Ramon Ortiga Vidal (1932 – 2017) ha estat un reconegut empresari i activista cultural de Cambrils. En va formar part de diverses entitats locals com la Revista Cambrils, de la que va ser cofundador l’any 1953 i durant molts anys hi va col·laborar en l’apartat fotogràfic. També va ser fundador i primer president l’any 1994 de l’Associació de Veïns El Portal. Igualment, va ser membre del  Centre d’Estudis Cambrilencs. D’aquesta darrera entitat, Ortiga va ser un dels fundadors l’any 1978. Va ocupar inicialment el càrrec de vicepresident i posteriorment de president, a partir del febrer de 2014. Aquest càrrec el va ostentar fins al dia de la seva mort.

De professió impressor i comerciant, va ser un dels socis d’una de les primeres impremtes de Cambrils, fet que el va portar a publicar multitud de programes, cartells, calendaris, targetes, llibres, fulletons, revistes, etc. Indirectament, la seva impremta és el testimoni de tota una època, del pas de poble a ciutat de Cambrils. El seu treball també li va permetre recollir gran quantitat d’imatges del municipi que el varen portar a presentar-se al  Premi d’Assaig Vila de Cambrils amb el llibre "Història gràfica de Cambrils", que Ortiga guanyaria i l’Ajuntament de Cambrils li publicaria l'any 1991. La tradició impressora de la família continua avui dia amb Gràfiques Ortiga que ja no es troba però a l’històric local del carrer Rovira, massa petit per les necessitats actuals de la impressió industrial.

L’any 2021 es va formalitzar l’ingrés a l’AMCAM el fons documental generat per Ramon Ortiga Vidal i que es correspon amb la seva activitat professional com a empresari, fotògraf i activista cultural de Cambrils.

Gran apassionat de la fotografia, va destacar per ser el responsable de deixar imatges dels fets que ocorrien en un poble en vertiginosa transformació. En conseqüència la part més significativa de la documentació ingressada la constitueixen els documents fotogràfics,  que superen les 5.000 unitats  datades la gran majoria d’elles a la segona meitat del segle XX. La seva càmera va captar moment de gran importància pel municipi com els aspectes relacionats amb la transformació del municipi a la segona meitat del segle passat, l’elecció de pubilles, la construcció del nou ajuntament, la subhasta del peix o nevades històriques, entre tants altres temes.

L’any 2010, juntament amb Josep Salceda, Lluís Recasens, Josep Maria Recasens i Josep Maria Vallès, va rebre la primera Distinció Honorífica de l’Ajuntament de Cambrils com a fundador de la Revista Cambrils.