Informació temporada 2023

cartell temporada.png

Activitats la Mar de Salades

Activitats La Mar de Salades 2023.png

ACTIVITATS   "LA MAR DE SALADES" 

                        

Des del Departament de Platges de Medi Ambient, de l'Ajuntament de Cambrils i, amb col·laboració del servei de vigilància, prevenció  i socorrisme de les platges de Cambrils, durant els mesos de juliol i agost, es realitzen tallers ambiental i de seguretat dirigits als banyistes, a la platja Prat d'En Forés - Regueral.

Si voleu participar en aquest tipus d'activitats, les convocatòries es difonen per les xarxes socials municipals #ajcambrils #cambrilsplatges i també als mòduls SOS de les platges. Per inscriure's a aquests tallers, anar directament als mòduls SOS.

 

EXEMPLE D'ACTIVITATS REALITZADES A LES PLATGES DE CAMBRILS

 • LA MAR DE NETA

Amb aquesta activitat es vol conscienciar als banyistes que els residus que es llencen a la platja i al mar son molt perjudicials per al medi ambient. Es recullen residus de tot tipus, es classifiquen i es llencen als corresponents contenidors de selectiva perquè, posteriorment, es puguin reciclar.

                                                  

 •  SALVA VIDES!  AMB LA RCP

Aquest taller permet ensenyar les maniobres bàsiques que es necessiten realitzar per fer una Reanimació Cardi Pulmonar, en cas de parada cardi respiratòria.

                                         

 • LA VIDA SOTA L'AIGUA

A la platja anem a gaudir, ens banyem, juguem, nedem, però no estem sols, sota de l'aigua també hi ha vida, una vida animal i vegetal que s'ha de respectar i cuidar. Amb aquesta activitat es vol posar en valor el respecte que s'ha de tenir per l'entorn marí i la vida que hi ha sota l'aigua.

           

 • JOVES SOCORRISTES

Si el que t'agrada és vetllar per la seguretat dels demès, amb aquesta activitat et posaràs a la pell d'un jove socorrista de Cambrils.

Campanyes ambientals

Durant tot l'any, es realitzen diverses campanyes ambientals que consisteixen en netejar i recollir residus de les platges amb voluntaris. I Durant els mesos de juliol i agost, a la platges de Cambrils també es realitzen diferents campanyes, activitats i tallers informatius dirigits als banyistes, per tal de difondre coneixements sobre temes de seguretat, temes ambientals i de conducta a les platges.

CAMPANYES AMBIENTALS

 • PER UNES PLATGES SENSE RESIDUS

De la mà de diverses organitzacions i entitats ambientals i, amb la col·laboració de Platges del Departament de Medi Ambient de l'Ajuntament de Cambrils i de l'empresa municipal INGESOL,  encarregada de la neteja de les platges, durant tot l'any  s'organitzen accions amb voluntariat per sensibilitzar sobre la necessitat global d'evitar al màxim generar residus. També serveixen per concienciar com s'han de classificar i es poden reciclar aquests residus.

Si voleu participar en aquest tipus d'activitats, les convocatòries es difonen per les xarxes socials municipals #ajcambrils  #cambrilsplatges així com per les pròpies de les entitats i ONG's col·laboradores com poden ser Greenpeace, Eco Seaside, Not this path, European Clean, El Camí de la Solidaritat, GK Projects i Associació Chelonia entre d'altres.

 

EXEMPLE D'ACCIONS PORTADES A TERME A LES PLATGES DE CAMBRILS

 • Plàncton Divulgació i Serveis Marins

En el marc del projecte TurisTIC en Família es realitzen tallers familiars sobre la temàtica de les platges sostenibles. A les jornades es fan xerrades divulgatives i un taller pràctic (neteja de platges científica) pensada per a públic familiar.

 • Greenpeace i Eco Seaside

L'acció de sensibilització d'European Clean Up conciencia el públic en temes de protecció del medi ambient, i més concretament, sobre els problemes dels residus i la netedat. El millor residu és aquell que no es genera!.

L'ONG Greenpeace i el grup local de joves Eco Seaside van organitzar, el passat 17 de juliol de 2021, una recollida de residus a la platja de la Llosa. Amb aquesta activitat conjunta es van recollir residus (llaunes, vidres, neumàtics, roba, para-sols... ) i es va voler conscienciar sobre què s'ha de fer per no contaminar el mar i els oceans que estan plens de plàstics. Actualment, cada any, al voltant d'uns 12 milions de tones de plàstics arriben al mar; tot això contribueix al canvi climàtic, contribueix a la contaminació, perjudica la biodiversitat i tot això és un problema per a l'ésser humà.

L'objectiu d'iniciatives com aquestes és explicar què es pot fer per reduir el consum de plàstic. Per exemple: anar a comprar amb bosses reutilitzables, amb el carretó o el cistell; usar ampolles de vidre per no haver de comprar ampolles de plàstic i reduir-ne el seu consum; utilitzar carmanyoles per comprar.

 • European Clean Up Day

L'acció de sensibilització d'European Clean Up conciencia el públic en temes de protecció del medi ambient, i més concretament, sobre els problemes dels residus i la netedat. El millor residu és aquell que no es genera!.

