El projecte de gestió conjunta del litoral està format per 17 poblacions que va néixer el febrer arran dels forts temporals. El primer tinent d’alcalde de Cambrils, Lluís Abella, és el representant de la Taula de Municipis. En la reunió d’ahir es van signar dos pactes sol·licitant accions per afavorir la recuperació econòmica i la reactivació dels serveis. Una de les peticions és l’exoneració de les taxes d’ocupació que depenen de l’Estat des del començament de la pandèmia.

  • Categoritzat com: Comunicació Medi Ambient i Serveis Generals

L’Ajuntament de Cambrils està treballant en la planificació de mesures per a la reobertura de les platges conjuntament amb la Taula de Municipis per un Litoral Sostenible. El primer tinent d’alcalde i regidor de Medi Ambient, Lluís Abella, ha valorat molt positivament la formalització d’aquesta taula que vetllarà tant per la sostenibilitat de les platges, com per defensar les activitats econòmiques. «Junts som més forts i aconseguirem contenir la pandèmia», ha afirmat Abella.

Cambrils va ser un dels municipis fundadors d’aquest projecte format per 17 poblacions, que va néixer el passat febrer amb el nom de Pacte de Coma-ruga arran dels forts temporals, i ha mantingut un ferm compromís amb la gestió conjunta del litoral. Per això, el representant de la Taula de Municipis és el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Cambrils.

Els municipis que formen el projecte són Sitges, Vilanova, Cubelles, Cunit, Calafell, el Vendrell, Roda de Berà, Creixell, Torredembarra, Altafulla, Tarragona, Vila-seca, Salou, Cambrils, Mont-roig del Camp i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, que representen 110 quilòmetres del litoral mediterrani.

L’objectiu ara és treballar per una gestió sostenible del litoral i a la vegada planificar accions per a l’obertura de platges aquest 2020 aplicant totes les mesures possibles per la prevenció del contagi, oferint el nostre litoral com un espai saludable i font de salut.

Cambrils ja està treballant en una cartelleria específica per instal·lar a les platges que s’afegirà a la senyalització vertical i horitzontal que ja hi ha a les zones més concorregudes per facilitar que les persones caminin per la seva dreta i evitar aglomeracions. De moment, estaran tancades les dutxes, els rentapeus, les fonts i les àrees infantils, seguint les indicacions de les autoritats sanitàries.

Les peticions dels municipis

La Taula de Municipis va signar ahir dos pactes dirigits a la Generalitat i al Ministeri per a la Transició Ecològica (MITECO) sol·licitant resolucions i mesures necessàries per afavorir la recuperació econòmica i la reactivació dels serveis.

En primer lloc, els ajuntaments demanen a l’Estat l’exoneració de les taxes d’ocupació des del començament de la pandèmia fins a finals de 2020 als adjudicataris i concessionaris de les activitats del Pla d’Usos i de les Concessions, tenint en compte que la pandèmia a paralitzat el sector econòmic del turisme i que el litoral és el principal atractiu d’aquests municipis.

En segon lloc, els ajuntaments demanen a la Generalitat que agilitzi la resolució dels expedients dels Plans d’Usos de 2020 o la pròrroga dels plans del 2019 per poder desenvolupar les activitats públiques i privades amb totes les garanties sanitàries. En aquest, Cambrils ja té el Pla d’Usos aprovat i setmana passada ja va donar llum verda a les guinguetes per començar el muntatge de les instal·lacions.

L'interès principal d’aquestes demandes és afavorir la recuperació econòmica i la reactivació del serveis amb totes les garanties sanitàries per oferir la seguretat necessària i contenir l’expansió del virus. La finalitat dels ajuntaments és que els usuaris puguin gaudir dels espais litorals en les millors condicions i alhora protegir els ecosistemes con a espais saludables i de salut per la societat.

Finalment, els ajuntaments fan una crida a la col·laboració ciutadana perquè actuï amb sensatesa, amb el respecte a les normes i mesures de distanciament sanitàries, al desplaçament sostenible per ajudar a mantenir l’ alè que li hem donat al nostre litoral, que serà l’espai de socialització saludable i de salut.