Dades bàsiques, funcions i serveis

Com es pot accedir a l'Arxiu Municipal de Cambrils?

L'Arxiu Municipal de Cambrils està ubicat a l'edifici de l'Ajuntament (planta -1).

L'horari habitual de consulta pública és:

       · Dilluns a divendres : de 9:30h a 14:30h

       · Dimarts i dimecres: de 15:30h a 19:00h  (AMB CITA PRÊVIA)

Contacta amb l'AMCAM

  Adreça

  Plaça de l'Ajuntament, núm. 4
  43850 Cambrils

  correu electrònic

  arxiu@cambrils.cat

  Telèfon

  977 36 16 62

   

   L'Arxiu Municipal al servei de la gestió de la documentació municipal, de la garantia dels drets dels ciutadans i del patrimoni documental de Cambrils

   L'Arxiu Municipal:

    

   1. Gestiona la documentació que genera l'Ajuntament de Cambrils, en tots els suports: paper, electrònic, plànols, fotografies...
   2. Assessora els diferents departaments de l’Ajuntament per al tractament de la documentació que generen
   3. Garanteix la conservació dels documents, per tal que siguin consultables quan es necessitin
   4. Facilita la consulta dels documents als treballadors de l’Ajuntament quan els necessiten per a la gestió dels assumptes administratius. D’aquesta manera contribueix al funcionament de l'administració municipal.
   5. Posa la documentació a disposició dels investigadors
   6. Posa la documentació a disposició dels ciutadans, per tal que puguin consultar-la i exercir els seus drets
   7. Assessora els usuaris sobre les característiques i la informació que contenen els documents
   8. Participa en les iniciatives culturals que contribueixen a la difusió del patrimoni cultural de Cambrils

    

   El funcionament de l'Arxiu Municipal de Cambrils es regula pel seu reglament.

   L'actualitat de les activitats de l'Arxiu Municipal de Cambrils es pot consultar als espais de notícies i d'agenda d'aquesta web, i també al perfil Cambrilscultura al Facebook.

   La consulta interna és el servei més utilitzat de l'Arxiu Municipal de Cambrils

   Els diferents departaments, serveis i òrgans de l'Ajuntament de Cambrils consulten cada any milers d'expedients de l'Arxiu Municipal de Cambrils per tal d'usar-los com a fonament per realitzar tràmits administratius o, més genèricament, desenvolupar les seves funcions.

   Una part d'aquests expedients es consulten a les mateixes instal·lacions de l'AMCAM i uns altres s'enduen en préstec a les diferents oficines municipals.

   L'any 2021, l'AMCAM va atendre 1.522 comandes internes de documentació

   L'actualitat de l'Arxiu Municipal

   Ara mateix, l'Arxiu Municipal treballa en la configuració del sistema de gestió de la documentació, que ha de permetre gestionar (classificar, descriure, transferir, conservar, avaluar) tota la documentació que diàriament genera l'Ajuntament de Cambrils, tant en format paper com electrònic, CD, fotogràfic, plànols...

   Alhora, es continua atenent la consulta d'aquesta documentació, tant per part dels departaments de l'Ajuntament com dels ciutadans en general.

   Es mantenen obertes diverses línies de recerca sobre diferents aspectes del patrimoni històric de Cambrils, com ara els oficis (pescadors, mestres d'aixa, professionals del turisme, botiguers, pagesos...), l'evolució de l'espai urbà, la vida quotidiana en els seus diferents vessants (ensenyament, condicions de vida, relacions humanes...) o els fenomens econòmics i socials que han determinat els canvis que Cambrils ha anat experimentat al llarg dels segles.

   Tot plegat es dóna a conèixer a través d'activitats de divulgació com El document del mes, la publicació del butlletí, la producció d'exposicions, l'organització de cicles d'activitats o de cursos i tallers.

    

    

    

    

    

    

    

   Aquesta tardor, també participa en la recerca del cicle Ports, camins i trens. Cambrils, nus històric de comunicacions, i en l'organització de les activitats de divulgació.

   Què ha fet l'AMCAM els últims mesos?

   El Cicle de Memòria de Tardor dedicarà la seva 17a edició a la repressió franquista. El programa d’activitats, titulat “La repressió de la memòria”, que s’iniciarà el proper 3 d’octubre, repassarà les diferents cares de la repressió amb una exposició, la presentació d’un llibre, una sortida cultural i diverses conferències.

