A través d’una quarantena d’imatges (datables entre finals del segle XIX i l’esclat de la guerra civil de 1936-39), l’exposició ens acosta a una de les primeres famílies que van estiuejar amb assiduïtat a Cambrils, des de finals del segle XIX

Del 7 d’octubre al 21 de novembre de 2011 es va veure a la Torre del Port de Cambrils l’exposició Estiuejant a Cambrils. Fotografies de la família Dolsa, organitzada pel Museu d’Història de Cambrils i l’Arxiu Municipal de Cambrils.

Al llarg de diverses generacions, els Dolsa es van voler fotografiar al xalet que a finals del segle XIX es van construir a primera línia de costa, a la platja de la Llosa; els veiem gaudint del sol i de la mar i practicant esports nàutics. També ens van transmetre imatges quotidianes de la vida dels cambrilencs arran de mar: remendant, cosint, rentant roba, treient les barques, reparant bastiments o navegant. A més, ens permeten conèixer la transformació que ha experimentat el litoral en poc més d’un segle i que va tenir com a conseqüència, entre altres coses, un retrocés de la línia de costa, fins al punt que actualment les restes del xalet dels Dolsa es troben dins de la mar.

La família Dolsa (que formava part de la burgesia liberal barcelonina i tenia les seves arrels a la Canonja) és un exemple de les noves formes d’oci sorgides a finals del segle XIX, quan una part de les elits socials i culturals del país van començar a buscar les platges com a indrets per passar les seves estones de lleure i van començar a gaudir dels banys de sol i de mar. En aquells moments, aquesta forma d’oci contrastava fortament amb la realitat de la major part de la població, que vivia d’esquena a la mar o patia les dificultats de treballar-hi.

 Una part de les imatges de l’exposició provenen d’un àlbum adquirit l'any 2010 per l’Arxiu Municipal de Cambrils, mentre que una descendent de la família, Roser Bertrand Matheu-Dolsa, ha cedit reproduccions d’altres àlbums de la família, del primer terç del segle XX.

La versió virtual que podeu descarregar-vos ara ha estat creada i publicada amb motiu de la Setmana Internacional dels Arxius 2013.

 

cartell expo Dolsa001.jpg