El 30 de març es farà una trobada per reflexionar sobre el dol

  • Categoritzat com: Cultura i Festes
  • Serveis associats: Biblioteca

RÀDIO CAMBRILS, 27/03/2023

L’Hospital Lleuger Antoni de Gimbernat de Cambrils, centre integrat a Salut Sant Joan de Reus – Baix Camp, i la Biblioteca Josep Salceda i Castells han engegat aquest mes de març el projecte de medicina comunitària ‘Salut i Cultura’, que aprofita els beneficis de la cultura per millorar l’abordatge de processos o malalties mitjançant tractaments no farmacològics. L’objectiu de la iniciativa és oferir a la població recursos culturals i espais de debat que puguin ajudar a entendre i gestionar millor diferents situacions personals i processos relacionats amb la salut com ara el dol, el dolor crònic o el malestar emocional.    

Una de les accions principals del projecte, liderat per la doctora Annabel Pellicer Sanahuja, és la programació de sessions mensuals presencials sobre un determinat tema a través de diferents recursos com la lectura i comentari de fragments literaris o la visualització d’audiovisuals.  La primera sessió del projecte, titulada ‘El dol a través de la cultura’, s’ha programat el proper dijous 30 de març a les 18 hores a l’Aula d’Educació (primera planta) de l’Hospital Lleuger.

Durant la trobada, adreçada a totes les persones interessades, es faran preguntes obertes i es promourà la participació amb la creació d’un espai proper de reflexió, d’autoconeixement i d’expressió de les pròpies vivències. A la vegada, dues professionals del centre, la doctora Mònica Asensio i la infermera Maite Palacios, compartiran dos articles escrits per elles mateixes sobre la pròpia experiència de la pèrdua. 

Els llibres i recursos classificats per les diferents temàtiques es podran trobar a l’espai ‘Salut i Cultura’  de la Biblioteca juntament amb unes fitxes on hi consta el títol del recurs, l’autor, el resum, una recomanació personalitzada i reculls de fragments. A més, tant a la biblioteca com a l’hospital hi haurà una bústia perquè els usuaris i usuàries puguin fer recomanacions de recursos culturals que al llarg de la seva vida hagin tingut un impacte positiu en l’abordatge i gestió d’alguna malaltia o situació personal. Aquestes recomanacions, que també es recolliran a través d’un formulari online difós via xarxes socials i codis QR, serviran per ampliar el banc de recursos creat pel projecte i ajudar a altres persones que es trobin en la mateixa situació. 

La doctora Annabel Pellicer, resident de quart any de Medicina Familiar i Comunitària, explica que el projecte parteix de la base que la cultura sempre ha estat una font de benestar i una eina per expressar malestars, inquietuds i vivències, i canalitzar les emocions. A més, s’ha demostrat que la literatura i l’art afavoreixen l’empatia i la resiliència, redueixen els nivells d’estrès, i milloren l’autopercepció de la simptomatologia ansiosa lleu.