Un dels trets fonamentals de Nicolau, és el llenguatge tradicional i oral tarragoní, emprat expressament per Antoni Veciana en aquest llibre

  • Serveis associats: Biblioteca

REVISTA CAMBRILS, 27/09/2023

Ahir al vespre la Biblioteca Josep Salceda i Castells va acollir la primera trobada d’aquest nou cicle del Club de Lectura Adult, amb la presència del reusenc Antoni Veciana, filòleg, dramaturg, actor amateur, i ara escriptor, explicant com va sorgir la idea d’escriure la seva primera novel.la que porta per títol Nicolau, el relat del nen que es va convertir en peix, un mite que te arrels tradicionals a molts llocs de la Mediterrània. Antoni Veciana va explicar que el projecte va sorgir en el confinament per Covid, temps que li va permetre documentar-se i bastir el llibre que l’any passat va publicar l’editorial La Segona Perifèria.

Un dels trets fonamentals de Nicolau, és el llenguatge tradicional i oral tarragoní, emprat expressament per Antoni Veciana en aquest llibre. L’autor va explicar que va voler fer un homenatge al parlar tarragoní de llocs com Reus o Cambrils, on ja poc queda d’un parlar que també estava arrelat a la tradició oral de la seva família. Va deixar clar que encara que moltes paraules i mots puguin semblar escriptura fonètica no ho és i que aquest parlar, encara que portat a l’extrem, és absolutament normatiu. Entre d’altres fonts va explicar que s’havia documentat amb els llibres de dos filòlegs cambrilencs, Vocabulari dels pescadors de Cambrils de Josep Lluís Savall Rom i El Parlar de Cambrils de Pere Navarro Gómez.

Nicolau

El llibre parla sobre la llibertat i l’inconformisme d’un nen al poble mariner on viu, on les dificultats vitals de cada dia en un ambient social angoixant i marginal fa que cada vegada més vegi la mar com el seu espai de llibertat. Alternant diverses veus Antoni Veciana fa el recorregut vital d’aquest nen que a partir d’una primera realitat quotidiana es va convertint en peix. A partir d’aquí la novel.la esdevé un relat gairebé màgic, desenvolupant el mite universal de l’home peix, que es troba a molts llocs de la Mediterrània. La mar es converteix en l’entorn imprescindible d’aquest relat. Una mar que representa la llibertat i el canvi constant, en contrast amb la terra ferma, on l’incapacitat humana per fer front a les desigualtats socials, els conflictes bèl·lics i la incomprensió aboquen a l’home a l’ambició i a la misèria moral.

Cal reconèixer la feina i l’esforç que comporta a la Biblioteca que a cada trobada hi sigui l’autor o l’autora de cada llibre escollit per llegir i comentar.