Josep Salceda i Castells (1923-2011) va estudiar al col·legi La Salle de Cambrils. Durant la seva joventut es va dedicar a la pagesia i al comerç, però la seva afició cap al periodisme i la historiografia local el va portar a ser corresponsal de diversos mitjans escrits i radiofònics: corresponsal de Proa (Tarragona), Diario Español, el Correo Catalán, Ràdio Reus-SER, Ràdio i Ràdio Cambrils. També va ser fundador de la Revista Cambrils, de la qual va ser director durant la primera època i posteriorment entre 1987 i 1989. Posteriorment, va ser president de l'Associació cultural Revista Cambrils del 1990 al 2004 i a partir d'aquest any president honorífic.

Va ser president de la Creu Roja de Cambrils, de la Fira de Cambrils i de l'Associació Antics Alumnes de La Salle; cantaire i membre de la Coral Verge del Camí, membre de la Congregació de la Puríssima Sang, del Centre d'Estudis Cambrilencs i de l'Aula Universitària de la Gent gran. En l'àmbit esportiu també va ser el soci número 1 del FC Cambrils i president del Club Atletisme Cambrils. Va participar en la vida política local com a regidor i tinent d'alcalde als anys 70 i va tenir un paper molt actiu en el retorn de les despulles del cardenal Vidal i Barraquer l'any 1978.

Va rebre diversos premis i distincions:

 • Cronista oficial de la vila
 • Accèssit al Premi d'Assaig Cardenal Vidal i Barraquer d'Òmnium cultural
 • Accèssit al 2n Premi d'Assaig Vila de Cambrils, amb l'obra: La Mare de Déu del Camí i el seu santuari
 • Accèssit al premi Centenari de la Cambra de Comerç i Indústria de Reus
 • Premi de periodisme de la Diputació de Tarragona
 • Medalla d'honor de la vila de Cambrils "a tota una vida dedicada a Cambrils des de les diferents vessants: la periodística, la literària, la política i també per la seva implicació directa amb el món associatiu".

El ple de l'Ajuntament de Cambrils, del 23 de març de 2018, va acordar, per unanimitat, posar el nom de Josep Salceda i Castells a la Biblioteca Municipal.

El quadre de classificació és:

 1. Estudis i treballs
 2. Activitat periodística
  • Premsa escrita
  • Ràdio
 3. Correspondència
 4. Recull de dades i recopilació de documents
 5. Fotografies