La Colla va nèixer el 1992, amb la primera Trobada de Gegants de Cambrils

La Colla Gegantera Tota l'Endenga, és una entitat que té com a principal finalitat el foment de la tradició catalana gegantera i, des de 1994 tenen concedida la cessió d'ús gratuïta, temporal i a precari, dels 4 Gegants i dels 11 Nans, propietat de l'Ajuntament.

Els seus elements (els gegants Pere i Camí, Ermengol i Magdalena, el gegant del Setge el Marquez de los Vélez, el gegantó Cabo Quiñones, els nanos i la Farnaca) formen part del Seguici Festiu i tenen un valor identitari que forma part del ritual del patrimoni cultural i festiu del municipi.

Cada any coorganitzen junt amb el Departament de Festes de l'Ajuntament, la Nit del Foc, una barreja espectacular de llum, so i foc.

Dins la Colla Gegantera hi ha la secció Cop de Cap, grup de timbals, que va néixer com a secció de l’Endenga el 21 de maig de 2003, la qual també forma part del Seguici Festiu. El grup basa el seu repertori en ritmes mediterranis i actuen en un gran varietat d’espectacles: correfocs, cercaviles, processons religioses, rues de carnaval i, fins i tot, concerts. Actuen en motiu de la Nit del Foc i les Trobades de Gegants, organitzades per la Colla Gegantera Tota l’Endenga.

Per a més informació podeu consultar la web: http://www.totalendenga.org; http://www.copdecap.cat/