Programació
XVIII CICLE DE MEMÒRIA DE TARDOR (2024)
CORRESPONDÈNCIA CONTRA L’OBLIT
Dissabte, 7 de setembre de 2024, a les 12h. Torre del Port
Inauguració de l’exposició Espero una postal produïda pel Museu d’Història de Catalunya amb el suport de la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya.
Organitza: Museu d’Història de Cambrils.
Col·labora: Arxiu Municipal de Cambrils.
Dijous, 19 de setembre de 2024, a les 19.30h. Sala d’actes del Centre cultural
Taula rodona La correspondència dels germans Miralles. Presentació de la documentació recuperada per Rafaela López Gómez relacionada amb els germans Gaietà i Josep Miralles, fills de Cambrils, desapareguts durant la Guerra Civil Espanyola de 1936-1939.
Participen: Rafaela López Gómez, Josep Maria Calvo Alcarraz, Gerard Martí Estrada i Pedro Otiña Hermoso.
Organitza: Museu d’Història de Cambrils i Arxiu Municipal de Cambrils.
Dimarts, 24 de setembre de 2024, a les 19.30h. Sala d’actes del Centre cultural
Conferència La memòria democràtica. Recerca i divulgació per necessitat i urgència, a càrrec de Salvador Redó i Martí, Graduat en Humanitats, periodista i president de l’Associació Memòria i història de Manresa.
Organitza: Museu d’Història de Cambrils i Arxiu Municipal de Cambrils.
Dijous, 3 d’octubre de 2024, a les 19.30h. Sala d’actes del Centre Cultural
Presentació de la novel·la El cor més humil: Valldeperes estiu de 1938, a càrrec del seu autor Andrès Villa López que ha escrit el llibre a rel de la troballa a la Conca de Barberà, de correspondència inèdita de la Guerra Civil. Acte inclòs dins del XVIIIè cicle de Memòria de Tardor de Cambrils.
Organitza: Campus Extens de la URV, Arxiu Municipal de Cambrils i Museu d’Història de Cambrils.
Dissabte, 19 d’octubre de 2024, a les 18.00h. Torre del Llimó
Dins el programa Què diu que fan?, representació de l’obra de teatre Memòries oblidades. A càrrec de la companyia Teatralitzat i protagonitzada per les actrius Marta Marín Simón, MA López Llauradó i Cristina Murillo Galimany.
Sinopsis: Al llarg de la història les dones han hagut de triar entre la família o la carrera, entre els estudis o els fills, entre la lluita o la maternitat. També va passar durant la guerra civil espanyola, i ni totes les dones es van quedar a la rereguarda ni totes van ser milicianes. Però totes van resistir, lluitar per sobreviure i veure com perdien de nou drets i llibertats.
Aforament limitat. Entrada gratuïta.
Organitza: Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils.
Dissabte, 26 d’octubre de 2024. Manresa
Visita Manresa contra l’oblit. Descoberta a Manresa dels espais de memòria gestionats per l’Ajuntament de Manresa amb la col·laboració de l’Associació Memòria i Història de Manresa, entitat que contribueix a recuperar la memòria històrica i lluitar contra l’oblit. Ruta urbana amb perspectiva memorialística i visita a edificis patrimonialitzats com el refugi antiaeri del Grup Escolar Renaixença. Sortida a les 8.30h des de la parada de bus de davant del Molí de les Tres a l’Avinguda Adelaida. Àpat lliure a càrrec de les persones inscrites per rigorós ordre d’arribada a l’email museu@cambrils.cat
Organitza: Campus Extens URV, Arxiu Municipal de Cambrils i Museu d’Història de Cambrils.
Exposició temporal
Durant el mes de setembre i fins al 13 d'octubre 2024 pots visitar a la Torre del Port l'exposició temporal Espero una postal, produïda pel Museu d’Història de Catalunya amb el suport de la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya. Més informació aquí
Inauguració de l’exposició: Dissabte, 7 de setembre de 2024, a les 12h. Torre del Port
"Dels bilions de postals editades en gairebé un segle i mig, moltes han arribat fins a nosaltres com a petits episodis de vida que una lectura atenta permet classificar en temàtiques gairebé universals. La postal té un emissor i un receptor —o uns emissors i uns receptors— que es mouen generalment en l’àmbit privat, però no secret, ja que la postal està concebuda per ser enviada sense la intimitat d’un sobre, encara que no sempre és així. Notícies de la família, de l’estimat o l’estimada, de les persones amigues i d’aquelles que hem conegut ocasionalment viatgen d’un lloc a l’altre del món o dins d’una mateixa ciutat per transmetre tota mena de desitjos i de novetats, que ara ens proposem de revelar."
