Moi Aznar retrà homenatge a Xesco Boix amb una adaptació del conte Sopa de Pedres. També es lliuraran els premis als Superlectors del 2016.

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes

La Biblioteca Pública Municipal de Cambrils celebrarà el seu 20è aniversari el proper divendres 20 de gener (18 hores) amb l’espectacle Sopa de Pedres. Moi Aznar de la companyia de teatre còmic Jomeloguisjomelo.com ha volgut retre un homenatge a Xesco Boix, animador i rondallaire, que va popularitzar el conte de Sopa de Pedres a les nostres terres.

L’espectacle, de 50 minuts, consisteix en una adaptació del conte que ell explicava, que treballa els valors de la tradició oral, compartir, l’amistat, la guerra i la pau. El conte explica la història d’un soldat que arriba a un poble on hi hagut una guerra. La gent del poble no el rep gens ni mica bé, tot al contrari, no volen donar-li res de menjar, amb l’excusa que no tenen res per donar-li. Per això, el soldat se n’empescarà una de bona per fer veure a la gent del poble que entre tots, compartint el poquet que tenen, se’n poden sortir.

A continuació, es lliuraran els premis als Superlectors, que s’atorguen anualment coincidint amb l'aniversari de la biblioteca, per premiar als usuaris que més documents han agafat en préstec durant l'any anterior.

Dues dècades de biblioteca municipal

La Biblioteca Pública Municipal de Cambrils, inaugurada el 20 de gener de 1997, és hereva de l’antiga Biblioteca de La Caixa, que va obrir les portes el 31 de gener de 1956 a la plaça Marianao.

L’equipament està ubicat al barri de l’Eixample i comparteix edifici amb el Casal Municipal de la Gent Gran. És un centre d’informació que facilita l’accés lliure i sense discriminacions al coneixement, la informació, la formació educativa i l’ús de les noves tecnologies, a individus i col·lectius, en igualtat d’oportunitats per a tothom.

Des de la seva creació, ara fa 20 anys, la biblioteca ha anat evolucionant. El 2002 es van iniciar les obres d’ampliació de l’edifici i dels equipaments que alberga (Biblioteca i Casal), que van finalitzar el 2003. El 24 de gener de 2004 es va inaugurar l’ampliació de l’equipament, que va comportar una millora en els accessos (es va ampliar el vestíbul, habilitant una àrea de trobada i descans per als usuaris) i també l’estrena d’una nova planta.

En planta soterrani es va ubicar el dipòsit, equipat amb compactes. Aquest fet va permetre deixar lliure una sala a la 1a planta, anomenada Sala multimèdia i que s’usa per a diverses activitats: reunions, tallers, visites formatives, etc. i que actualment està equipat amb un canó i pissarra interactiva.

El 2008 l’horari de la Biblioteca es va modificar. Durant l’estiu es va fer jornada continuada: de dilluns a divendres i de 10 h a 14.30 h. També es va tancar l’equipament durant la segona quinzena d’agost. A partir de l’1 de setembre de 2008 es va ampliar l’horari d’obertura, a causa de les constants demandes ciutadanes: de dilluns a divendres: 10 h a 13 h i  16 h a 20 h. Dissabtes: 10 h a 13 h.

Ens anys successius s’ha mantingut l’horari continuat durant l’estiu i el tancament durant la segona quinzena d’agost per realitzar tasques de manteniment. El 2012 s’ha continuat amb el mateix horari però no s’ha tancat durant el mes d’agost, ja que s’ha plantejat el tancament durant les setmanes de Nadal i de Reis per què tenen menys afluència de públic i es poden fer les tasques de manteniment anual.

Durant el 2009 es va renovar pràcticament la totalitat del mobiliari i de l’equipament informàtic gràcies a una subvenció atorgada per la Generalitat de Catalunya i una aportació extraordinària de l’Ajuntament.

El març de 2010 es va procedir al canvi de sistema informàtic a les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya així com en la política de préstec per tal d’unificar-la a tota la xarxa.

El programa de gestió intern anomenat Millennium va proporcionar algunes funcionalitats noves de les que destacaríem els missatges automàtics d’avís als usuaris.  Amb la implantació d’Argus, com a nou catàleg per Internet, també es van ampliar les prestacions per als usuaris amb la possibilitat de reservar, renovar documents, etc. en qualsevol moment.

Aquest canvi suposa una millora del servei per als usuaris ja que es va augmentar el total de documents que els usuaris poden prendre en préstec i també la comunicació a través de les TIC.

El juny de 2011 la biblioteca inicià el Préstec tecnològic gràcies a una subvenció de “la Caixa” que va permetre la compra de 4 e-reader. A més, s’ha habilitat la Sala multimèdia amb un projector i una pissarra interactiva, subvencionats per la Generalitat de Catalunya, i 10 netbooks, cedits per l’Ajuntament.

Podeu ampliar la informació sobre històrica a través d’aquest enllaç i consultar les activitats programades aquí.

Foto: Agustí Ortoneda