L’atur per sota del 15%, l’increment del SMI, els rècords d’exportacions i la despesa dels turistes han marcat aquest 2016

  • Categoritzat com: Ocupació
  • Serveis associats: Ocupació

Durant l'any 2016 que estem a punt de deixar enrere sembla que ha començat la recuperació econòmica. Després d'una dura crisi que va començar el 2008, vuit anys més tard encara cueja i no arriba als ciutadans tant com hauria. De totes maneres, els titulars en van plens i la macroeconomia sembla despuntar. Ha estat així?

L'atur baixa del 20%

L'atur a Catalunya ha baixat aquest 2016 per sota del 15%. Concretament, segons l'última dada de l'Enquesta de Població Activa (EPA), el nombre de catalans sense feina es va situar al tercer trimestre en 552.500 persones. A l'espera de les dades de tancament de l'any, la taxa d'atur ha quedat situada en el 14,63%, la més baixa des del quart trimestre del 2008. A escala estatal, l'atur s'ha situat aquest any per sota del 20% després d’encadenar anys amb taxes de l’atur desorbitades.

Turisme de rècord
El nombre de turistes que han visitat casa nostra ha tornat a superar els de l'any anterior. Només en els primers nou mesos de l'any, el nombre de turistes que han passat per Catalunya se situa en 14,46 milions de persones, el 4,4% més que en el mateix període de l'any anterior. Catalunya és la principal comunitat autònoma en nombre de visitants estrangers amb el 23,9% del total dels turistes que arriben a l'Estat espanyol. A escala estatal, al mes de novembre Espanya ha fulminat el rècord de turistes de l'any passat: ja han vingut 71,6 milions de visitants.

La seva despesa també ha crescut i ha arribat als 11.909 milions d’euros en el mateix període al Principat, el que representa un creixement del 2,3% en relació al mateix període de l’any anterior. Al conjunt de l’Estat i fins al desè mes de l’any, els turistes han deixat 68.929 milions d'euros, un 8,4% més que en el mateix període de l’any passat. 

Exportacions com un coet
Les exportacions també han assolit xifres històriques. Les empreses instal·lades a Catalunya han registrat unes vendes a l'exterior de 48.583,1 milions d'euros, el 2,1% més que en els nous primers mesos de l'any passat i una nova xifra de rècord de Catalunya en exportacions, segons les dades del Ministeri d'Economia i Competitivitat. Alhora, les vendes a l'exterior de Catalunya representen el 25,8% del total d'Espanya.

Deute públic supera el 100% del PIB per primer cop en més d'un segle
El deute públic de l’Estat ha superat en tres trimestres consecutius el 100% del producte interior brut –quan l’objectiu per l’any era del 99,14%-. En l'última dada feta pública pel Banc d'Espanya, el deute de les administracions públiques ha assolit a finals de setembre un saldo d'1,108 bilions d'euros, una xifra que correspon al 100,3%. La taxa de creixement del deute ha estat del 3,8% en termes interanuals.