L'esclat de la Guerra Civil el 18 de juliol de 1936 va deixar una empremta permanent, massa sovint oblidada, a tots els pobles i ciutats del nostre país. Tot i no haver estat mai front de guerra, moltes poblacions com Cambrils patiren directament les conseqüències de ser una nova forma de reraguarda: entre altres efectes, els seus habitants -4.000, aproximadament- van viure el pas continuat de tropes, municions i ferits i van ser objecte d'atacs aeris sovintejats, que provocaven la destrucció i els castigaven psicològicament

La intensificació de la recerca sobre aquest període als darrers anys ha permès recollir documents i testimonis directes molt valuosos que possibiliten divulgar públicament aquell període i visualitzar-lo a la trama urbana. És per això que iniciem el projecte Ruta dels espais de la Guerra Civil a Cambrils, per conèixer els indrets que avui formen part del paisatge quotidià de la ciutat relacionats amb aquell període bèl·lic.

El refugi antiaeri del carrer Creus

El refugi del carrer Creus, adscrit al Museu d'Història de Cambrils, és el primer espai que dóna a conèixer aquesta ruta i permet redescobrir aquella empremta.

Es tracta d'un refugi de galeria, que transcorre per sota del carrer Creus i del qual actualment es conserven 90 metres de llargada. Comptava amb diverses boques d'accés, de les quals actualment es conserven la que està situada al mig de la plaça de l'Església de Santa Maria i la que està ubicada davant del número 20 del carrer Creus. També havia existit un accés des de l'interior de l'actual col·legi Vedruna, que en aquella època era utilitzat com a seu del sindicat UGT; actualment, aquest accés està cegat.

La galeria es troba entre 8 i 10 metres de profunditat. El seu traçat sinuós estava pensat per disminuir l'efecte de l'ona expansiva de les bombes. Cap a la meitat del seu recorregut es va habilitar un tub de ventilació per tal que les condicions de l'estada al seu interior no fossin tan penoses.

El refugi està fet amb obra de les bòviles locals i cobert amb volta. Va ser construït durant la guerra per la població civil -sobretot, nens, gent gran i refugiats-, ja que una gran part dels homes adults de la població havien estat cridats al front. No es va arribar a completar mai el traçat previst inicialment, que pel seu extrem sud havia de connectar amb el refugi del carrer Cardenal Vidal i Barraquer.

El refugi antiaeri del carrer de les Creus es visita dins de la Ruta dels Espais de la Guerra Civil a Cambrils, que podeu veure en el plànol adjunt. Per tal de fer la ruta, cal adreçar-se al Museu d'Història de Cambrils al telèfon 977 794 528.Després del seu redescobriment el 2 de febrer de 2006, en el context de les obres de millora del Nucli Antic dins del Pla de Barris, el refugi antiaeri del carrer Creus ha estat rehabilitat. El projecte Ruta dels espais de la Guerra Civil a Cambrils, impulsat pel Museu d'Història de Cambrils amb el suport de la Direcció General de la Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya, ha permès realitzar-ne les obres d'adequació i senyalització.

Actualment, és el punt final de l'itinerari educatiu 'La memòria de la pau' impulsat per l'Ajuntament de Cambrils i el Museu d'Història de Cambrils, que serveix per treballar amb alumnes d'ESO i Primària els valors de la pau i analitzar críticament diferents moments d'història del municipi, com per exemple la guerra civil de 1936-39, en què han estat vulnerats.

El refugi del carrer Creus va ser reobert públicament el dia 5 de desembre de 2009. Nombrosos cambrilencs van assistir a l'acte; entre ells, algunes de les persones que, durant la guerra, van contribuir a la seva construcció. Tal com es pot veure a la imatge, diversos alumnes de l'IES Mar de la Frau, que havien participat en l'itinerari educatiu, van llegir textos relacionats amb la pau. Acabats els parlaments institucionals, van ser centenars els assistents que van voler visitar l'interior del refugi.

La voluntat del projecte Ruta dels espais de la Guerra Civil a Cambrils és incorporar més espais per tal d'oferir així nous recursos turístics i didàctics que valoritzin el patrimoni memorial i la cultura de pau.

Podeu fer la ruta posant-vos en contacte amb el Museu d'Història de Cambrils.