La Drecera de Caïm va ser guardonada amb el premi Ferran Canyameres de novel·la 2021 i està ambientada entre la Terra Alta i el Matarranya
- Categoritzat com: Cultura i Festes
- Serveis associats: Biblioteca
Continuant amb la iniciativa de la Biblioteca Josep Salceda i Castells d’acollir en cada edició del Club de Lectura Adult l’autor o l’autora del llibre escollit per llegir, ahir la convidada va ser l’escriptora Sílvia Mayans, que va parlar sobre la seva obra La Drecera de Caïm. Es tracta d'una novel.la que ella mateixa qualifica de misteri, publicada per l’editorial Pagès Editors i que ja compta amb una segona edició. La Drecera de Caïm és la tercera novel.la amb el mateix protagonista, Elíades Bel, fotògraf i eventual investigador que es troba immers en diverses trames delictives a les Terres de l’Ebre. Les altres obres són Cap llàgrima sobre la tomba i Cendra.
Sílvia Mayans és barcelonina, però des de l’any 2012 que viu a Arnes. Ahir va explicar als lectors i lectores assistents el seu procés de creació literària, que passa per conèixer i implicar-se en el batec vital d’una zona de Catalunya que la va captivar des del primer moment i on desenvolupa la seva tasca professional a banda de la seva vocació com a escriptora. A preguntes de les persones assistents al club sobre la utilització col·loquial del registre dialectal de les Terres de l’Ebre, un del trets més destacats del llibre, Sílvia Mayans va explicar que fer servir aquest registre fa molt més propera la novel.la i permet gaudir d’un vocabulari molt més ric i proper, un català que reivindica més enllà de la llengua estàndard.
La Drecera de Caïm va ser guardonada amb el premi Ferran Canyameres de novel·la 2021. Ambientada entre la Terra Alta i el Matarranya, desenvolupa dues històries paral·leles que investiga el seu protagonista, Elíades Bel, que es veu immers en aquestes dues trames entrellaçades amb dos espais temporals: la guerra civil i la transició democràtica. Per un costat hi ha la desaparició que desemboca en assassinat d’un alemany ecologista l’any 1978 i la trobada al mateix lloc, una fossa comuna clandestina, de diverses persones executades i fetes desaparèixer quaranta anys abans en plena guerra civil. Sílvia Mayans escriu l’obra com una novel.la de misteri a la vegada que posa llum a les ferides encara no tancades d’una guerra civil que a les Terres de l’Ebre va ser força cruenta.