Dins de la seva línia de formació d'usuaris, l'Arxiu Municipal de Cambrils ha programat els darrers anys diverses edicions del taller "Com es fa un arbre genealògic", per mostrar quins tipus de documents es poden usar en la recerca dels avantpassats, què cal saber, com es poden usar aquests documents i com es poden dibuixar aquests arbres
En les diferents edicions del taller que s'han fet fins ara, els alumnes han après a utilitzar la documentació que es conserva en diferents arxius i obtenir la informació necessària per elaborar l'arbre genealògic de la família. S'han mostrat exemples de documentació municipal i parroquial i s'han fet pràctiques amb documentació d'arxiu digitalitzada: padrons municipals d'habitants, registres de baptismes, de casaments, de defuncions...
Els arxius reben sovint la consulta de persones que cerquen a la documentació dades sobre els seus avantpassats per tal de completar la memòria familiar, que habitualment només recorda els noms dels besavis i rebesavis de les darreres generacions. Consultant adequadament els padrons d'habitants -als arxius municipals- i els registres de baptismes, matrimonis i defuncions -als fons de les parròquies-, es poden esbrinar els noms dels avantpassats, les dates en què van néixer, es van casar i van morir, el nombre de fills que van tenir i, fins i tot, els llocs on van viure. Després, cal organitzar aquestes dades de manera adequada per tal de dibuixar l'arbre genealògic.
Des del 2012, Cambrils compta amb una nova eina que facilita aquestes recerques, ja que es poden consultar a la web de l'Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona (http://www.ahat.cat/) els llibres de registre de les parròquies de Cambrils datats entre 1668 i 1877, que han estat digitalitzats gràcies a l'aportació econòmica realitzada per l'Ajuntament de Cambrils a través del Museu d'Història de Cambrils. Aquesta nova eina permet que moltes persones puguin encetar una recerca genealògica.
Les diverses edicions del taller Com es fa un arbre genealògic tenien com a objectiu donar-los les orientacions necessàries. La primera edició, de tipus experimental, la va organitzar l'Arxiu Municipal de Cambrils dins de la programació de la Fira de Cambrils 2012. Les altres quatre edicions (novembre-desembre de 2012, març de 2013, juny de 2014 i maig-juny de 2015) s'han integrat en el programa anual de formació de l'Ajuntament de Cambrils. En total una seixantena de persones han cursat el taller.
Per a informació, us podeu adreçar a arxiu@cambrils.cat o trucar al 977 794579 - ext. 3061 i 3062.