El morrut de les palmeres (Rhynchophorus ferrugineus) és un coleòpter de la família dels curculiònids, originari del sud-est asiàtic i la Polinèsia, que s’ha estès de forma continuada per altres zones de clima temperat, colonitzant diferents espècies de palmeres.

ESPÈCIES AFECTADES:

L’insecte colonitza moltes espècies de palmeres.

A la seva zona d’origen afecta al cocoter o palma indiana (Cocus nucifera) i la palmera d’oli de Guinea ( Elaeis guineensis).

A la zona mediterrània afecta principalment a la palmera canària (Phoenix canariensis) i a la palmera datilera (Phoenix dactylifera), aquesta última la més estesa al nostre territori. Les palmeres del gènere Washingtònia són les menys afectades.

 

DESCRIPCIÓ I BIOLOGIA:

El morrut de les palmeres presenta quatre fases dins del seu cicle vital:

-Els ous: són de forma ovalada, d’un color blanquinós i brillants; les femelles ponen de 300 a 400 ous, al teixit tendre de la corona i a les ferides del tronc.

-Les larves: es desenvolupen a dins de la palmera i poden superar els 5 cm en l’últim estadi. Són àpodes, piriformes de color groguenc i amb una càpsula encefàlica de color marró focs brillant, dotada d’unes fortes mandíbules.

-La pupa: també groguenca, està protegida d’un capoll cilíndric de 4 a 6 cm, el qual construeix la larva amb la fibra que amassa de la pròpia palmera. Es pot localitzar a la base de les palmes.

-Adult: mesura de 2 a 5 cm, és de color vermellós i està dotat d’un pic allargat característic. Els èlitres que protegeixen les ales són del mateix color i presenten línies estriades de color negre. Aquests poden desplaçar-se volant o trepant des del sòl fins a les copes de les palmeres.

El cicle complet, d’ou a adult, té una durada entre 3 i 4 mesos. Els adults normalment no abandonen la palmera fins que està totalment destruïda. Poden tenir vàries generacions dins del mateix exemplar on hi poden conviure de forma gregària tots els estadis de l’insecte.

Els adults quan surten del tronc, realitzen vols per a colonitzar altres palmeres, preferentment les que tenen ferides.

 

SÍMPTOMES I DANYS:

És difícil detectar la presència de la plaga en els seus atacs inicials. Els símptomes més evidents es solen detectar a partir dels 12 mesos de la infestació, es manifesten habitualment en:

-una asimetria de la capçada

-decaïment de les fulles

-debilitament de l'ull.

Les fulles afectades es poden arrancar fàcilment i en el seu punt d'inserció es poden observar les galeries excavades per les larves i la presència de capolls.

Posteriorment la pràctica totalitat de la corona es veu afectada, originant la mort de la palmera.

En el cas de la palmera datilera es registren també atacs a la base dels troncs.

Palmera afectada

Palmera afectada Palmera molt afectada

 

MESURES PREVENTIVES:

El mitjà de lluita més efectiu en aquests moments per tal d’evitar la propagació i aconseguir un bon control, és REALITZAR ELS TRACTAMENTS PREVENTIUS RECOMANATS PEL DEPARTAMENT D’AGRICULTURA DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA:

http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/agricultura/dar_sanitat_vegetal_nou/dar_plagues_males_herbes/dar_plagues/insectes/morrut-palmeres/

A més, es recomanen les següents mesures preventives:

-Realitzar la poda de les fulles de les palmeres de l’1 de desembre al 28 de febrer.

-Esporgar només les fulles seques, exceptuant aquells fulles verdes que poden produir algun tipus de dany.

 

CONTROL DE LA PLAGA:

L’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Cambrils, amb la col·laboració de l’àrea de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya, realitza inspeccions visuals periòdicament, amb l’objectiu de localitzar amb la major brevetat possible les palmeres afectades, per tal de minimitzar el risc de dispersió i controlar l’expansió de la plaga cap a altres palmeres sanes.

Un cop es detecta que una palmera pot estar afectada pel morrut, ens posem en contacte amb el propietari, per informar-lo de les actuacions a emprendre.

QUÈ S’HA DE FER EN EL CAS EN QUE SOSPITEM QUE UNA PALMERA ESTÀ AFECTADA:

En el cas que detectin alguns dels símptomes o danys anteriorment esmentats en una palmera del seu jardí o parcel·la, o de la via pública, els agrairíem que es posin en contacte amb l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Cambrils.