L’espectacle, que es portarà a terme el 18 de març, anirà a càrrec de l’actriu i escriptora Àngels Bassas i la violoncel·lista Esther Vila. La programació també inclou xerrades sobre salut, un taller de poesia, una sessió de contes per nadons i les trobades habituals dels clubs de lectura.

  • Categoritzat com: Cultura i Festes
  • Serveis associats: Biblioteca

La Biblioteca Josep Salceda i Castells de Cambrils ha programat una lectura dramatitzada a càrrec de l’actriu i escriptora Àngels Bassas per commemorar l’Any Margarida Xirgu amb motiu del 5è aniversari de la seva mort. L’espectacle “La correspondència de Margarida Xirgu” es portarà a terme el dimecres 18 de març a les 19 hores a l’equipament municipal (carrer Alfons I el Cast, 2).

Àngels Bassas, amb una extensa trajectòria com a actriu en el món teatral i autora de diversos llibres, ens proposa un repàs a la correspondència escrita de la famosa i excepcional actriu, directora i pedagoga teatral catalana. A causa dels seus viatges i exili, l’epistolari permet emprendre un viatge a través de la seva personalitat i els esdeveniments històrics que va viure. La lectura va acompanyada de la música d’Esther Vila al violoncel, que emfatitza la part emocional i de referents històrics.

La programació del març també inclou dues xerrades organitzades amb motiu del Dia Mundial de la Salut, a càrrec de la dietista nutricionista Mireia Luna i la fisioterapeuta Irene Ríos, els dies 5 i 6 de març. La primera píndola del cicle es titula “Com entén el nostre cervell el dolor?” i la segona tractarà els mites sobre nutrició.

El calendari d’activitats del mes es completarà amb el taller “Entendre la poesia a través dels poemes d’Odissea menor” d’Helena Martínez (dins d’una trobada oberta del Club de Poesia) del 16 de març (19 hores), i amb la sessió d’Eva González dedicada a “La medusa perduda” (la versió per nadons del conte “Els sons robats” amb cançons i endevinalles escrit per Mercè Ubach) del 20 de març (18 hores).

A més, continuaran les trobades dels Clubs de Lectura Fàcil, Infantil, Juvenil i Adult per comentar les lectures escollides i les sessions setmanals de Llegim + per afavorir i acompanyar el procés d’aprenentatge lector millorant la dicció.

PROGRAMA D’ACTIVITATS DE MARÇ

Com entén el nostre cervell el dolor?

Xerrada amb motiu del Dia Mundial de la Salut

Dijous 5 de març a les 18.30 h, a la Biblioteca Josep Salceda i Castells de Cambrils, Com entén el nostre cervell el dolor?, xerrada a càrrec de Mireia Luna -dietista nutricionista- i Irene Ríos -fisioterapeuta-.

Activitat del cicle Píndoles de Salut per a celebrar el 7 de març, Dia Mundial de la Salut.

Aforament limitat.

Els mites sobre nutrició, què diuen els experts?

Xerrada amb motiu del Dia Mundial de la Salut

Divendres 6 de març a les 18.30 h, a la Biblioteca Josep Salceda i Castells de Cambrils, Els mites sobre nutrició, què diuen els experts?, xerrada a càrrec de Mireia Luna -dietista nutricionista- i Irene Ríos -fisioterapeuta-.

Activitat del cicle Píndoles de Salut per a celebrar el 7 de març, Dia Mundial de la Salut.

Aforament limitat.

Club de poesia

Entendre la poesia a través dels poemes d’Odissea menor

Dilluns 16 de març a les 19 h, a la Biblioteca Josep Salceda i Castells de Cambrils, Club de poesia: Desgranant la poesia, amb Helena Martínez Ferreruela.

Taller per explicar com llegir poesia: estructures, metàfores... amb poemes d’Odissea menor, en veu alta.

Aforament limitat.

La correspondència de Margarida Xirgu, lectura dramatitzada

Activitat per a commemorar l’Any Margarida Xirgu

Dimecres 18 de març a les 19 h, a la Biblioteca Josep Salceda i Castells de Cambrils, La correspondència de Margarida Xirgu, lectura dramatitzada. A causa dels seus viatges i del seu exili, l’epistolari de la coneguda actriu, directora i pedagoga teatral permet emprendre un viatge a través de la seva personalitat i dels esdeveniments històrics que va viure.

La lectura dramatitzada va a càrrec d’Àngels Bassas, actriu i escriptora. Llicenciada en Art Dramàtic per l’Institut del Teatre de Barcelona. Amb una extensa trajectòria com a actriu en el món teatral. Ha treballat també en cinema i en sèries de televisió. Autora dels contes infantils de la sèrie Patatu i de llibres per a adults: la novel·la  Dóna't  (2016) i el recull de relats La vida té aquestes coses (2018).

Amb l’acompanyament musical d’Esther Vila al violoncel, que recolzarà dramàticament la lectura en la part emocional i de referents històrics.

