Informació general i normativa específica
Informació
Les piscines públiques (municipals, de poliesportius, càmpings, hotels, etc.) són instal·lacions per a l’esbarjo o per a l’exercici i han de complir uns requeriments constructius, d’ús i de manteniment.
Aquestes instal·lacions han de reunir les condicions adequades per a les quals han estat destinades, alhora que han de ser llocs segurs i confortables, tant per a les persones que hi treballen com per a les persones usuàries i el públic en general.
L'Ajuntament de Cambrils, com a gestor del risc per a la salut derivat de les piscines d’ús públic, estableix una vigilància d’aquestes instal·lacions, per tal de tenir sota control el risc sanitari que poden presentar.
El programa de vigilància i control de les piscines d'ús públic vetlla per la qualitat i salubritat de l'aigua i per la seguretat de les instal·lacions.
Els controls sanitaris d'aquestes instal·lacions estan subjectes a una taxa segons les ordenances fiscals vigents. Podeu consultar aquesta a la seu electrònica.
Normativa
- Reial Decret 742/2013, de 27 de setembre, pel qual s’estableixen els criteris tècnic sanitaris de les piscines i les seves correccions d’errors:
- Decret 95/2000, de 22 de febrer, sobre les normes sanitàries aplicables a les piscines d’ús públic.
- Decret 165/2001, de 12 de juny, de modificació del Decret 95/2000, pel qual s’estableixen les normes sanitàries aplicables a les piscines d’ús públic.
- Reial Decret 3/2023, de 10 de gener, pel qual s’estableixen els criteris tècnic-sanitaris de la qualitat de l’aigua de consum, el seu control i subministri.
- Modifica el Reial Decret 742/2013 (Disp. Final 1a, pàg. 49) als articles indicats que queden redactats de la següent manera:
«Article 8. Personal.
El personal per a la posada a punt, el manteniment i la neteja dels equips i instal·lacions de les piscines haurà de comptar amb la formació requerida i necessària per a l'activitat que exerceix dins d'aquest, sempre que siguin actuacions operatives i que poguessin incidir sobre la qualitat de l'aigua de la piscina.»
«Article 15. Remissió d'informació.
1. Les piscines d'ús públic definides a l'article 2 punt 2 han de notificar les dades relatives a l'annex IV de l'any anterior, al sistema d'informació SILOE (https://siloe.sanidad.gob.es), abans del 30 abril de cada any. En cas de no variar la informació de la piscina relativa a les parts A i B de l'annex IV, la notificació serà, almenys, cada 5 anys.
2. L'autoritat competent, definida a l'article 2 punt 11, vetllarà perquè l'administració local i els titulars de les instal·lacions compleixin el que descriu el punt 1.»
S'afegeix una Disposició Addicional 3a:
«Disposició addicional tercera. Formació de personal.
El personal propi o de l'empresa de servei a tercers que exerceix la seva activitat relativa al programa de tractament, sense perjudici del que s'estableix en l'article 4 del Reial decret 830/2010, de 25 de juny, haurà d'estar en possessió de la qualificació professional relativa al manteniment de piscines i altres instal·lacions aquàtiques (SEA757_2), recollida en el Reial decret 46/2022…”
A qui afecta la normativa?
Principalment a les piscines d'ús públic com ara les piscines públiques, d'oci, parcs aquàtics, spas, hotels, allotjaments turístics, càmpings, terapèutiques en centres sanitaris.
També afecta a les d'ús privat classificades com a 3A, és a dir, les de comunitats de propietaris/es, les cases rurals o agroturisme, els col·legis majors o similars.
Les piscines d'ús privat unifamiliars classificades com a 3B només es veuen afectades en un article de la norma.
Documentació
Enllaços d'interès