De la ficció de Moros a la costa a la realitat de Pirates i corsaris on es descriuen els sistemes de defensa, la diferència entre pirates i corsaris... i la descripció dels atacs. Al segle XVI, Cambrils va ser especialment afectat pels corsaris del Nord d’Àfrica

  • Categoritzat com: Cultura i Festes
  • Serveis associats: Biblioteca

La pirateria ha estat el tema escollit el mes de juny als Clubs de lectura adult i fàcil amb l’elecció del llibre Moros a la costa, de David Gomariz, guanyador del I Premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils Josep Lluís Savall 2008. Una novel·la de ficció sobre les històries de pirates barbarescos del segle XVII a les nostres costes.

Com a cloenda de la temporada dels clubs de lectura, el dilluns 19 de juny a les 19 h, en obert a la biblioteca municipal, es realitzarà la xerrada i tertúlia al voltant de la pirateria a la Costa Daurada a càrrec de Pedro Otiña, llicenciat en història, actualment arxiver de l'Arxiu Municipal de Cambrils i autor del llibre Pirates i Corsaris: els atacs contra Vila-seca i la costa del Camp de Tarragona amb la col·laboració de l'Antena del Coneixement del Campus Extens de la URV a Cambrils.

Pirates i corsaris -de Pedro Otiña, sobre els atacs patits per la  costa del Camp de Tarragona entre els segles XIII i XVIII-, la novel·la A sol post -d’Ivone Puig i guanyadora del VI Premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils Josep Lluís Savall 2016-, i el llibre La Transició democràtica a Cambrils -de Josep Bertran, un estudi sobre els anys 1975-1983 amb fets i dades més rellevants d’aquest període al municipi- es ressenyen al web de fons local de la biblioteca juntament amb d’altres títols com Cambrils a la segona meitat del segle XX: memòria col·lectiva –de Lluís Recasens Colom- i La Teca teatre: 50: 1966-2016 –d’Anna Savall-, entre altres.

Al web també es pot trobar la darrera guia de patrimoni local que fa referència a les Torres de Cambrils seguint la línia de les anteriors: la Torre del Port, el Parc Samà i la Torre de l’Ermita. En aquesta ocasió es parla de la Torre del Bou, que pertanyia a l’antiga muralla; la Torre de la riera d’Alforja, la Torre Bargallona, la Torre del Mas d’en Bisbe i la Torre del Llimó, utilitzades com a torres de guaita i de defensa, i la Torre de l’Esquirol, torre de telègrafs del segle XIX.

Al web de fons local també s’han creat, a la secció de Llibres, els apartats de “Vídeoressenyes”, amb recomanacions publicades al canal de Youtube de la biblioteca (https://www.youtube.com/user/CanalBibCambrils) sobre llibres d’autors vinculats al municipi, i el de “A text complet” amb llibres que es poden descarregar en format digital o consultar íntegrament en línia.