El XIIè cicle d’activitats pretén donar a conèixer l’estat actual de les recerques i darreres tècniques que, diferents organismes i institucions, estan portant a terme per tal de recuperar i identificar aquelles persones desaparegudes durant la guerra civil i la repressió franquista.

Milers de persones encara no han tornat a casa. S’estima en més de 114.000 persones les que encara resten desaparegudes a conseqüència de la guerra civil espanyola (1936-1939). Cambrils no resta al marge d’aquesta realitat. Just  80 anys després dels primeres bombardejos a Cambrils que evidenciaren que la guerra era aquí, encara hi ha cambrilencs que desconeixen què va passar amb els seus familiars que van anar al front i on es troben enterrats. D'altres van patir un judici sumaríssim en acabar la guerra i la marginació social. La victòria militar fou el pas previ d’un silenci que, no sempre, ha estat trencat.

Des del rigor i el respecte, aquesta realitat, encara avui molt desconeguda fins i tot pels hereus de les persones que visqueren aquell episodi nefast de la nostra història, serà presentada en forma de conferències, recreacions històriques, taules rodones, exposicions, projeccions cinematogràfiques, clubs de lectura i una sortida cultural per tal de conèixer de primera mà alguns dels espais de la batalla de l’Ebre.

Aquesta és la dotzena edició del cicle de memòria de tardor que organitzen conjuntament el Museu d’Història de Cambrils i l’Arxiu Municipal de Cambrils, en coordinació amb l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils, i que any rere any contribueixen  a investigar i divulgar el patrimoni històric de Cambrils.

2019 la victoria fou el silenci - programa