L'any 2011 l'Arxiu Municipal de Cambrils va organitzar l'exposició "Estudi Ortoneda Vernet. Testimoni fotogràfic d'una època" per donar a conèixer l'abast d'aquest riquíssim fons documental que la família havia cedit pocs mesos abans a l'AMCAM per tal que en gaudeixin tots els cambrilencs

De vegades, els municipis tenen el privilegi de comptar amb persones que regalen a les generacions següents un testimoni de com és la vida en el seu temps. Cronistes i fotògrafs observen al seu voltant, hi reflexionen i ho recullen en forma de textos i d'imatges. Els uns i les altres esdevenen documents amb els quals, més endavant, els historiadors construiran la història.

A Cambrils, l'estudi fotogràfic Ortoneda Vernet va exercir aquest paper de testimoni de la vida col·lectiva entre les dècades de 1950 i 1970. El seu creador, Josep Ortoneda Budí, és ben recordat pels cambrilencs com a mestre vocacional, com a fotògraf d'una gran sensibilitat i també com a alcalde de Cambrils (1957-1960). A l'estudi va treballar amb la seva muller Francisca Vernet Ventura i amb els seus fills Antoni i Montserrat.

Durant vint-i-cinc anys, l'estudi Ortoneda Vernet va realitzar milers de fotografies de la vida quotidiana dels cambrilencs: les feines, el paisatge, les activitats culturals, les celebracions familiars, els actes oficials, les festes. Ara, aquestes fotografies han estat cedides a l'Arxiu Municipal de Cambrils, on es conservaran com a documents fonamentals per conèixer un Cambrils que estava en plena transformació.

Com a primera via de divulgació de la riquesa d'aquest fons, durant el mes de setembre de 2011 la Sala Àgora va acollir l'exposició Estudi Ortoneda Vernet. Testimoni fotogràfic d'una època, produïda per l'Arxiu Municipal de Cambrils. Amb aquesta exposició es tancava el cercle de l'estudi que va crear les imatges, les va conservar i, ara, les ofereix als cambrilencs com a testimoni d'una època.

Més de 500 persones es van acostar a contemplar les fotografies. Les van mirar com si fossin finestres que ens permeten guaitar al Cambrils de mitjan segle XX. Van recordar i comentar la manera de treballar, les indumentàries, les festes, la construcció dels nous barris i urbanitzacions, l'arribada dels immigrants i dels turistes, les celebracions familiars, la Fira, els actes oficials... En definitiva, els paisatges humans i rurals d'un Cambrils que estava en plena transformació.

Gràcies a les aportacions d'aquestes persones, l'Arxiu Municipal de Cambrils ha pogut documentar millor algunes de les imatges i continua obert a totes les aportacions que es puguin fer per enriquir la seva identificació i coneixement.

Ara, podeu gaudir de l'exposició Estudi Ortoneda Vernet. Testimoni fotogràfic d'una època en format virtual, descarregant-vos el document adjunt.

Exposicio ortoneda vernet