La major part de les inspeccions es fan seguint una planificació anual.

La inspecció programada és un control amb caràcter preventiu que es porta a terme d’acord amb una planificació prèvia anual que depèn de l’activitat i classificació del risc dels establiments alimentaris.

L’objectiu de la inspecció programada és comprovar de forma completa que les persones operadores de les empreses alimentàries compleixen amb els requisits i condicions d’higiene i seguretat alimentària que estableix la normativa vigent.

Si durant la inspecció es detecten incompliments d’aquesta normativa, és necessari que aquestes operadores prenguin les mesures necessàries per a corregir-los.

També es poden fer inspeccions no programades, per a investigar una denúncia, una toxiinfecció alimentària o una alerta sanitària, per exemple.

En general, les visites d’inspecció no s’acorden amb les persones titulars dels establiments i tampoc hi ha un avís previ. En qualsevol cas, els establiments estan sempre obligats a facilitar l’entrada al personal inspector, que actua com agent de l’autoritat sanitària, tal i com marca la Llei 18/2009, de 22 d'octubre, de salut pública.