Un any més fomentant la IGUALTAT DE GÈNERE i deixant d'etiquetar per deixar ser!

 

El calendari 2024, que porta per títol CAMPIONES, vol retre un homenatge a les futbolistes des de múltiples vessants, començant per les futbolistes de la selecció espanyola, campiones mundials.

Però també a totes les jugadores del passat que les han precedit, les quals van patir menyspreu i incomprensió social, familiar i esportiva i han sofert l’oblit esportiu de les seves gestes.

Un homenatge a les jugadores del present, jugadores d’elit com l’Alexia Putelles, l’Olga Carmona o la Jennifer Hermoso, en representació de totes les jugadores de la selecció espanyola, que han obert camí a tantes nenes i noies joves i també han encoratjat a dones adultes a vincular-se al futbol a nivell professional i/o amateur.

I per últim, un homenatge a totes les nenes, noies i dones del futur, que gràcies a les referents del passat i del present, i a la seva lluita permanent per una veritable igualtat de gènere en el món del futbol, i esportiu en general, podran tenir l'oportunitat de triar i gaudir lliurement de l'activitat esportiva que desitgin, sense prejudicis de gènere, sense masclisme, sense discriminacions ni violències sexuals.

El pòster-calendari recull l’orgull de les futbolistes actuals, l’admiració de les futures generacions que les tenen com a referents, la demanda de respecte en totes les seves facetes, esportives, personals, afectives, ... d’igualtat i el #S’haAcabat el masclisme a l’esport en totes i cadascuna de les seves múltiples manifestacions.

El calendari es fa arribar a tots els centres educatius de primària i escoles bressol del municipi, per a que l'alumnat se'l pugui endur a casa seva i també en tinguin un les aules.

També estarà disponible per a tota la ciutadania a l'edifici de l'ajuntament, fins que s'esgotin les existències.

Us el podeu descarregar al peu de la pàgina.

 


Calendaris d'anys anteriors

 

2023

El calendari de 2023 va remarcar i visibilitzar la importància dels espais de joc en la infància i en concret els patis en l'entorn escolar. Repensar el seu disseny amb una mirada de gènere és cabdal per a trencar amb la transmissió i reproducció d'estereotips i rols de gènere i aconseguir que aquests siguin uns espais inclusius.

2022

El calendari de 2022 va contribuir a fomentar una mirada equitativa de les professions, a desmuntar estereotips de gènere que es generen en aquest àmbit i a visibilitzar els diferents oficis que s’exerceixen per les persones, independentment del seu sexe.

Com en altres edicions, aquest any es va destacar la figura d'una dona referent:

Valentina Tereshkova

Va ser la primera dona de la història a viatjar a l'espai i l'única a fer-lo en solitari, a bord del Vostok 6, l'any 1963.

 

2021

Aquest calendari va posar en valor el treball de cures, sovint invisibilitzat i majoritàriament dut a terme per les dones.

 

2020

El calendari del 2020 va fer èmfasi en les tasques del treball domèstic i la necessitat d’un repartiment equitatiu de les mateixes entre les persones que viuen en una llar.

2019

El calendari del 2019 va anar destinat a fomentar una pràctica equitativa de l’esport, per tal de mostrar referents, entre les quals vam destacar a dues dones atletes:

Bobbi Gibb (1942)

Va ser la primera dona que va córrer una Marató. L’any 1966 se li va denegar la inscripció a la Marató de Boston per ser dona, tot i amb això ella la va córrer sense dorsal

Kathrine Switzer (1947)

L’any 1967 es va convertir en la primera dona a córrer una Marató amb dorsal, ja que fins aleshores era una prova exclusivament per a homes. Enmig de la cursa un dels jutges, se n'adonà que era una dona i saltà darrere d'ella per detenir-la, cosa que no va poder fer i la Katherine va acabar la Marató de Boston.

 

2018

El 2018 es va fer la primera edició del calendari per a la igualtat de gènere.

Aquest any es van proposar 10 idees per a fomentar una educació igualitària, posant èmfasi en les joguines escollides. Es va voler mostrar una dona referent en un camp tradicionalment masculí, l’aviació:

Amelia Mary Earhart (1987-1937)

Va ser una aviadora estatunidenca i la pionera en intentar el primer viatge aeri al voltant del món sobre la línea equatorial.