Durant tot l'any, es realitzen diverses campanyes ambientals que consisteixen en netejar i recollir residus de les platges amb voluntaris. I Durant els mesos de juliol i agost, a la platges de Cambrils també es realitzen diferents campanyes, activitats i tallers informatius dirigits als banyistes, per tal de difondre coneixements sobre temes de seguretat, temes ambientals i de conducta a les platges.

  • PER UNES PLATGES SENSE RESIDUS

De la mà de diverses organitzacions i entitats ambientals i, amb la col·laboració de Platges del Departament de Medi Ambient de l'Ajuntament de Cambrils i de l'empresa municipal INGESOL,  encarregada de la neteja de les platges, durant tot l'any  s'organitzen accions amb voluntariat per sensibilitzar sobre la necessitat global d'evitar al màxim generar residus. També serveixen per concienciar com s'han de classificar i es poden reciclar aquests residus.

Si voleu participar en aquest tipus d'activitats, les convocatòries es difonen per les xarxes socials municipals #ajcambrils  #cambrilsplatges així com per les pròpies de les entitats i ONG's col·laboradores com poden ser Greenpeace, Eco Seaside, Not this path, European Clean, El Camí de la Solidaritat, GK Projects i Associació Chelonia entre d'altres.

 

EXEMPLE D'ACCIONS PORTADES A TERME A LES PLATGES DE CAMBRILS

  • Plàncton Divulgació i Serveis Marins

En el marc del projecte TurisTIC en Família es realitzen tallers familiars sobre la temàtica de les platges sostenibles. A les jornades es fan xerrades divulgatives i un taller pràctic (neteja de platges científica) pensada per a públic familiar.

  • Greenpeace i Eco Seaside

L'acció de sensibilització d'European Clean Up conciencia el públic en temes de protecció del medi ambient, i més concretament, sobre els problemes dels residus i la netedat. El millor residu és aquell que no es genera!.

L'ONG Greenpeace i el grup local de joves Eco Seaside van organitzar, el passat 17 de juliol de 2021, una recollida de residus a la platja de la Llosa. Amb aquesta activitat conjunta es van recollir residus (llaunes, vidres, neumàtics, roba, para-sols... ) i es va voler conscienciar sobre què s'ha de fer per no contaminar el mar i els oceans que estan plens de plàstics. Actualment, cada any, al voltant d'uns 12 milions de tones de plàstics arriben al mar; tot això contribueix al canvi climàtic, contribueix a la contaminació, perjudica la biodiversitat i tot això és un problema per a l'ésser humà.

L'objectiu d'iniciatives com aquestes és explicar què es pot fer per reduir el consum de plàstic. Per exemple: anar a comprar amb bosses reutilitzables, amb el carretó o el cistell; usar ampolles de vidre per no haver de comprar ampolles de plàstic i reduir-ne el seu consum; utilitzar carmanyoles per comprar.

  • European Clean Up Day

L'acció de sensibilització d'European Clean Up conciencia el públic en temes de protecció del medi ambient, i més concretament, sobre els problemes dels residus i la netedat. El millor residu és aquell que no es genera!.

És una acció comuna a tot Europa per conscienciar sobre la quantitat de residus que llencem de forma incontrolada a la natura i promoure la recollida d'aquests residus abocats il·legalment als boscos, platges, marges de rius. Aquesta acció és apta per adults i infants. També fan tallers pels nens i nenes relacionades amb l'objectiu de l'acció i,  a mig matí,  donen un esmorzar per recuperar forces.                 

  • Cada Lata Cuenta

La campanya “Fes circular la teva llauna al groc” forma par del programa de sensibilització sobre el reciclatge “Cada Lata Cuenta”. Es tracta d’un acció que es porta a terme amb el suport de l’Ajuntament, creada pel programa europeu de sensibilització  mediambiental “Cada Lata Cuenta”.

Un dels missatges que transmet aquesta campanya és que la llauna de begudes és una envàs òptim en l’entorn de l’economia circular. Per aquest motiu, busca conscienciar als banyistes perquè incorporin en el seu comportament el gest de dipositar els envasos metàl·lics al contenidor groc, tancant així el cicle que dóna inici a l’economia circular de les llaunes de begudes i cuidant el medi ambient a través de l’estalvi de materials i energia. Gràcies al reciclatge, el 75% de metalls produïts per la humanitat, encara segueixen en ús.

Per a la campanya “Fes circular la teva llauna al groc”, s’hi desplacen persones dinamitzadores que porten una motxilla recol·lectora de llaunes per facilitar el gest del reciclatge als banyistes i informar-los sobre la importància de reciclar llaunes de begudes.

El programa europeu “Cada Lata Cuenta” és un programa de sensibilització mediambiental al voltant de les llaunes de begudes present en 14 països europeus. Sorgeix per primera vegada l’any 2009 al Regne Unit i s’inicia a Espanya el 2015. “Cada lata cuenta” posa èmfasi en la importància que té reciclar les llaunes de begudes quan ens trobem fora de la llar, sensibilitzant entorn de l’acció reciclatge. Les llaunes es composen de materials metàl·lics que es poden reciclar infinites vegades sense perdre les seves propietats. Cada llauna de begudes que reciclem pot convertir-se en una de nova o bé en un altre producte com una bicicleta o un componen d’un satèl·lit espacial.