Projecte redactat i dut a terme pel professor de l'Escola Municipal de Música Francesc Sánchez Macias.
Segon cicle de xerrades Òpera a l'abast, que es realitza al Centre Cultural, les tardes de dijous a les 19h, amb una periodicitat quinzenal. el projecte va començar el curs 2014/415, i es manté degut a la seva gran acceptació.
Està adreçat tant als amants de l'òpera com a aquelles persones que es volen iniciar en aquest món, i ha nascut amb una clara voluntat de continuïtat pel proper any, donat l'èxit de públic de les xerrades.
En aquest enllaç podeu veure la Galeria d'imatges.
Així mateix trobareu més informació a https://operaalabast.wordpress.com/ i al twitter @OperaAbast teniu
Extracte del projecte
OBJECTIUS
Un dels objectius primordials és que l’assistent a la xerrada tingui una completa consciencia de la importància del gènere operístic dins de l’evolució de la música al llarg de la seva existència mitjançant el coneixement d’obres i autors representatius.
Al treballar als principals compositors situats en el seu context històrico‐musical s’establirà una relació entre l’òpera i la resta de gèneres musicals, així com es treballarà detingudament la que es dóna entre la música i els altres elements dels que consta una obra d’aquestes característiques (libretto, escenografia, coreografia…). També és molt interessant conèixer la relació que hi ha hagut entre el públic i l’òpera al llarg de la historia, ja que ha estat determinant en molts aspectes, més que en qualsevol altre gènere musical, en l’evolució d’aquesta.
Treballant les principals òperes a partir de l’audició o visionat de les mateixes, l’assistent es posarà en contacte amb els principals intèrprets que han conformat el repertori, així com orquestres, directors i sales d’òperes més significatives del món.
CONTINGUTS
Cada una de les sessions estarà dedicada a una òpera en concret i es dividirà en diversos blocs segons requereixi l’obra: coneixement inicial de l’autor, contextualització amb l’època, argument de l’obra i audició o visionat dels moments més representatius d’aquesta.
Tanmateix, cada òpera donarà peu a l’explicació d’alguna característica del gènere. Així el coneixement del que és un Ària, una obertura o preludi, l’intermezzo, la forma musical, orquestració, etc. Quedarà complet al final de tot el cicle de sessions.
Les òperes han estat escollides per poder dur a terme aquesta tasca, tanmateix s’inclouran tres òperes que coincidiran en data amb la programació que del gènere es fa al cinema de Cambrils per a que l’assistent pugui veure‐la després de conèixer‐la en la seva totalitat (donat que les obres en la seva majoria superen les dues hores, es fa impossible que això es pugui fer dins les sessions)
Dos sessions més s’inclouran dins el llistat que tot seguit s’exposa. Per una banda una sessió dedicada a les diferents tipus de veu operístiques: tessitures tipus de personatge al que son destinades, etc. I per una altra, una sessió l’òpera protagonista serà escollida pels mateixos assistents (prèviament escoltant les seves predileccions).
SESSIONS CURS 2016/17
Dijous 19 de gener, a les 19h, al Centre Cultural
Il trovatore, de Giuseppe Verdi
Dijous 2 de febrer, a les 19h, al Centre Cultural
Les contes de Hoffmann, de Jacques Offenbach
Dijous 16 de febrer, a les 19h, al Centre Cultural
L'elisir d'amore, de Gaetano Donizetti
Dijous 2 de març, a les 19h, al Centre Cultural
Eugene Oneguin, de Piotr Ilich Tchaikovsky
Dijous 16 de març, a les 19h, al Centre Cultural
Madame Butterfly, de Giacomo Puccini
Dijous 30 de març, a les 19h, al Centre Cultural
Parsifal, de Richard Wagner
Dijous 20 d'abril, a les 19h, al Centre Cultural
Arabella, de Richard Strauss
Dijous 4 de maig, a les 19h, al Centre Cultural
I puritani, de Vincenzo Bellini
Dijous 18 de maig, a les 19h, al Centre Cultural
Don Giovanni, de Wolfgang Amadeus Mozart
Dijous 1 de juny, a les 19h al Centre Cultural
La Cenerentola, de Gioachino Rossini