   Consells de guerra, condemnes a mort, confiscació de propietats, presó, exili... La victòria de 1939 dels militars aixecats contra la II República va provocar que les autoritats franquistes exercissin arreu una repressió, en diferents graus, que ha quedat a la memòria col·lectiva. Cambrils no n’és cap excepció. I en les properes setmanes, aquest cicle de memòria donarà  a conèixer alguns d’aquests casos i el context general en què es produïen.

   El cicle “La repressió de la memòria” permet així a l’Arxiu Municipal de Cambrils i al Museu d’Història de Cambrils continuar aportant elements per conèixer i valorar el patrimoni cultural en aspectes poc coneguts de la història contemporània del municipi. Tot plegat forma part de la línia de recerca i divulgació sobre memòria històrica que ambdues institucions desenvolupen dins de la seva programació.

   Des de l’any 2006, any rere any, aquests cicles de memòria de tardor obtenen una excel·lent resposta de la ciutadania. La programació està organitzada conjuntament el Museu d’Història de Cambrils i l’Arxiu Municipal de Cambrils, en coordinació amb les àrees de Cultura i Govern Obert de l’Ajuntament de Cambrils, i compta amb el suport del Campus Extens de la URV a Cambrils i la Diputació de Tarragona, a més de la col·laboració del memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.

   PROGRAMA DEL CICLE

   Dimarts, 3 d’octubre, a les 19.30h. Sala d’actes del Centre Cultural

   Conferència

   Castigar, atemorir i silenciar: la repressió franquista a Catalunya (1938-1948). A càrrec de Ramon Arnabat Mata, professor del Departament d’Història Contemporània de la URV i membre del grup de recerca ISOCAC de la URV.

   Organitza: Campus Extens de la URV, Arxiu Municipal de Cambrils i Museu d’Història de Cambrils.

   Dijous, 5 d’octubre de 2023, a les 19.30h. Molí de les Tres Eres

   Exposició

   Inauguració de l’exposició Cartes des de la presó produïda per la URV i basada amb el llibre Sobreviure a les presons de Franco. Testimoni epistolar de 1939-1943 de Rosa Vilaró Piñol editat per Publicacions URV.

   Organitza: Campus Extens de la URV, Arxiu Municipal de Cambrils i Museu d’Història de Cambrils.

   Dimarts, 10 d’octubre de 2023, a les 19:30h. Sala d’actes del Centre Cultural.

   Conferència

   Dona, franquisme i repressió. Les veus oblidades del Baix Camp.

   A càrrec d’Asunción Badia Gimeno, historiadora.

   Organitza: Arxiu Municipal de Cambrils i Museu d’Història de Cambrils.

   Dimecres, 18 d’octubre de 2023, a les 19.30h. Sala d’actes del Centre Cultural.

   Presentació de llibre

   Presentació del llibre  Els quaderns amagats. Memòries de la Guerra Civil de Josep Maria Guarro Martorell (1938 - 1939), a càrrec del seu autor Jordi Mateu Guarro.

   Organitza: Campus Extens de la URV, Arxiu Municipal de Cambrils i Museu d’Història de Cambrils.

   Dissabte, 28 d’octubre de 2023. Barcelona

   Sortida cultural

   Descoberta a Barcelona d’espais de repressió exercida a partir de 1939, amb la ruta matinal Escenaris de la repressió franquista pels carrers de la ciutat amb perspectiva memorialística. A càrrec del Memorial Democràtic. A la tarda, visita a la presó de la Model, recentment patrimonialitzada per l’Ajuntament de Barcelona com a espai de memòria.

   Sortida amb autobús des de Cambrils a les 8.30h des de la parada de davant del Molí de les Tres a l’Avinguda Adelaida. Inscripcions per rigorós ordre d’arribada al correu electrònic museu@cambrils.cat. Dinar lliure.

   Organitza: Arxiu Municipal de Cambrils i Museu d’Història de Cambrils

   Col·labora: Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya

   Dijous, 2 de novembre de 2023, a les 19:30h. Sala d’actes del Centre Cultural.

   Conferència

   La repressió franquista a Cambrils: una perspectiva documental. A càrrec de Pedro Otiña Hermoso, responsable de l’Arxiu Municipal de Cambrils.

   Organitza: Arxiu Municipal de Cambrils i Museu d’Història de Cambrils.

   L'Arxiu Municipal va participar en les festes del barri de l'Estació realitzant una exposició fotogràfica, dissenyant unes banderoles de gran format per decorar el Passeig Vidal i Barraquer i conjuntament amb veïns, veïnes i tècniques del PICI es va produir un audiovisual que porta per títol Vida i festa del nostre barri i que podeu visualitzar al canal de youtube de l'AMCAM.

