La documentació que va generar el desaparegut terme municipal de Vilagrassa i Mas d'en Bisbe, annexat a Cambrils el 1842

Vilagrassa és un dels antics termes rurals que actualment formen part del terme de Cambrils.

El 1842, la Diputació Provincial de Tarragona va ordenar la incorporació de molts termes rurals -que estaven en gran part despoblats o bé formats per masos i nuclis dispersos- als nuclis veïns més grans. A més, en el cas de Vilagrassa, com en el de Vilafortuny, algunes de les finques pertanyien a grans terratinents sovint absentistes. D'aquesta manera, Vilagrassa i altres antics termes com Vilafortuny i Mas d'en Bisbe, passaven a formar part definitivament del municipi de Cambrils, mentre altres termes de la zona (Barenys, Mas de l'Abat, les Comes d'Ulldemolins i les Franqueses) s'incorporaven al terme de Vila-seca.

La primera notícia que coneixem del terme de Vilagrassa és d'un capbreu de la Cartoixa d'Escaladei de 1496; s'estenia des del terme de Riudoms i Vinyols i els Arcs fins als termes de Mas d'en Bisbe, Mas d'en Bosch, Vila- seca i Mas de l'Abat. D'altra banda, Mas d'en Bisbe era un altre d'aquests termes rurals que van ser annexionats a Cambrils el 1842. Apareix documentat, ja com a terme, des de 1524 i -almenys en part- era senyoria d'Escaladei.

Arran de l'annexió, la documentació dels antics governs municipals de Vilagrassa i Mas d'en Bisbe va ser transferida a l'Ajuntament de Cambrils, que n'havia esdevingut el titular.

Es tracta d'un fons de 0,1 metres lineals de documentació entre 1751 i 1844.

Quadre de classificació

1. Govern i administració general
1.1. Privilegis i títols del municipi
1.3. Alcaldia
1.7. Correspondència

2. Hisenda
2.3. Tresoreria
2.3.1. Caixa
2.3.4. Recaptació
2.4. Fiscalitat
2.4.1. Talles, estims, cadastre