És una acció comuna a tot Europa per conscienciar sobre la quantitat de residus que llencem de forma incontrolada a la natura i promoure la recollida d'aquests residus abocats il·legalment als boscos, platges, marges de rius. Aquesta acció és apta per adults i infants. També fan tallers pels nens i nenes relacionades amb l'objectiu de l'acció i,  a mig matí,  donen un esmorzar per recuperar forces.

                      

 • Cada Lata Cuenta

La campanya “Fes circular la teva llauna al groc” forma par del programa de sensibilització sobre el reciclatge “Cada Lata Cuenta”. Es tracta d’un acció que es porta a terme amb el suport de l’Ajuntament, creada pel programa europeu de sensibilització  mediambiental “Cada Lata Cuenta”.

Un dels missatges que transmet aquesta campanya és que la llauna de begudes és una envàs òptim en l’entorn de l’economia circular. Per aquest motiu, busca conscienciar als banyistes perquè incorporin en el seu comportament el gest de dipositar els envasos metàl·lics al contenidor groc, tancant així el cicle que dóna inici a l’economia circular de les llaunes de begudes i cuidant el medi ambient a través de l’estalvi de materials i energia. Gràcies al reciclatge, el 75% de metalls produïts per la humanitat, encara segueixen en ús.

Per a la campanya “Fes circular la teva llauna al groc”, s’hi desplacen persones dinamitzadores que porten una motxilla recol·lectora de llaunes per facilitar el gest del reciclatge als banyistes i informar-los sobre la importància de reciclar llaunes de begudes.

El programa europeu “Cada Lata Cuenta” és un programa de sensibilització mediambiental al voltant de les llaunes de begudes present en 14 països europeus. Sorgeix per primera vegada l’any 2009 al Regne Unit i s’inicia a Espanya el 2015. “Cada lata cuenta” posa èmfasi en la importància que té reciclar les llaunes de begudes quan ens trobem fora de la llar, sensibilitzant entorn de l’acció reciclatge. Les llaunes es composen de materials metàl·lics que es poden reciclar infinites vegades sense perdre les seves propietats. Cada llauna de begudes que reciclem pot convertir-se en una de nova o bé en un altre producte com una bicicleta o un componen d’un satèl·lit espacial.

 

Autorització activitats puntuals

Per ocupar béns de domini públic maritimoterrestre, cal l'autorització prèvia de la Direcció General de Polítiques de Muntanya i del Litoral del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya de les següents activitats; Sessions fotogràfiques, Casaments, filmacions, Proves esportives, Team Building i activitats recreatives, que tinguin concurrència pública i/o lucrativa.  També s'haurà de demanar permís per a les activitats que comportin una intensistat o perillositat siguin o no amb ànim de lucre. Per a qualsevol consulta, dirigiu-vos a platges@cambrils.org indicant al cos del missatge, totes les dades sobre l'activitat que es vol portar a terme (organitzador, data i franja horària, nombre de participants, descripció de l'activitat, on es vol realitzar, si és lucrativa,...) .

Per a obtenir l'autorització puntual s'ha de sol·licitar, amb l'antel·lació suficient,  per Internet a la Direcció del Litoral de la Generalitat, a través del següent  LINK on es pot descarregar la sol·licitud per iniciar la tramitació online. (Utilitzar navegador “Firefox”)

  En el cas d’ocupació a l’aigua, a la sol·licitud haureu de posar la previsió d’ocupació a l’aigua i contactar amb la Capitania Marítima corresponent.

  Recordeu que es pot modificar o anul·lar/desistir la sol·licitud, qualsevol de les dues opcions la podreu realitzar a través d’aquest  LINK fent referència a la sol·licitud inicial (Número d’expedient o codi de tràmit.

  LegIslació:

  • D’acord amb l’art. 152.13 del Reial Decret 876/2014, de 10 d’octubre, pel qual s’aprova el Reglament General de Costes el termini per resoldre i notificar els expedients d’autorització d’ocupació de domini públic maritimoterrestre és de quatre mesos.
  • D’altra banda i d’acord amb l’art. 157 del mateix Reglament cal demanar informe als ajuntaments i departaments afectats que tenen un mes per resoldre.

   

  Per realitzar algunes activitats a les platges durant la temporada alta cal tenir en compte les restriccions següents:

  • De l'1 al 15 de juliol, els rodatges, casaments i Team Buildings només s'autoritzen entre setmana.
  • Del 16 de juliol al 31 d'agost no s'autoritzen ni rodatges ni casaments ni Team Buildings fora dels programats entre setmana entre les 20h del vespre i les 9h del matí.

   Recordeu que  l'administració de l'Estat cobra el corresponent Cànon d’Ocupació.

  D'acord amb l'article 84 de la Llei 22/1988, de costes, l'Estat,  a través dels seus serveis provincials, us notificarà l'import del cànon que haureu de satisfer, d'acord amb l'Ordre del Ministeri d'Obres Públiques i Transports, de 30 d'octubre de 1992.

     Peticions, queixes i/o suggeriments

   

  Des de la Seu Electrònica de l’Ajuntament de Cambrils, podeu realitzar peticions o comunicar qualsevol incidencia relacionada amb les platges, les seves instal·lacions i els serveis que es presten, com per exemple:

   

  • Dutxes i rentapeus
  • Pasarel·les
  • WC públics
  • Neteja
  • Servei de vigilancia i socorrisme
  • Abalisament
  • Altres