   Enllaç per veure l'audivisual Vida i festa del nostre barri

   L'Ajuntament de Cambrils s'ha adherit a la Declaració Universal sobre els Arxius, un document aprovat pel Consell Internacional d'Arxius i adoptat per la UNESCO

   El  25 de març de 2014, l'Ajuntament de Cambrils s'ha adherit per acord de Ple a la Declaració Universal sobre els Arxius.

   Aquest és un document aprovat l'any 2010 pel Consell Internacional d'Arxius amb la finalitat de reconèixer el paper clau dels arxius tant en la transparència administrativa i en la rendició de comptes democràtica com en la preservació de la memòria col·lectiva i en la investigació històrica, per tal de comprendre el passat, documentar el present i preparar el futur.

   La UNESCO, en la seva 36a Conferència General de 10 de novembre de 2011, va fer seva aquesta declaració i va encoratjar els Estats membres a tenir en compte els seus principis i a aplicar estratègies i programes en el futur en el seu respectiu àmbit nacional.

   Aquest és el text íntegre de la Declaració:

   “Els arxius registren decisions, accions i memòria. Constitueixen un patrimoni únic i insubstituïble que es transmet de generació en generació. Els documents són gestionats des del seu origen amb la finalitat de preservar-ne el valor i el significat. Són fonts fiables d’informació que garanteixen la seguretat i la transparència de les actuacions administratives de les organitzacions. Els arxius juguen un paper essencial en el desenvolupament de la societat i contribueixen a la constitució i salvaguarda de la memòria individual i col·lectiva. L’accés lliure als arxius enriqueix el nostre coneixement de la societat, promou la democràcia, protegeix els drets de la ciutadania i millora la qualitat de vida.

   Per això, nosaltres reconeixem:

   • el caràcter únic dels arxius com a testimoni i reflex de l’evolució de les societats;
   • el caràcter essencial dels arxius per a garantir una gestió eficaç, responsable i transparent, per a protegir els drets de la ciutadania, per a l’establiment de la memòria individual i col·lectiva, per a la comprensió del passat, de la documentació del present i l’orientació d’actuacions futures;
   • la diversitat dels arxius permet deixar constància del conjunt d’activitats de la humanitat;
   • la multiplicitat de suports en els quals han estat creats els documents, ja sigui el paper, l’electrònic, l’audiovisual i d’altres de qualsevol naturalesa;
   • el paper dels arxivers els quals, com a professionals qualificats, amb formació inicial i continuada, serveixen a la societat en la mesura que garanteixen el procés de creació dels documents, els seleccionen i els conserven per al seu ús;
   • la responsabilitat de tots –ciutadans, administradors i càrrecs públics, propietaris i custodis d’arxius públics i privats, i arxivers I altres professionals del camp de la informació– en la gestió dels arxius.

   Per tant, hem decidit treballar conjuntament per tal que:

   • S’adoptin i es reforcin polítiques i lleis apropiades en matèria d’arxius;
   • la gestió dels arxius sigui valorada i exercida plenament en el si de tots els organismes, públics o privats, els quals generen i fan servir els documents en el transcurs de les seves activitats;
   • es dotin els arxius amb els recursos adequats que n’assegurin la correcta administració, amb previsió de contractació de professionals degudament formats;
   • els arxius siguin gestionats i preservats en les condicions que assegurin la seva autenticitat, la seva fiabilitat, la seva integritat i el seu ús;
   • els arxius siguin accessibles a tothom, però respectant les lleis pertinents i els drets de les persones, dels creadors, dels propietaris i dels usuaris;
   • els arxius siguin utilitzats per a promoure l’exercici responsable de la ciutadania”.

   L'Arxiu Municipal de Cambrils ha organitzat els darrers mesos tres edicions del taller pràctic "Com es fa un arbre genealògic"

   La primera edició, de tipus experimental, la va organitzar l'Arxiu Municipal de Cambrils dins de la programació de la Fira de Cambrils 2012. Les altres dues edicions (novembre-desembre de 2012 i març de 2013) s'han integrat en el programa anual de formació de l'Ajuntament de Cambrils.

   Els alumnes han après a utilitzar la documentació que es conserva en diferents arxius i obtenir la informació necessària per elaborar l'arbre genealògic de la família. S'han mostrat exemples de documentació municipal i parroquial i s'han fet pràctiques amb documentació d'arxiu digitalitzada: padrons municipals d'habitants, registres de baptismes, de casaments, de defuncions...

