Recuperem el Cicle de Memòria de Tardor després de l’aturada obligada de 2020 i ho fem arribant a la quinzena edició amb un fet que marcà el segle XX al nostre país. El 12 d’abril de 1931 es van celebrar eleccions municipals a Espanya. Van ser seguides amb molt d’interès per tota la societat. L’índex de participació va ser molt alt i les forces d’esquerres van guanyar en 41 de les 50 capitals de província d’Espanya.

Aquestes eleccions comportaren un canvi radical en relació amb les persones que governaven a Cambrils des del febrer de 1930. Ara predominaven els regidors de tendència política catalanista republicana i independents per sobre dels regionalistes i els constitucionalistes.

El 15 d’abril de 1931 es va realitzar el Ple de possessió del nou ajuntament i acte seguit, es va constituir l’Ajuntament. Es va escollir com a alcalde a Agustí Nolla Colom, independent, únic regidor dels escollits que també ho havia estat el febrer de 1930.

Els resultats de les eleccions legislatives de 28 de juny de 1931 a Cambrils manifestaren un suport de gairebé el 40% a la candidatura republicana. El setembre de 1932 l’alcalde Nolla va presentar la seva dimissió per motius de salut i el va substituir en funcions Josep Font Alterats, qui va dimitir el 12 de maig de 1933. Cap a finals d’aquell any el conseller de Governació de la Generalitat va ordenar cessar els ajuntaments republicans i a Cambrils es va nomenar una gestora presidia per Cassià Castells, del Partit Socialista.

Les eleccions de 1934 posen de manifest la bipolarització política del Cambrils de la República: la coalició d’esquerres va obtenir el 75% dels vots a la platja, mentre que a la vila obtenir el 38%. El nou ajuntament fou presidit per Cassià Castells.

A conseqüència dels fets d’octubre s’instaurà una comissió gestora a Cambrils encapçalada per Josep Grau Roig. Bona part dels regidors amb ideologies més pròximes a l’esquerra foren empresonats en el vaixell-presó Manuel Arnús, ancorat al port de Tarragona. El 18 de maig de 1935 es va formar un nou consistori presidit per Just Massagué Llaveria.

Les eleccions del 16 de febrer de 1936 van ser guanyades per les forces d’esquerres aplegades al Front Popular. Novament fou escollit alcalde Cassià Castells.

L’alçament militar del 18 de juliol de 1936 comportà l’inici de la guerra civil que acabaria amb l’esperança republicana després d’una llarga guerra de tres anys. Durant aquest període també foren alcaldes de Cambrils Ferran Ortoneda, Francesc Bonfill i Guillem Morro.