El document del mes de desembre és el treball de recerca "L'ensenyament a Cambrils: tres-cents anys d'història", escrit l'any 1993 per l'historiador Josep Bertran Cuders. Aquest document mostra la feina de l'historiador i els continguts que aporta han estat una de les fonts que s'han usat per preparar el cicle "Anar a estudi: ensenyament a Cambrils (segles XVIII-XX)", que aquesta tardor han organitzat l'Arxiu Municipal de Cambrils i el Museu d'Història de Cambrils

Abans d’esdevenir llibres editats (aquells que troben qui els editi), els treballs d’investigació neixen com a documents.

Al llarg de la seva activitat de recerca, l’investigador va generant un seguit de documents de treball. En el cas dels historiadors són esborranys i guions inicials, anotacions que pren als arxius, transcripcions dels documents que consulta, redacció parcial dels capítols que va estructurant...

Finalment arriba el document amb el text resultant de la recerca (manuscrit, mecanoscrit, informàtic o imprès). De vegades, d’aquest document n’existeixen diverses versions que successivament van incorporant els suggeriments que els fan altres persones, la precisió d’una dada i la correcció lingüística i de redacció.

Us presentem aquí el text que l’historiador Josep Bertran Cuders va presentar com a resultat de la seva recerca sobre la història de l’ensenyament a Cambrils. Us convidem a llegir quan es va escriure i per què, i quins són els seus continguts.

Aquest treball de recerca ha estat una de les fonts d'informació que l'Arxiu Municipal de Cambrils i el Museu d'Història de Cambrils han usat en el cicle Anar a estudi: ensenyament a Cambrils (segles XVIII-XX), que han organitzat aquesta tardor.