Us convidem a visitar la versió virtual de l'exposició "1911 Sobreviure a la tempesta", produïda pel Museu d'Història de Cambrils en col·laboració amb l'Arxiu Municipal de Cambrils, i que des de l'any 2011 itinera pel país explicant les circumstàncies i conseqüències del gran temporal que fa un segle va castigar les costes catalanes i valencianes

Dins dels actes de commemoració del temporal que entre el 31 de gener i el 3 de febrer de 1911 va castigar les costes catalanes i valencianes, el Museu d'Història de Cambrils i l'Arxiu Municipal de Cambrils han produït l'exposició 1911. Sobreviure a la tempesta.

L'exposició explica les circumstàncies meteorològiques que van provocar la tempesta. A través dels testimonis recollits i de les notícies d'arxiu i de premsa, ressegueix la trajectòria que durant aquells 4 dies de 1911 va seguir des del Maresme fins a Alacant, amb un balanç de més de 80 morts a Catalunya i més de 50 al País Valencià.

Es mostren les conseqüències que va tenir sobre els pescadors que la van patir: 85 morts a Catalunya, 56 al País Valencià i desenes d'embarcacions perdudes. Es parla de les nombroses reaccions de solidaritat que va generar per salvar els nàufrags i, en els següents dies i setmanes, per ajudar les famílies dels morts a continuar endavant malgrat el daltabaix emocional i econòmic. I, finalment, es reflexiona sobre les condicions en què vivien i treballaven els pescadors a inicis del segle XX, sense mitjans de protecció físics ni institucionals, navegant a vela  i sense gairebé ports de refugi a la costa.

Tot plegat, acompanyat d'imatges de la tempesta localitzades en diferents arxius, tant fotografies com una gravació fílmica.

L'exposició 1911. Sobreviure  a la tempesta es va inaugurar coincidint amb l'inici dels actes commemoratius del centenari i es va poder veure a la Torre del Port de Cambrils fins al 24 d'abril.

A partir del mes de maig de 2011, l'exposició va esdevenir itinerant. Ha estat a 16 poblacions del país i l'han vist 56.476 persones.i ha viatjat per diverses poblacions catalanes que també commemoren el centenari del temporal.

A través d'aquesta itinerància, més de 30.000 persones han visitat l'exposició. 

 Cal tenir en compte que aquesta va ser l'última gran tempesta que la flota pesquera (i marítima en general) va afrontar sense comptar amb motorització i eines de comunicació de manera generalitzada.

Ara, amb aquest nou format virtual podrà tenir una difusió encara més àmplia. Us la podeu descarregar en el pdf adjunt. Hi trobareu:

- La situació de la pesca i de les poblacions de costa al nostre país a inicis del segle XX, amb les tècniques de pesca que es van veure principalment afectades per la tempesta: el sardinal i el bou.

- Les causes, manifestacions i recorregut de la gran tempesta entre el 31 de gener i el 2 de febrer, des del Maresme fins a Alacant.

- Les víctimes mortals i materials que la tempesta va produir directament a les diferents poblacions.

- Les desenes d’accions que arreu de la costa es van fer durant tota la tempesta per sortir a auxiliar les embarcacions afectades i els nàufrags, tant per part d’altres tripulacions com per part depersones des de terra.

- Els centenars d’iniciatives públiques i privades que es van encetar arreu del país per ajudar les víctimes col·laterals de la tempesta: les famílies que havien quedat a la ruïna.

- Les conseqüències de la tempesta en la millora de les infrastructures portuàries.

- El gran ressò que la tempesta i les seves conseqüències van tenir a la premsa local i general.

- La tempesta a Cambrils: Situació del barri de la Platja de Cambrils el 1911, el desenvolupament de la tempesta a Cambrils, com van maniobrar els pescadors cambrilencs per evitar ser-ne víctimes, balanç de víctimes mortals i materials, conseqüències personals, familiars i econòmiques

Si esteu interessats en les conseqüències d'aquesta tempesta o bé podeu aportar dades, informacions o testimonis d'alguna de les poblacions que va resultar afectada, us convidem a visitar també el bloc 1911 Memòria viva del temporal.

        Portada exposicio 1911       Dibuixos Anthony Gross

                                                          El pintor anglès Anthony Gross va visitar Cambrils a mitjans del segle XX. Els cambrilencs li van explicar

                                                          els fets del temporal i el pintor va fer tota una sèrie de dibuixos a tinta narrant els successos.