L'Hospital de Sang de Cambrils va funcionar a l'edifici del convent de Sant Josep, de Vinyols i els Arcs, durant la Guerra Civil de 1936-39. Acollia els soldats que arribaven ferits del front i, també, els cambrilencs que necessitaven ser operats

Va tenir una funció destacada dins la xarxa d'hospitals de guerra, sobretot coincidint amb els episodis bèl·lics més importants, com les batalles de Terol i Belchite, la conquesta de Lleida, la caiguda del front d'Aragó i, sobretot, la batalla de l'Ebre. Les seves grans dimensions, les bones condicions de l'edifici i la proximitat del front el van convertir en un dels grans hospitals de la rereguarda. Nombrosos soldats hi van ser sotmesos a operacions greus i hi van fer convalescències de llarga durada.

Hi van morir almenys 315 persones, que van ser enterrades al cementiri de Cambrils. A partir de la consulta dels registres d'enterraments de l'Arxiu de la Parròquia de Santa Maria de Cambrils s'ha pogut elaborar un llistat amb els noms d'aquestes persones, que podeu consultar en el document adjunt.

L'existència de l'Hospital de Sang de Cambrils va ser possible gràcies al treball de persones de Cambrils i de la resta de la comarca, però també a voluntaris vinguts de lluny per a oferir el seu treball com a metges, infermeres, portalliteres, pagesos o rentadores. Algunes d'aquestes persones i els seus descendents directes han ofert el testimoni de les seves vivències, en el transcurs de la recerca que s'ha realitzat els darrers mesos.

L'any 2006, coincidint amb el 70è aniversari de la seva creació, l'Arxiu Municipal de Cambrils i el Museu d'Història de Cambrils van encetar una recerca sobre l'Hospital de Sang de Cambrils, a partir de testimonis orals i dels documents que es conserven en diferents arxius. Aquesta recerca continua oberta encara i part de les conclusions es poden trobar a Al servei dels ferits: recull de fonts de l'Hospital de Sang de Cambrils, que es va publicar l'any 2008 com a primer volum de Camins: revista de patrimoni cultural de Cambrils.

També podeu llegir l'article adjunt L'Hospital de Sang de Cambrils (1936-1939) segons la documentació municipal. El podeu consultar en el document adjunt. Recull les explicacions que ha aportat la consulta dels documents conservats a l'Arxiu Municipal de Cambrils i l'Arxiu Municipal de Reus. Es tracta d'una primera aproximació a l'evolució de l'hospital, que més endavant haurà de ser completada amb les informacions que aportin els testimonis orals.

També podeu visitar l'exposició virtual L'Hospital de Sang de Cambrils als documents. Es tracta de la versió per a web, ampliada, de l'exposició que es va poder veure al Centre Cultural i Ocupacional de Cambrils entre el 27 de setembre i el 15 de novembre del 2006.

Les activitats organitzades per l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils durant l'any 2006 al voltant de l'Hospital de Sang de Cambrils van comptar amb el suport del Programa Memorial Democràtic.

Si voleu més informació o podeu aportar algun testimoni personal sobre l'Hospital de Sang de Cambrils, podeu adreçar-vos a l'Arxiu Municipal de Cambrils, al telèfon 977 361662 o a l'adreça electrònica arxiu@cambrils.cat.

 HSC - programa 2006.pdf