Set exposicions multidisciplinàries amb un programa d’activitats
Les jornades expositives Pinsa van començar aquest divendres 5 de juliol amb set exposicions multidisciplinàries d’artistes emergents repartides per cinc espais emblemàtics de Cambrils i un programa d’activitats paral·leles que cada dimarts reactivaran i complementaran les propostes artístiques. El projecte és una iniciativa del col·lectiu artístic Pinsa Collective amb el suport del Departament de Cultura i el Museu d’Història de Cambrils.
El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils, Jordi Barberà, i les artistes Carla García, Núria Valsells i Marina Carrión, van presentar aquestes jornades, que es volen convertir en un punt de confluència entre el patrimoni històric de Cambrils i una sèrie de joves creadors i creadores amb ganes d’activar espais emblemàtics. L’acte, que ha tingut lloc al Molí de les Tres Eres, ha acabat amb una performance de l’artista Biel Saureta Florejachs.
Les exposicions es poden visitar del 5 de juliol al 9 d’agost al Museu Molí de les Tres Eres, el Forn del Tallero, la Torre del Bou, el patí de la Torre del Llimó i les dues sales expositives (la Sala Àmbits i l’Espai el Pati) del Centre Cultural. En aquests espais s’hi podran trobar set propostes expositives multidisciplinàries d’artistes emergents d’arreu de Catalunya, que desenvolupen la seva pràctica en la disciplina de pintura, escultura, gravat, videoart, instal·lació i performance.
Les artistes participants són les tres integrants de Pinsa Collective - Marina Carrión Samaniego (Cambrils), Carla García Castelló (Cambrils) i Núria Valsells Niubó (la Garriga)- i quatre artistes seleccionades per les jornades - Emma Flores (Manresa), Olga Mateu Clotet (Vilafranca del Penedès), Janira Romàn (Riudoms) i Alèxia Trulls (Roses).
La iniciativa s’inaugurà el dia 5 de juliol a les 19h amb una ruta des del Molí de les Tres Eres que va passar per les diferents exposicions explicades per cada artista i va acabar amb un acte a la Sala Àmbits del Centre Cultural.
Les jornades finalitzaran el 9 d’agost amb una cloenda performàtica i una festa posterior amb col·laboració amb la Colla Jove de Cambrils al pati de la Torre del Llimó.
Pinsa Collective
Pinsa és un col·lectiu artístic format l’any 2023 que promou l’art emergent, amb l’objectiu principal d’iniciar una sèrie d’aproximacions entre els joves creadors i la professionalització institucional. Està integrat per una llicenciada en Direcció de cinema, i dues llicenciades en Belles Arts, compromeses amb la gestió cultural, i la descentralització i accessibilitat a la cultura. Mitjançant aquesta proposta expositiva, Pinsa Collective actua com a organització i gestió cultural, equip de comissariat, disseny expositiu i administració de les jornades.
Programació d'activitats. Jornades Expositives Pinsa
Exposició fotogràfica "Canvi Climàtic. Punt de no retorn" de Sergio Reboredo
Des del 26 de juny i fins a l'1 de setembre, la Torre del Port de Cambrils acollirà l’exposició fotogràfica ‘Canvi climàtic. Punt de no retorn’ de Sergi Reboredo.
Canvi climàtic. Punt de no retorn
El canvi climàtic constitueix l'amenaça mediambiental a la qual s'enfronta el planeta terra. En cas de no actuar ja, el fotoperiodista Sergi Reboredo creu que el 2035 entrarem en un punt de no retorn. Es tracta d’una exposició de quaranta fotografies que mostren les conseqüències, algunes d'elles irreversibles, que està tenint el canvi climàtic en diferents països del món.
Aquesta exposició conté fotografies de 30 o 40 països, de tots els continents. Està dividida en tres parts. La primera fa referència a com afecta el canvi climàtic als ecosistemes i als hàbitats que tenim a tot el planeta, com es degraden. La segona ensenya com aquest canvi afecta les espècies, a la vida salvatge, la fauna i la flora; i la tercera, com aquesta afectació acaba repercutint als humans i es provoquen les migracions i els canvis als estils de vida.
L’objectiu de Sergi Reboredo en aquesta exposició és conscienciar a les persones que observen les imatges d’allò que es pot perdre i desaparèixer per sempre.
Més informació aquí
Sergi Reboredo és un prestigiós fotoperiodista de Barcelona. Les seves obres estan exposades al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). En la seva llarga carrera com a fotògraf ha obtingut diversos guardons i reconeixements com el Pictet otorgat pel Financial Times i l’Humanity Photo Award per part de l’Unesco. Els seus treballs han estat exposats en diverses sales del món des de Xina a París i a les seves fotografies de viatges apareixen en mitjans de renom a nivell nacional i internacional com National Geographic, El Periódico o New York Times. Com a fotoperiodista, el 2004 va publicar el llibre ‘Barcelona 2004 como mentira’, juntament amb l’escriptor Manuel Trallero.