La Violència de Gènere constitueix la vulneració més estesa dels drets humans al món i la seva arrel ha quedat establerta en la discriminació que pateixen les dones respecte dels homes, i la manifestació, són les asimètriques relacions de poder a que, històricament, s'han sotmès a les dones i han determinat un paper inferior per a les mateixes en totes les societats

La violència que en les seves diferents formes s'exerceix contra les dones atempta greument contra la seva dignitat i integritat física i moral i, en conseqüència, constitueix una flagrant i intolerable violació dels drets humans. La violència contra les dones és un problema polític i social molt complex i per eradicar cal intervenir en molts i diferents àmbits.

 

Feu clic per accedir a la guia Obre els ulls; l'amor no és cec Guia versió castellà

 

QUÈ ÉS LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE?

La Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de Mesures de Protecció Integral Contra la Violència de Gènere introdueix per primera vegada la perspectiva de gènere com a anàlisi del problema social i incorpora el factor cultural com a causa del fenomen, deixant palès que la violència de gènere que contempla i que pretén combatre és una manifestació de la discriminació, la situació de desigualtat i les relacions de poder dels homes sobre les dones (fets que alimenten l'arrel mateixa de la violència de gènere), exercida sobre aquestes per part de qui siguin o hagin estat els seus cònjuges o de qui estan o hagin estat lligats a elles per relacions similars d'afectivitat, encara sense convivència.

La Llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista defineix el concepte de violència masclista, les formes d’exercir-la i els àmbits en què es pot produir i els mitjans per a identificar-la, així com els instruments d’intervenció integral de les administracions públiques davant les situacions de violència masclista. També recull els mecanismes de coordinació de recursos i serveis públics per a l’atenció, l’assistència, la protecció, la recuperació i la reparació de les dones que han patit o pateixen violència masclista, en l’àmbit territorial de Catalunya, així com els drets d’aquestes dones per a la restitució del seu projecte de vida. Finalment, la Llei preveu actuacions en els àmbits de la recerca, la formació, la sensibilització i la prevenció i detecció en matèria de violència masclista.

LA DENÚNCIA

La denúncia es pot presentar a les dependències Policials, al Jutjat de Violència sobre la Dona o, si escau, al Jutjat de Guàrdia. Explica clarament que ha passat i si hi ha hagut abans episodis violents, assenyala també si l'agressor disposa d'armes, perquè procedeixin a retirar-les. Si tu o els teus fills i filles necessiteu atenció mèdica, acudeix al Centre de Salut i explica els fets tal com s'han produït. El personal sanitari valorarà el teu estat físic i emocional. Tens dret a demanar que defensi els teus interessos un/a advocat/da del Torn d'Ofici Específic de Violència de Gènere.

L'ORDRE DE PROTECCIÓ

Si hi ha risc per a la teva integritat física o psicològica, o la dels teus fills i filles menors, pots sol·licitar al jutjat l'adopció d'una ordre de protecció. L'ordre de protecció et proporciona una PROTECCIÓ INTEGRAL.

  • FÍSICA: Per evitar que l'agressor es pugui apropar: allunyament, prohibició de comunicació, sortida obligatòria de l'agressor del domicili familiar...
  • JURÍDICA: Mesures d'ús i gaudi de l'habitatge familiar, règim de custòdia i visites sobre les filles i fills menors ...
  • SOCIAL: Per acollir-te a tots els drets i ajudes establertes en l'àmbit sociolaboral

 

ACOLLIMENT IMMEDIAT

Si has de deixar el domicili familiar perquè tems per la teva integritat física o psicològica o per la teva pròpia vida, has de saber que no estàs cometent cap delicte i que no estàs sola.

L' Ajuntament et garanteix l'atenció i acollida immediata i urgent, oferint protecció i seguretat a aquelles dones que es troben en una situació d'emergència com a conseqüència de la violència de gènere.

Hi ha diverses vies per accedir a l'acolliment immediat:

 

QUÈ ÉS UNA AGRESSIÓ / ABÚS SEXUAL?

DEFINICIÓ

Entre els delictes contra la llibertat i indemnitat sexuals que sanciona el Codi Penal es troben:

  • Les agressions sexuals: atemptats contra la llibertat sexual d'una altra persona, sense que hi hagi consentiment, emprant violència o intimidació.
  • Els abusos sexuals: atemptats contra la llibertat i indemnitat sexual d'una altra persona, sense que hi hagi consentiment, sense emprar violència o intimidació.

Per perseguir aquest tipus de delictes cal la denúncia de la persona ofesa, del seu/seva representant legal o una querella del Ministeri Fiscal. El perdó de la persona ofesa o del seu/seva representant legal no extingeix l'acció ni la responsabilitat penal

RECORDA:

La teva llibertat sexual et dóna dret a dir "NO". A partir d'aquest "NO" comença l'agressió sexual.

Si has estat víctima d'una agressió o abús sexuals:

  • Has de saber que el que ha passat no és culpa teva. L'únic culpable és l'agressor.
  • No et quedis sola. Parlar amb les persones en què confiïs, família, amistats, és una bona mesura.
  • Exigeix justícia no només per tu, sinó també per altres possibles víctimes.
  • Busca ajuda especialitzada per superar aquesta situació.

 

ACUDEIX A UN CENTRE SANITARI

Has d'acudir el més aviat possible a l'Hospital o Centre Sanitari més proper. Un examen mèdic és indispensable, pots haver patit danys que cal tractar. En el teu relat dels fets no amaguis res, el que tu pots trobar insignificant (llegir més...)

 

DENÚNCIA

Defensa la teva llibertat denunciant l'agressió. La denúncia és un dret i un deure que has d'exercir. Acudeix a una dependència policial, al Jutjat de Guàrdia, amb testimonis sempre que sigui possible (llegir més...)