   Els arxius reben sovint la consulta de persones que cerquen a la documentació dades sobre els seus avantpassats per tal de completar la memòria familiar, que habitualment només recorda els noms dels besavis i rebesavis de les darreres generacions. Consultant adequadament els padrons d'habitants -als arxius municipals- i els registres de baptismes, matrimonis i defuncions -als fons de les parròquies-, es poden esbrinar els noms dels avantpassats, les dates en què van néixer, es van casar i van morir, el nombre de fills que van tenir i, fins i tot, els llocs on van viure. Després, cal organitzar aquestes dades de manera adequada per tal de dibuixar l'arbre genealògic.

   Des del 2012, Cambrils compta amb una nova eina que facilita aquestes recerques, ja que es poden consultar a la web de l'Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona (http://www.ahat.cat/) els llibres de registre de les parròquies de Cambrils datats entre 1668 i 1877, que han estat digitalitzats gràcies a l'aportació econòmica realitzada per l'Ajuntament de Cambrils a través del Museu d'Història de Cambrils. Aquesta nova eina permet que moltes persones puguin encetar una recerca genealògica.

   Les diverses edicions del taller Com es fa un arbre genealògic tenien com a objectiu donar-los les orientacions necessàries. En total una cinquantena de persones han cursat el taller.

    

   Digitalització de la documentació de les parròquies de Cambrils dipositada a l'Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona

   Cambrils ha comptat amb tres parròquies al llarg de la seva història. Al segle XII, en el moment de l'ocupació cristiana del Camp de Tarragona, s'esmenten ja les parròquies de Santa Maria de Cambrils i Santa Maria de Vilafortuny. Més endavant la parròquia de Vilafortuny va ser incorporada a la de Santa Maria de Cambrils, a causa de l'escassa població que contenia. L'any 1867, responent al gran creixement que estava experimentant el barri de la Platja de Cambrils, s'hi va crear la parròquia de Sant Pere. Finalment, l'any 1996 es va crear una nova parròquia de Santa Maria de Vilafortuny, que aplega una bona part de les urbanitzacions de llevant de Cambrils sorgides arran del creixement urbanístic del segle XX.

   Totes aquestes parròquies han generat documentació a partir de les seves funcions d'administrar sagraments, gestionar els béns parroquials, donar suport a les confraries, etc. Entre tota aquesta documentació parroquial, la que compta amb més interès patrimonial (per la seva continuïtat i exhaustivitat) són els llibres sacramentals.

   Els llibres sacramentals

   Els llibres sacramentals són un tipus de documents comuns a totes les parròquies i ben regulats per les autoritats eclesiàstiques al llarg de la història. Van ser instituïts oficialment al segle XVI pel Concili de Trento. A la diòcesi tarraconense (tot i que hi ha alguns precedents anteriors), l'arquebisbe Joan Terés va decretar l'any 1591 que el rector de cada parròquia havia d'anar anotant en cinc llibres els noms de les persones que rebien el sagrament del baptisme, de la confirmació, de la confessió i del matrimoni i aquells que morien. Aquests registres s'han continuat elaborant fins a l'actualitat, lògicament referits només a la població catòlica.

   D'aquesta manera, els llibres sacramentals constitueixen una font d'informació històrica de gran importància per al coneixement de la demografia, les creences, els oficis, l'evolució urbanística, els esdeveniments bèl·lics, etc. I, fins a la creació dels padrons municipals d'habitants al segle XIX, pràcticament l'única font demogràfica.

   Segons l'època de què es tracti, per a cada baptisme, matrimoni o defunció no hi trobem anotat únicament el nom dels protagonistes, sinó també el dels seus ascendents o descendents, els oficis que exercien, el lloc on vivien i, de vegades, altres circumstàncies relacionades.

    L'Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona

   L'any 1920, el Cardenal Vidal i Barraquer, fill il·lustre de Cambrils, va crear l'Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona (AHAT). Entre altres fons documentals, custodia la documentació antiga de les diferents parròquies de la diòcesi, que s'hi va transferint regularment.

   Pel que fa a les parròquies cambrilenques, l'AHAT conserva documentació de la parròquia de Santa Maria de Vilafortuny des de 1668, de la parròquia de Santa Maria de Cambrils des de 1674 i de la parròquia de Sant Pere des de 1864.

