Les festes són una referència per a la comunitat que les celebra, una expressió del seu patrimoni cultural i un punt de trobada i transmissió entre generacions. L'exposició Retrats de festa vol mostrar els protagonistes de les festes cambrilenques: els músics, els balladors, els cantaires, les pubilles, els que fan els preparatius... L'exposició està formada per una quarantena de fotografies dels fons de l'Arxiu Municipal de Cambrils, datades entre inicis del segle xx i l'actualitat. En aquest enllaç podeu veure l'exposició virtual

Des del segle XIX, els fotògrafs professionals i els particulars s'han sentit atrets per les festes, aquestes fites de la vida col·lectiva que revivim cada any.

Les festes són una referència per a la comunitat que les celebra, una expressió del seu patrimoni cultural i un punt de trobada i transmissió entre generacions. Van més enllà del programa i de l'entreteniment: ens identifiquen amb el lloc on vivim i amb la comunitat de la qual formem part. Retornen als espais quotidians un significat extraordinari que els donem cíclicament. Ens parlen d'un poble, de com ha estat la seva història, com és el seu present i com vol que sigui el seu futur. Fan que les persones es trobin, treballin plegades i, amb diferents rols, esdevinguin el centre d'atenció.

L'exposició Retrats de festa, organitzada per l'Arxiu Municipal de Cambrils i l'àrea de Festes de l'Ajuntament de Cambrils del 5 d setembre al 19 d'octubre de 2012, volia mostrar els protagonistes de les festes cambrilenques: els músics, els balladors, els cantaires, les pubilles, els que fan els preparatius... I, sempre al seu costat o envoltant-los, els cambrilencs i els forasters que viuen la festa. Tots ells estaven retratats en primer terme, sols o en grup. Sorpresos en ple acte festiu o bé posant per al fotògraf. Enmig de l'espai públic o bé en actituds que ben pocs coneixen.

L'exposició estava formada per una quarantena de fotografies dels fons de l'Arxiu Municipal de Cambrils, datades entre inicis del segle xx i l'actualitat. Algunes van ser encarregades pel mateix Ajuntament de Cambrils per deixar testimoni dels actes festius. Altres procedien del fons de l'estudi fotogràfic Ortoneda Vernet, que entre 1950 i 1980 va retratar transversalment la vida cambrilenca i, és clar, també les festes. I moltes altres van ser cedides per famílies i persones que les conserven com a record de les celebracions on han participat al llarg de les dècades. A tots ells, moltes gràcies.

Es complementvaa amb dos muntatges audiovisuals que us permetran fer un recorregut pel cicle festiu cambrilenc a l'actualitat. Han estat produïts per Cambrils Audiovisual - Ràdio i Televisió de Cambrils, per l'àrea de Festes de l'Ajuntament de Cambrils i per Revista Cambrils. I, a la vitrina central, una tria d'altres tipus de documents relacionats directament amb l'organització de les festes cambrilenques del passat i del present.

Al document adjunt hi trobareu una versió virtual d'aquella exposició. Us proposem mirar-la des de la vostra experiència personal sobre cadascun dels aspectes de la festa. I us convidem a aportar els vostres records a l'Arxiu Municipal, que els recull per als cambrilencs del futur.