Vivim igual és un projecte transversal realitzat entre el departament de Polítiques d’Igualtat i la Biblioteca Josep Salceda i Castells per a contribuir i facilitar la tasca coeducativa que es duu a terme des dels centres educatius de Cambrils, facilitar eines i materials a les famílies amb infants de la ciutat, i promocionar bibliografia LGBTI+ i feminista a les lectores i lectors de la biblioteca municipal.
Aquest projecte es va iniciar l’any 2016 i s’ha anat adequant a les diferents necessitats emergents. La presentació i difusió del projecte es va fer als diferents centres educatius del municipi, i es van repartir un text explicatiu i uns imans, per tal que la informació del projecte arribés a totes les llars amb infants de la ciutat.
Actualment el projecte compta amb tres àmbits d’actuació independents però interrelacionats i complementaris:
MALETES VIATGERES-COEDUCATIVES
Són 6 maletes plenes de contes, llibres i materials audiovisuals que s’ofereixen en préstec als diferents centres educatius de la ciutat. Les maletes es diferencien per alumnat destinatari i temàtiques a abordar amb els seus continguts pedagògics.
En l'actualitat disposem de 4 maletes adreçades als centres d’educació infantil i primària i 2 maletes adreçades als centres d’educació secundària, cicles formatius i batxillerat, i amb més de 100 títols en conjunt.
El contingut de cada maleta és diferent i està en constant renovació, la qual cosa permet tenir sempre una oferta variada i actualitzada dels diversos materials. Aquests materials pedagògics han estat escollits per a poder treballar el trencament d’estereotips i rols de gènere, educar en la diversitat i contra la violència masclista, així com oferir formes alternatives de resoldre els conflictes a través del diàleg i la comunicació, fomentant el respecte per les diferent maneres de ser.
Es pot consultar el contingut de cada maleta, i sol·licitar-les en aquest enllaç de la biblioteca municipal.
Al fer la sol·licitud, també es pot demanar una sessió de narració, on una professional de la biblioteca municipal acudeix als centre educatiu i fa la presentació de les maletes coeducatives i explica alguns dels contes que contenen. En aquest enllaç hi trobareu imatges d'una sessió de narració feta a un cetre educatiu de la ciutat.
Les 6 maletes estan il·lustrades per la pintora i il·lustradora local Nuri Mariné.
CENTRES D’INTERÈS
Estan formats per tres prestatgeries degudament significades que es troben a la Biblioteca Josep Salceda i Castells, una situada a la planta baixa que acull el centre d’interès “Vivim Igual”, on hi ha contes i àudio contes per al públic infantil i familiar que tracten temàtiques com la coeducació, la diversitat afectiva, sexual i de gènere, les violències masclistes, trencament de rols i estereotips patriarcals, noves masculinitats, etc. Són materials atractius i adaptats a les diferents edats.
A la primera planta de la biblioteca hi ha els altres dos centres d’interès: “Feminismes” i “LGBTI+”. Aquestes prestatgeries agrupen tot el material bibliogràfic i audiovisual de que disposa la biblioteca sobre feminismes i diversitat d'orientacions sexuals, identitat i/o expressió de gènere amb la finalitat de tenir aquest material agrupat i ben visibles.
Els materials que trobareu en aquests espais estan en continua actualització.
El mobiliari que aglutina aquest tres centres d'interès ha estat il·lustrat per la pintora i il·lustradora local Nuri Mariné.
Us animem a anar a la biblioteca i fer-ne us!
Com a material de suport del centre d'interès "Vivim Igual" es van elaborar diferents amigurumis amb les i els protagonistes d'alguns contes per tal de facilitar-ne l'explicació. Aquests amigurumis van ser confeccionats a l'espai Tricotem de Cambrils.
MATERIALS AUDIOVISUALS
En el marc de les Jornades comunitàries i transversals per la Igualtat de Gènere (8 de març), per la Commemoració del Dia de l'Orgull LGBTI+ (28 de juny) i per als Bons Tractes (25 de novembre), des del departament de Polítiques d'Igualtat i la Biblioteca Pública Josep Salceda i Castells, es programen sessions de l'hora del conte coeducatius, que s'emeten en directe el dia programat pel canal youtube de la biblioteca i posteriorment queden, de forma permanent, en aquest espai virtual per a futures visualitzacions.
Aquests contes teatralitzats, d'una gran qualitat, s'efectuen de forma virtual per tal de generar un fons documental de recursos àudio visuals, tant per la població en general, com de forma específica, pel centres educatius, sent així una eina pedagògica més pel professorat i les famílies, que complementa la resta dels recursos que ofereix el projecte: els Centres d’Interès i les Maletes Viatgeres.
Els contes tracten històries en les que es qüestionen els estereotips i rols de gènere establerts, fomenten els bons tractes i la gestió de les emocions, proposen formes alternatives de funcionament social i de resoldre els conflictes, mostrant diversitat afectiva i sexual i promovent l’esperit crític.
Podeu accedir al contingut de cada espectacle clicant damunt de les diferents imatges.