Prevenció i control de la legionel·losi

La prevenció i control de la legionel·losi, d'acord amb el Reial Decret 487/2022 i el Decret 352/2004, insta els municipis a dur a terme una sèrie d'activitats:

  • Manteniment i control del cens d'empreses amb torres de refrigeració i condensadors evaporatius.
  • Col·laboració en la funció inspectora de les instal·lacions susceptibles de transmetre legionel·la recollides a l'annex I.
  • Realitzar la funció inspectora de les instal·lacions de baix risc: Humectadors, fonts ornamentals, sistemes urbans de reg per aspersió, elements de refrigeració per aerosolització a l'aire lliure, sistemes d'aigua contra incendis, sistemes d'aigua d'instal·lacions interiors d'edificis no previstos a l'article 2.2 c. del Decret 352/2004, i altres aparells que acumulin aigua i puguin produir aerosols.
  • Implantació dels Programes de prevenció i control de legionel·la (PPCL) i Programes sanitaris davant la legionel·la (PSL) de les seves instal·lacions.

 

Competències municipals en matèria de prevenció i control de legionel·losi

Es troben recollides en les normatives citades abans.

Podem diferenciar dos àmbits competencials, com a titulars d'instal·lacions i com a administració competent en les activitats de control en col·laboració amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

  • Com a titular d'instal·lacions:
    • Establiment  del pla de prevenció i control de legionel·la (PPCL), adaptat a les particularitats i característiques de la instal·lació o del pla sanitàri front la legionel·la, recomanat per a les instal·lacions més complexes. 

El pla de prevenció i control de legionel·la ha de constar com a mínim de:

  • Diagnòstic inicial amb la descripció detallada d'aquesta incloent dades tècniques i de funcionament, disseny i ubicació, plànol o esquema de funcionament hidràulic actualitzat, identificació dels punts de presa de mostra i de possible emissió d'aerosols.
  • Descripció dels programes de manteniment i revisió de la instal·lació i equips amb assignació de responsabilitats; programa de neteja i desinfecció de la instal·lació i de tractament de l'aigua, en cas necessari; programa de mostreig i anàlisi de l’aigua; i programa de formació del personal d'acord amb les característiques de la instal·lació i d'acord amb les funcions assignades als operaris.
  • Documentació i registres de les activitats i controls dels programes, resultats, incidències i mesures correctores.

El Pla de Sanitari davant de legionel·la:

Aquest pla es recomana per a les instal·lacions prioritàries definides a l'art. 2.11 del RD 487/22 (les freqüentades per persones d'especial vulnerabilitat: centres sanitaris, sociosanitaris i penitenciaris). El pla s'ha de basar en l'avaluació del risc i constarà dels aspectes següents:

- Avaluació del risc: identificació dels perills, priorització dels riscos, determinació dels punts crítics i descripció de les mesures correctores amb verificació de la seva eficàcia.

- Mesures de control i verificació

- Gestió i comunicació

- Avaluació continuada del pla sanitari
 

  • Com autoritat sanitària competent l’administració competent pot dur a terme les següents activitats de control: 
    • Elaborar directrius en el seu àmbit competencial sobre l’aplicació del RD
    • Revisió documental del PPCL de la instal·lació o, si escau, auditar el PSL.
    • Control oficial del correcte compliment del RD amb la inspecció d’instal·lacions i el control de paràmetres o qualsevol altra comprovació que consideri oportuna, inclosa la presa de mostres d'aigua que es realitzarà segons el que disposa l'annex VI, i les seves anàlisis segons l'annex VII.
    • Dictar les mesures per a corregir, prevenir o minimitzar el risc.
    • Establiment del cens d'empreses amb torres de refrigeració i condensadors evaporatius (art. 4 del Decret 352/2004).
    • Col·laboració amb el Departament de Salut, en cas de brot epidèmic.

+ informació

La legionel·losi és una malaltia que afecta a les vies respiratòries i que, depenent de les característiques de la persona malalta, pot ser molt greu.

La via d'entrada a l'organisme és per inhalació d'aerosols contaminats procedents d’instal·lacions que generen aerosols durant el funcionament, proves de servei o manteniment, aquestes instal·lacions estan recollides de forma no exhaustiva en l’annex I del RD 487/2022.

Enllaços d'interès