Entre dimarts i dijous, prop de 500 persones han passat pel pavelló municipal de Cambrils en una campanya especial de donació. L’últim dia de la campanya va coincidir amb l’aniversari de l’Adrià, que està buscant un donant compatible de moll d’os per superar la leucèmia que pateix. Durant el mes de maig hi ha 5 campanyes més a la comarca en solidaritat amb les persones que pateixen malalties de la sang. Avui hi ha reserves de sang per als propers 8 dies, quan el nivell òptim són 10.
- Categoritzat com: Comunicació Alcaldia Salut pública
Cambrils ha demostrat la seva solidaritat amb l’Adrià, un veí de 6 anys que pateix leucèmia. Durant els tres dies que ha durat la campanya especial de donació al Palau Municipal d’Esports, un total de 389 persones han donat sang, 48 plasma i més de 132 s’han apuntat al Registre de Donants de Moll d’Os perquè qualsevol persona que estigui buscant un donant, com l’Adrià, tingui més probabilitats de trobar-ne. En total, 459 persones han anat a una de les tres jornades de donació.
Les campanyes especials en solidaritat amb l’Adrià continuen:
-
4 i 5 de maig: Reus. Antic Hospital
-
8 de maig: Les Borges del Camp. Pavelló
-
13 de maig: Vinyols i Els Arcs. Pavelló
-
16 de maig: Vila-seca. Pavelló
-
18 i 19 de maig: Reus
-
26 de maig: La Selva del Camp
En tots els casos, per donar sang cal apuntar-se al web www.donarsang.gencat.cat. Les persones que a més de sang vulguin registrar-se com a donants de medul·la òssia han de tenir menys de 40 anys.
Per donar sang, només cal:
-
Tenir entre 18 i 70 anys
-
Pesar 50 quilos o més
-
Trobar-se bé de salut. En cas d’haver patit coronavirus o haver estat en contacte amb algú que l’hagi patit, esperar 1 mes
-
En cas de ser dona, no estar embarassada
A banda d’aquestes campanyes en solidaritat amb l’Adrià, l’hospital Sant Joan de Reus i el Joan XXIII de Tarragona tenen espais de donació oberts tots els dies.
Inscripció com a donant de moll d’os
Inscriure’s al registre no implica fer una donació. La donació es realitzarà en cas que hi hagi un malalt compatible amb el tipus de medul·la òssia del donant. La probabilitat que una persona del registre sigui compatible amb un pacient és d’una entre 4.000.
Més de 10.000 persones de tot el món, 6.834 de l’Estat, s’han pogut sotmetre a un trasplantament de cèl·lules mare de la sang gràcies als donants de medul·la òssia o sang de cordó umbilical.
En els últims 25 anys (1994-2019), des que la Fundació Josep Carreras va crear el Registre de Donants de Medul·la Òssia a l’Estat espanyol (REDMO), hi ha inscrites més de 350.000 persones.
Els trasplantaments de moll d’os permeten que malalts de leucèmia i d’altres malalties de la sang, com el limfoma i el mieloma, tinguin l’oportunitat de superar la malaltia.
Al nostre país, cada any prop de 5.000 persones són diagnosticades de leucèmia aguda, al voltant de 7.000 de limfoma i prop de 2.000 de mieloma múltiple. Pel que fa als nens, la leucèmia és el càncer infantil més freqüent.
El 70% dels pacients que poden beneficiar-se d’aquest tipus de trasplantament, necessiten un donant no familiar, que poden trobar gràcies al REDMO.
El perfil més buscat és el d’homes menors de 40 anys. Els darrers estudis demostren que quan més jove és el donant, més probabilitats de sobreviure tindrà el pacient. Per això, l’objectiu és trobar donants menors de 40 anys, especialment homes ja que és el perfil idoni per als trasplantaments.
Els tabús de la donació de medul·la
Més del 95% de les donacions de moll d’os es fan únicament a través de l’extracció de sang del donant. En els dies previs, haurà rebut diverses injeccions per estimular les cèl·lules mare per a la seva extracció.
Malgrat això, existeix el tabú creat històricament que fa referència a la punció de les crestes ilíaques per a fer la donació. Tanmateix, aquest és un tipus de donació que només es fa en menys del 10% dels casos, i sempre amb anestèsia.
Més informació:
Deu coses que has de saber per fer-te donant de moll d’os www.bancsang.net/blog/deu-coses-que-has-donant-moll-dos