als col·legis de xiquetes i xiquets de la Platja i de la Vila, tant als públics com als Hermanos.

Els participants a la taula rodona Ser mestre a Cambrils (la germana Maria Antònia Gilibets, Montserrat Ortoneda, el germà Ramon Farrés, Félix Pérez i Rosa Mas van recordar quins havien estat els seus inicis com a mestres, en quin tipus de col·legi i amb quins mitjans materials. Van recordar també amb emoció les relacions que mantenen amb els que havien estat els seus alumnes.

La projecció Fotografies d'escola (1895-1970) va permetre veure 179 de les imatges relacionades amb l'ensenyament que es conserven als fons de l'Arxiu Municipal de Cambrils. Els assistents a la projecció van contribuir activament a identificar les persones i els contextos que es veien a les fotografies.

El cicle va acabar com cada any amb una ruta històrica comentada. En aquest cas, diferents espais del Nucli Antic van servir per fer un recorregut cronològic a l'ensenyament a Cambrils entre 1711 i 1960, guiat per les explicacions del Museu d'Història de Cambrils i l'Arxiu Municipal de Cambrils i il·lustrat amb documents, objectes, testimonis dels participants i la mateixa observació de l'espai urbà i dels dos edificis que es van visitar: el col·legi dels Hermanos i l'antic col·legi Joan Ardèvol. Us podeu descarregar al pdf adjunt el díptic de la ruta.

Alguns dels continguts que es van tractar es van publicar al número 26 de L’Arxiu t’informa. Butlletí de l’Arxiu Municipal de Cambrils, que es va publicar un cop acabat el cicle. També s’ha publicat al web el llistat de mestres que s’han pogut documentar entre 1711 i 1969.

Aquesta va ser la IXa edició dels cicles de memòria de tardor, que organitza l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils. Any rere any, aquests cicles tenen com a objectiu anar posant sobre la taula aspectes de la història de Cambrils que han deixat rastre en la memòria a través dels documents, els objectes, els records de les persones i els espais del municipi. L’Arxiu Municipal de Cambrils i el Museu d’Història de Cambrils proposen un seguit d’activitats que pretenen contextualitzar científicament aquests aspectes de la història local i, alhora, donar veu a les persones que n’han estat testimonis.

Alhora, el cicle continuava la línia de recerca i divulgació sobre memòria històrica que desenvolupen l’Arxiu Municipal de Cambrils i el Museu d’Història de Cambrils dins de la seva programació anual.