El document del mes d'agost és un ban amb mesures municipals per preparar la verema

En el passat, en molts pobles del Camp, l'agost era sinònim d'inici de la verema. Les setmanes de més feina del principal conreu d'una societat eminentment agrícola.

El volum de població que s'hi dedicava i la intensitat de les feines de les setmanes següents portaven l’Ajuntament a prendre mesures preventives. Per això, a la documentació municipal dels segles XVIII i XIX sovintegen documents redactats a finals d’agost en què es limitava la circulació pel terme i l’accés a les vinyes i es prohibia ocupar lliurement els camins. En les èpoques en què l’Ajuntament decidia intervenir en la verema regulant l’ofici de pesador, aquests eren també els dies en què es contractaven les persones que durant les setmanes següents farien aquesta feina sota la vigilància municipal.

Us convidem, doncs, a descobrir la verema a partir d’un tast d’aquests documents del fons de l’Arxiu Municipal de Cambrils.

Amb aquest Document del mes, l’Arxiu Municipal de Cambrils col·labora en el projecte Biblioteques amb DO, al qual la Biblioteca Pública Municipal de Cambrils dedicarà el proper mes de setembre.

El Document del mes d’octubre tornarà a estar dedicat a la vinya, com a segona part d’aquesta col·laboració.