   Actualment, l'AHAT està catalogant i digitalitzant els fons de totes les parròquies de la diòcesi, amb l'objectiu de garantir la conservació dels originals i permetre la seva consulta a través de la web. Aquest projecte se sosté econòmicament a través dels convenis amb els ajuntaments de cadascun dels municipis.

   La digitalització

   En el marc d'un conveni signat l'any 2009 entre l'Ajuntament de Cambrils i l'Arquebisbat de Tarragona, s'han començat a digitalitzar els llibres sacramentals de les parròquies de Cambrils. Aquests documents tenen un gran valor per al coneixement de la història de Cambrils, perquè hi apareixen tots els cambrilencs i cambrilenques que han viscut des de llavors, sempre relacionats amb moments trascendentals de la seva vida: el seu naixement, el seu casament i la seva mort, entre altres.

   La primera fase d'aquest projecte de digitalització ha comptat amb una aportació de 1.850€ per part de l'Ajuntament de Cambrils, a través del Museu d'Història de Cambrils. Aquesta primera fase ha permès digitalitzar els llibres cambrilencs més antics, datats entre els anys 1668 i 1877.

   El dia 26 de març, es va presentar al Centre Cultural de Cambrils el resultat d'aquesta primera fase. Durant l'acte Històries cambrilenques, l'AHAT va lliurar a l'Ajuntament de Cambrils una còpia dels documents que s'han digitalitzat i va explicar de quina manera s'hi podrà accedir des d'ara.

    

   La documentació digitalitzada de les parròquies de Cambrils

   Actualment hi ha digitalitzats 18 llibres sacramentals de la parròquia de Santa Maria de Cambrils (1674-1877) i un de la parròquia de Santa Maria de Vilafortuny (1668-1865).

   Parròquia de Santa Maria de Cambrils

   • Llibres de baptismes
    • Apunts de baptismes, matrimonis i compliment pasqual (1674)
    • Llibre de baptismes, matrimonis i òbits  (1674-1707)
    • "Llibre dels batejats y confirmars de la vila de Cambrils" (1707-1728)
    • "Llibre dels batejats y confirmats en la parroquial iglesia de la vila de Cambrils. 1728" (1728-1760)
    • "Llibre de baptismes de la parroquial iglesia de la vila de Cambrils comensant lo any 1761" (1761-1782)
    • "Libre de babtismes, confirmacions y cumpliment de parroquia que comensa lo any mil setcens vuitanta dos dich 1782" (1782-1807)
    • "Llibre de batismes de la parroquial iglesia de Cambrils comensant en 1801" (1801-1816)
    • "Llibre de baptismes" (1817-1830)  
   • Confirmacions
    • "Llibre de confirmacions que comensa en lo any 1814" (1814-1859)  
   • Matrimonis
    • Llibre de matrimonis i òbits (1707-1728)
    • "Llibre dels desposats y difunts de la iglesia parroquial de Cambrils 1728" (1728-1760)
    • "Llibre dels desposats y difunts de la parroquial iglesia de la v[ila de] Cambrils en lo any 1761" (1761-1781)
    • "Llibre de desposats y difunts de la parroquia de Cambrils que comensa lo any 1782" (1782-1800)
    • "Llibre de desposats y difunts comensant lo añ 1801" (1801-1823)  
   • Òbits
    • Llibre d'òbits (1817-1833)
    • "Llibre de òbits de la parroquial iglesia de Santa Maria de Cambrils arquebisbat de Tarragona que comensa en 1834" (1834-1845)
    • "Libre 9 de òbits comensant en lo any de 1846" (1846-1877)  

    

   Parròquia de Santa Maria de Vilafortuny

   • "Llibre de la parròquia de Vilafortuny en lo qual se scriuran los batismes y òbits comensant en lo any 1723" (1668-1865)
    • Baptismes  (1668-1691)
    • Òbits (1693-1712)
    • Matrimonis (1671-1712)
    • Baptismes  (1723-1828)
    • Matrimonis (1724-1851)
    • Òbits (1723-1852)
    • Confirmacions (1776-1833)
    • Fundacions (1766-1865)
    • Compliments pasquals  (1776-1853)

    

   Aquests llibres es poden consultar a través de la pàgina web de l'Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona o bé físicament en aquell arxiu, a través de les pantalles situades a la seva sala de consulta.

   Per consultar-los per internet cal que accediu a l'apartat Arxiu en línia de la web de l'AHAT i us doneu d'alta com a usuaris. Els documents es localitzen a la pantalla Fons documentals, dins de la pestanya Parroquials - Cambrils. Parròquia de Santa Maria.