Consells policials : Fraus i estafes bancaries

DEL E-MAIL I LA TARGETA VISA.

La víctima rep un e-mail informant-la sobre l'imminent càrrec en el seu compte d'una compra efectuada amb la seva TARGETA VISA (o American, o Master, etc.), i que en realitat no ha fet. Li facilita un número d'informació, suposadament gratuït, del tipus 80- 62 34 567 que resulta ser un 806 molt car. En aquestes situacions, le recomanem que no faci la trucaa i que vagi directament al seu banc i anul·li el pago directament (si és que s'ha intentat).

 

 

EL LLAÇ LIBANÈS

La manera en la que es comet és la següent: es fan en caixers automàtics i els lladres introdueixen el denominat "llaç" que normalment és una cinta de vídeo, per tal que el caixer no reconegui la introducció d'una targeta en el seu interior. D'aquesta forma la víctima, quan està davant del al caixer per a realitzar qualsevol transacció, comprova que la targeta s'ha quedat atacada en la ranura i que no pot seguir operant. Té la sensació que la màquina se li ha empassat la seva apreciada targeta.

En aquest moment apareix un dels enganyadors, com si fos un bon samarità, oferint-li ajuda. Li facilita el seu telèfon mòbil i li diu que comuniqui amb la central bancària per tal que l'ajudin, informant a més a més d'un (fals) número telefònic de l'oficina d'atenció al client. A l'altre costat de la línea es troba el segon enganyador , que demana a la víctima que marqui 8 o més xifres en el telèfon; els últims han d'ésser els del número de seguritat de la targeta de crèdit. Quan s'ha realitzat l'operació, la víctima contempla amb estupefacció que, a pesar de tot, la targeta de crèdit no és retornada pel caixer, i finalment abandona el lloc moment que els enganyadors aprofitaran per a recollir-la i utilitzar-la, al saber ara el numero secret.

LA SILICONA EN EL CAIXER.

La "silicona": menys complicat que els anteriors, consisteix senzillament en introduir qualsevol tipus d'objecte que obtura la sortida de diner del caixer automàtic, sobretot silicona. El delinqüent s'amaga en un lloc proper. Una vegada que l'usuari, desesperat, abandona el caixer automàtic, el delinqüent retira la silicona i amb un fil ferro retira el diner acumulat.

Sortosament, els bancs estant posant-se al dia i cada dia que passa i ha menys caixers que es pugui "siliconejar", gracies a la modernització dels nous caixers.

 

 

DUPLICAT DE BANDA MAGNÈTICA.

Duplicat de la banda magnètica: es tracta de tècniques més sofisticades i, per això, proporcionen beneficis més suculents. S'ha donat casos com la detenció d'una banda d'estafadors que duplicaven les dades de les targetes des de cabines d'un peatge de l'autopista AP-7. ¿ Como operaven ? Dos confabulats què, en la cabina de peatge, "duplicaven" les targetes de crèdit amb un lector de bandes magnètiques portàtil, de petites dimensions. També poden ubicar lectors fals a continuació dels lectors que hi ha per a entrar, en la porta de les entitats bancàries per a accedir als caixers automàtics. I sobretot, desconfíeu de les botigues o negocis a on en el moment d'efectuar una compra amb targeta,la perd de vista. S'ha detectat com en una sabateria amb anuncies de preus molt baixos, quan el consumidor pagava amb targeta, el comercial (estafador) copiava la banda magnètica, quedant les dades a disposició dels malfactors.