Activitat per a commemorar l’Any Margarida Xirgu.

La medusa perduda, contes per nadons

Conte pels més petits amb cançons i endevinalles.

Divendres 20 de març a les 18 h, a la Biblioteca Josep Salceda i Castells de Cambrils, La medusa perduda, contes per nadons amb Eva Gonzàlez.

Versió per nadons del conte “els sons robats” escrit per Mercè Ubach.

Al bosc de Riudolç viuen molt animals, uns dormen de nit i uns altres de dia. Hi ha un munt de sorolls: auuuuu, auuuuu, ròc, ròc, piu, piu, rony, rony, zum,zum, ric, ric, biz, biz, rrrr. I un riu d’aigua dolça com la melmelada fins que apareix una medusa, perduda i el riu deixa de ser dolç...

Conte pels més petits amb cançons i endevinalles.

Activitats per a inscrits

Club de lectura fàcil

Trobades per a parlar i comentar la lectura escollida

Dilluns 2 de març a les 17.30 h, al Centre Cultural i Ocupacional de Cambrils, sessió dedicada a llegir i a comentar Les Invisibles, de Genís Sinca en la versió d'Ana Crespo, amb la coordinació de Rosa Ma Fusté, directora de la Biblioteca Josep Salceda i Castells.

Dilluns 16 de març a les 17.30 h, al Centre Cultural i Ocupacional de Cambrils, sessió dedicada a llegir i a comentar Les Invisibles, de Genís Sinca en la versió d'Ana Crespo, amb la coordinació d’Helena Martínez, del Servei Local de Català.

"Aquest llibre presenta 11 biografies de dones catalanes excepcionals. Totes elles han fet aportacions cabdals al progrés i a la construcció del país, però la història no les ha reconegut. Destaquen per la seva valentia, perseverança, capacitat intel·lectual, excel·lència i lluita per la llibertat. Són dones invisibles de la nostra història, que mereixen sortir de l'oblit."

Activitat de la Biblioteca Josep Salceda i Castells en col·laboració amb el Servei Local de Català.

Per a inscrits al club.

Centre Cultural i Ocupacional de Cambrils

C/ Sant Plàcid, 18-20

Llegim+

Sessions setmanals que afavoreixen i acompanyen el procés d'aprenentatge lector millorant la dicció

Dimarts 3, 10, 17,  24 i 31 de març de 17.30 a 18.15 h, a la Biblioteca Josep Salceda i Castells de Cambrils, taller per a alumnes de 3r de primària en el que els nens i nenes llegeixen llibres en veu alta, per torns i també es treballa la dicció, l’entonació i la comprensió lectora.

Activitat per a inscrits.

Club de lectura infantil

Trobada mensual del club per a comentar el llibre Billy y el vestido rosa

Divendres 27 de març a les 18 h, a la Biblioteca Josep Salceda i Castells de Cambrils, trobada coordinada per Rosana Andreu per a comentar el llibre Billy y el vestido rosa, d’Anne Fine, un conte que fa visibles estereotips i prejudicis que encara perduren.

“Quan Billy Simó es va despertar el dilluns al matí, va descobrir que s'havia convertit en una noia. Estava encara davant del mirall mirant-, sorprès, quan va entrar la seva mare com un remolí. - Per què no et poses aquest vestit rosa tan mono? -Va preguntar. - No porto mai vestits! -Va exclamar Billy indignat. -Ja ho sé-va dir la seva mare-. És una veritable llàstima.”

Activitat per a inscrits.

Club de lectura juvenil

Trobada mensual del club per a comentar la novel·la L’alè del drac

Divendres 27 de març a les 19 h, a la Biblioteca Josep Salceda i Castells de Cambrils, trobada per a comentar la novel·la L’alè del drac, de Maite Carranza, amb la coordinació d’Eva Ferré.

“La fascinant i trepidant història d'un jove idealista que acabaria canviant el món per sempre. El seu nom? Antoni Gaudí.

...Una brillant barreja de ficció i fets reals que atrapa des de la primera pàgina.”

Activitat per a inscrits.

Club de lectura adult

Tertúlia al voltant de la novel·la Escapada, d’Alice Munro

Dilluns 30 de març a les 19 h, a la Biblioteca Josep Salceda i Castells de Cambrils, sessió del club de lectura adult per a comentar la novel·la Escapada, d’Alice Munro, amb la col·laboració d’Isabel Castro i Víctor Feliu.

“Alice Munro recull a Escapada (2004) set relats que comparteixen un espai escènic comú i, a més, cadascú té com a protagonista una dona que lluita contra els sentiments derivats del desamor. "Destino", "Pronto" i "Silencio" són tres històries on palpita el tema de la identitat femenina i que ben bé es podrien llegir com a una "novel·la",  ja que a les tres trobarem a la mateixa protagonista, Juliet, en tres moments molt concrets i crucials de la seva vida.”

Aforament limitat.