Dades bàsiques, funcions i serveis
Com es pot accedir a l'Arxiu Municipal de Cambrils?
L'Arxiu Municipal de Cambrils està ubicat a l'edifici de l'Ajuntament (planta -1).
L'horari habitual de consulta pública és:
· Dilluns a divendres : de 9:30h a 14:30h
· Dimarts i dimecres: de 15:30h a 19:00h (AMB CITA PRÊVIA)
Contacta amb l'AMCAM
Adreça
Plaça de l'Ajuntament, núm. 4
43850 Cambrils
correu electrònic
arxiu@cambrils.cat
Telèfon
977 36 16 62
L'Arxiu Municipal al servei de la gestió de la documentació municipal, de la garantia dels drets dels ciutadans i del patrimoni documental de Cambrils
L'Arxiu Municipal:
- Gestiona la documentació que genera l'Ajuntament de Cambrils, en tots els suports: paper, electrònic, plànols, fotografies...
- Assessora els diferents departaments de l’Ajuntament per al tractament de la documentació que generen
- Garanteix la conservació dels documents, per tal que siguin consultables quan es necessitin
- Facilita la consulta dels documents als treballadors de l’Ajuntament quan els necessiten per a la gestió dels assumptes administratius. D’aquesta manera contribueix al funcionament de l'administració municipal.
- Posa la documentació a disposició dels investigadors
- Posa la documentació a disposició dels ciutadans, per tal que puguin consultar-la i exercir els seus drets
- Assessora els usuaris sobre les característiques i la informació que contenen els documents
- Participa en les iniciatives culturals que contribueixen a la difusió del patrimoni cultural de Cambrils
El funcionament de l'Arxiu Municipal de Cambrils es regula pel seu reglament.
L'actualitat de les activitats de l'Arxiu Municipal de Cambrils es pot consultar als espais de notícies i d'agenda d'aquesta web, i també al perfil Cambrilscultura al Facebook.
La consulta interna és el servei més utilitzat de l'Arxiu Municipal de Cambrils
Els diferents departaments, serveis i òrgans de l'Ajuntament de Cambrils consulten cada any milers d'expedients de l'Arxiu Municipal de Cambrils per tal d'usar-los com a fonament per realitzar tràmits administratius o, més genèricament, desenvolupar les seves funcions.
Una part d'aquests expedients es consulten a les mateixes instal·lacions de l'AMCAM i uns altres s'enduen en préstec a les diferents oficines municipals.
L'any 2023, l'AMCAM va atendre 1.758 comandes internes de documentació.
L'actualitat de l'Arxiu Municipal
Ara mateix, l'Arxiu Municipal treballa en la configuració del sistema de gestió de la documentació, que ha de permetre gestionar (classificar, descriure, transferir, conservar, avaluar) tota la documentació que diàriament genera l'Ajuntament de Cambrils, tant en format paper com en formats digitals.
Alhora, es continua atenent la consulta d'aquesta documentació, tant per part dels departaments de l'Ajuntament com dels ciutadans en general.
Es mantenen obertes diverses línies de recerca sobre diferents aspectes del patrimoni històric de Cambrils, com ara els oficis (pescadors, mestres d'aixa, professionals del turisme, botiguers, pagesos...), l'evolució de l'espai urbà, la vida quotidiana en els seus diferents vessants (ensenyament, condicions de vida, relacions humanes...) o els fenomens econòmics i socials que han determinat els canvis que Cambrils ha anat experimentat al llarg dels segles.
Tot plegat es dóna a conèixer a través d'activitats de divulgació com és l'espai Patrimoni Col·lectiu de Ràdio Cambrils o la publicació del Butlletí L'Arxiu t'informa, la producció d'exposicions, l'organització de cicles d'activitats o de cursos i tallers.
Aquesta tardor, conjuntament amb el Museu d'Història de Cambrils i l'àrea de Cultura de l'ajuntament de Cambrils a organitzat el XVIIIè Cicle de Memòria de Tardor, Correspondència contra l'oblit.
Què ha fet l'AMCAM els últims mesos?
L'adreça de l'enllaç és: /fs-cambrils/cambrils/resolveuid/d2de400fd5ec47aaa3346b0e9468ca4a
El Cicle de Memòria de Tardor dedicarà la seva 17a edició a la repressió franquista. El programa d’activitats, titulat “La repressió de la memòria”, que s’iniciarà el proper 3 d’octubre, repassarà les diferents cares de la repressió amb una exposició, la presentació d’un llibre, una sortida cultural i diverses conferències.
Consells de guerra, condemnes a mort, confiscació de propietats, presó, exili... La victòria de 1939 dels militars aixecats contra la II República va provocar que les autoritats franquistes exercissin arreu una repressió, en diferents graus, que ha quedat a la memòria col·lectiva. Cambrils no n’és cap excepció. I en les properes setmanes, aquest cicle de memòria donarà a conèixer alguns d’aquests casos i el context general en què es produïen.
El cicle “La repressió de la memòria” permet així a l’Arxiu Municipal de Cambrils i al Museu d’Història de Cambrils continuar aportant elements per conèixer i valorar el patrimoni cultural en aspectes poc coneguts de la història contemporània del municipi. Tot plegat forma part de la línia de recerca i divulgació sobre memòria històrica que ambdues institucions desenvolupen dins de la seva programació.
