Amb motiu de les festes de Sant Pere, el document d'aquest mes de juny és la patent de sanitat que el llaüt Santa Teresa, de Cambrils, va obtenir l'estiu de 1868 per poder ser admès en diferents ports catalans sense ser sospitós de transmetre malalties contagioses.
Fins que la medicina va tenir mitjans per evitar el contagi de les malalties i combatre-les amb eficàcia, la millor manera de no posar-se malalt era evitar que arribessin els agents que les transportaven.
Hem de tenir en compte que epidèmies de malalties contagioses com la pesta, la febre groga o la malària van causar estralls a la població occidental en diferents moments des de l'època medieval fins ben entrat al segle XIX. Per tant, la simple notícia que en algun lloc proper s'havia manifestat alguna d'aquestes malalties provocava la por general i feia activar un seguit de mesures de prevenció.
Un dels mitjans pels quals arribaven les malalties eren els vaixells que cobrien rutes comercials, ja que el transport marítim era freqüent i eficaç. Per això al segle XVIII es va crear arreu d'Europa un sistema per detectar un vaixell malalt tan aviat com arribava a un port. Es van instaurar quarantenes, normes per complir-les i mecanismes administratius per controlar l'estat de salut dels vaixells.
Les patents de sanitat eren un d'aquests mecanismes. Us convidem a conèixer la patent de sanitat que va permetre el llaüt cambrilenc Santa Teresa circular per les costes catalanes el mes d'agost de 1868 i entrar en diferents ports sense ser sospitós de portar cap malaltia.
Si voleu conèixer millor tots els mecanismes de sanitat marítima que es van utilitzar a casa nostra entre els segles XVIII i XIX, el proper dimecres 25 de juny a les 8 del vespre podeu assistir a la conferència de Pedro Otiña Sanitat marítima: la defensa de la costa i la salut pública de Tarragona, que organitza el Museu d’Història de Cambrils a la Sala d’Actes de les Basses, amb l'Arxiu del Port de Tarragona, dins de la programació de l'Antena del Coneixement del Campus Extens de la URV a Cambrils i de la Festa Major de Sant Pere.