El Departament de Cultura de l’Ajuntament ha organitzat més d’una quinzena d’actes al voltant de Sant Jordi entre el 2 d’abril i el 3 de maig. El novel·lista Jordi Ledesma oferirà un taller de narrativa de ficció al Centre Cultural de Cambrils del 7 al 30 de maig. Sebastià Bennasar, guanyador del 8è Premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils, presentarà el recull de relats “Macondo Beach”. Ja s’ha obert la convocatòria de la novena edició del Premi de Narrativa Marítima i la vuitena del Premi de Poesia.

  • Categoritzat com: Cultura i Festes
  • Serveis associats: Biblioteca

El programa literari Dies de Llibres de Cambrils, que se celebrarà entre el 2 d’abril i el 3 de maig, inclou enguany sis presentacions de llibres, tres exposicions, un contacontes, dues obres de teatre, un esmorzar literari i un taller de narrativa, entre altres propostes. El Departament de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils, amb la col·laboració de diverses associacions, ha organitzat més d’una quinzena d’activitats al voltant de  la Diada de Sant Jordi per promocionar aquesta tradició i fomentar la literatura.

Tots els llibres que es presentaran en el marc de les jornades són d’autors i autores que són del territori o hi tenen alguna relació. La primera presentació, el dijous 4 d’abril, serà la de l’àlbum il·lustrat “El Pere ha perdut la clau”, escrit per les educadores de la Llar d’Infants Maria Dolors Medina Maria Garriga i Marta Montserrate, i il·lustrat per l’artista cambrilenca Marta Nolla, que ja van crear juntes el conte “La keka i els ous màgics”. En aquesta ocasió, el gegant Pere ha perdut la clau i tot el Seguici Festiu l’ajudarà a trobar-la.

La segona presentació, el dilluns 8 d’abril, serà la de la novel·la juvenil “Les aventures del Nic al Priorat”, escrit per la bibliotecària cambrilenca Rosana Andreu, il·lustrat per la montbrionenca Irene Gutiérrez i editat per l’editorial reusenca Veus Públiques. El llibre és la segona obra de l’escriptora, que va debutar el 2017 amb “Les aventures d’en Nic al Baix Camp i la Ribera d’Ebre” i es basa en una ruta per Catalunya realitzada pel cambrilenc Jordi Moretó.

El tercer llibre que es presentarà a Cambrils serà l’obra guanyadora del vuitè Premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils, escrita per Sebastià Bennasar, publicada per Cossetània Edicions. “Macondo Beach”, que es presentarà el dijous 11 d’abril, recull diversos relats i narracions breus amb el mar com a element comú.

Durant les jornades també es farà la presentació de l’àlbum infantil “Rona se mira”, el 12 d’abril, a càrrec de l’autora Míriam Ródenas, que també oferirà un taller en el marc de la revetlla de Sant Jordi organitzada per la biblioteca.

El dia 25 d’abril, el Centre Cultural de Cambrils acollirà la presentació del llibre de relats “Dues dones nues”, escrit per la directora de cinema Maria Ripoll i la periodista i escriptora Elisenda Roca. Finalment, el 3 de maig a la mateixa sala d’actes es farà la presentació del llibre de poesia “Odissea menor”, d’Helena Martínez Ferreruela, guanyadora del 27è premi de poesia Salvador Estrem i Fa, de Falset.

A banda de les presentacions de llibres, el programa Dies de Llibres ofereix un ampli ventall d’activitats relacionades amb la literatura i la cultura en general, com un esmorzar literari amb Susana Rubio, autora de la trilogia d’Alexia; els contes de ratolins a càrrec de Montserrat Parra; la revetlla de Sant Jordi de la Biblioteca amb la comèdia “Lectorant” de Eugenia González La Rosa; l’espectacle teatral “Contes amagats” de Marcel Gros, i una trobada del Club de Lectura Adult per parlar de la novel·la “Lincoln Bardo” de George Saunders amb Rosa Maria Vilella.

Les tres exposicions que s’inauguraran són “Els Colors d’en Pere” sobre un nen de 12 anys amb Transtorn de l’Espectre Autista i la seva visió del món; “Sota censura”, que aborda la dimensió més política i social de Manuel de Pedrolo, i “Mirem, toquem, trepitgem” del Taller Traç.

A més,  com a novetat d’enguany, l’escriptor Jordi Ledesma oferirà un taller de narrativa dirigit a persones amb inquietud pels processos d’escriptura de ficció. Les persones participants aprendran unes pautes i premisses mínimes per a la construcció d’una novel·la. El taller es portarà a terme del 7 al 30 de maig (els dimarts i els dijous de 19 a 21h) al Centre Cultural de Cambrils. Les inscripcions es poden fer a l’OAC o per Internet a www.cambrils.cat/inscripcions

Mercat de Sant Jordi

Com és habitual, el 23 d’abril, Diada de Sant Jordi, durant tot el dia el port s’omplirà amb les parades de llibres i flors del mercat de Sant Jordi, organitzat per la Unió de Botiguers de Cambrils i Cambrils Obert. A les 12 hores la companyia Teatre Nu, presentarà “Teatre arrossegat de Catalunya”, i a les 18 hores hi haurà una ballada de sardanes amb la Cobla Contemporània i els Amics de la Sardana de Cambrils.

Premis Vila de Cambrils

D’altra banda, ja s’ha obert la convocatòria de la novena edició del Premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils – Josep Lluís Savall i de la vuitena edició del premi de Poesia Vila de Cambrils. Podeu consultar les bases a http://www.cambrils.cat/cultura/programaciocultural/premis-i-beca.

Activitats habituals de la biblioteca

A banda dels actes especials de Sant Jordi, la Biblioteca Pública Municipal continuarà aquest abril amb les seves activitats habituals. Els dilluns 1, 8 i 29 d’abril es faran les trobades setmanals del Club de Lectura Fàcil, i els dimarts 2, 9 i 30 d’abril hi hauran les sessions setmanals del programa Llegim + per afavorir i acompanyar el procés d’aprenentatge lector millorant la dicció.

El 26 d’abril el Club de Lectura Infantil comentarà “El Chico que nadaba con pirañas” de  David Almond, i el Club de Lectura Juvenil dedicarà la seva sessió mensual al llibre “La Veritable confessió de Charlotte Doyle d’Avi. A més, el 3 da’bril es realitzarà una marató de Booktubers amb alumnes dels instituts Cambrils i Ramon Berenguer IV i el 8 d’abril l’alumnat de l’institut Cambrils farà una presentació dels projectes treballats a l’aula al voltant de l’obra “El baró rampant”.