Des de l’any 2006, any rere any, aquests cicles de memòria de tardor obtenen una excel·lent resposta de la ciutadania. La programació està organitzada conjuntament el Museu d’Història de Cambrils i l’Arxiu Municipal de Cambrils, en coordinació amb les àrees de Cultura i Govern Obert de l’Ajuntament de Cambrils, i compta amb el suport del Campus Extens de la URV a Cambrils i la Diputació de Tarragona, a més de la col·laboració del memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.
PROGRAMA DEL CICLE
Dimarts, 3 d’octubre, a les 19.30h. Sala d’actes del Centre Cultural
Conferència
Castigar, atemorir i silenciar: la repressió franquista a Catalunya (1938-1948). A càrrec de Ramon Arnabat Mata, professor del Departament d’Història Contemporània de la URV i membre del grup de recerca ISOCAC de la URV.
Organitza: Campus Extens de la URV, Arxiu Municipal de Cambrils i Museu d’Història de Cambrils.
Dijous, 5 d’octubre de 2023, a les 19.30h. Molí de les Tres Eres
Exposició
Inauguració de l’exposició Cartes des de la presó produïda per la URV i basada amb el llibre Sobreviure a les presons de Franco. Testimoni epistolar de 1939-1943 de Rosa Vilaró Piñol editat per Publicacions URV.
Organitza: Campus Extens de la URV, Arxiu Municipal de Cambrils i Museu d’Història de Cambrils.
Dimarts, 10 d’octubre de 2023, a les 19:30h. Sala d’actes del Centre Cultural.
Conferència
Dona, franquisme i repressió. Les veus oblidades del Baix Camp.
A càrrec d’Asunción Badia Gimeno, historiadora.
Organitza: Arxiu Municipal de Cambrils i Museu d’Història de Cambrils.
Dimecres, 18 d’octubre de 2023, a les 19.30h. Sala d’actes del Centre Cultural.
Presentació de llibre
Presentació del llibre Els quaderns amagats. Memòries de la Guerra Civil de Josep Maria Guarro Martorell (1938 - 1939), a càrrec del seu autor Jordi Mateu Guarro.
Organitza: Campus Extens de la URV, Arxiu Municipal de Cambrils i Museu d’Història de Cambrils.
Dissabte, 28 d’octubre de 2023. Barcelona
Sortida cultural
Descoberta a Barcelona d’espais de repressió exercida a partir de 1939, amb la ruta matinal Escenaris de la repressió franquista pels carrers de la ciutat amb perspectiva memorialística. A càrrec del Memorial Democràtic. A la tarda, visita a la presó de la Model, recentment patrimonialitzada per l’Ajuntament de Barcelona com a espai de memòria.
Sortida amb autobús des de Cambrils a les 8.30h des de la parada de davant del Molí de les Tres a l’Avinguda Adelaida. Inscripcions per rigorós ordre d’arribada al correu electrònic museu@cambrils.cat. Dinar lliure.
Organitza: Arxiu Municipal de Cambrils i Museu d’Història de Cambrils
Col·labora: Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya
Dijous, 2 de novembre de 2023, a les 19:30h. Sala d’actes del Centre Cultural.
Conferència
La repressió franquista a Cambrils: una perspectiva documental. A càrrec de Pedro Otiña Hermoso, responsable de l’Arxiu Municipal de Cambrils.
Organitza: Arxiu Municipal de Cambrils i Museu d’Història de Cambrils.
L'Arxiu Municipal va participar en les festes del barri de l'Estació realitzant una exposició fotogràfica, dissenyant unes banderoles de gran format per decorar el Passeig Vidal i Barraquer i conjuntament amb veïns, veïnes i tècniques del PICI es va produir un audiovisual que porta per títol Vida i festa del nostre barri i que podeu visualitzar al canal de youtube de l'AMCAM.
Enllaç per veure l'audivisual Vida i festa del nostre barri
L'accés a l’AMCAM és lliure i gratuït per a tots els ciutadans de més de 16 anys, només cal que aportis un document identificatiu i concertis dia i hora de consulta. També pots venir directament a l’Arxiu però l’espai de consulta és limitat i podria ser que no et poguessin atendre.
Abans de començar la teva recerca presencial, et recomanen que consultis primer la informació que pots localitzar en els diferents espais d’aquesta web.
Els canals per sol·licitar cita prèvia als centres que així ho requereixen són els següents:
- Contacte de la pàgina web de l’AMCAM.
- Adreça electrònica de l’AMCAM : arxiu@cambrils.cat
- Telèfon: 977 36 16 62
Sí. El servei de consulta és totalment gratuït.
Sí, amb l'autorització prèvia del personal de l’AMCAM i sempre que no existeixin motius legals o de conservació dels documents que ho impedeixin.
Sí. Les limitacions per consultar i reproduir documents poden ser a causa de diversos motius: l’existència de drets de propietat intel·lectual de terceres persones quan l’Ajuntament no disposi d’autorització, el mal estat de la documentació, o bé sempre que es consideri que, d'acord amb la llei, es perjudiquen interessos generals o de les persones.
Sí. Acceptem donacions de particulars amb valoració prèvia. Si teniu interès a fer-ne una, poseu-vos en contacte amb l’AMCAM.