El projecte d’intercanvi uneix artistes plàstics de de diferents estils, tècniques, generacions i procedències mediterrànies i caribenyes. La mostra s’inaugurarà aquest divendres 27 d’octubre a la Sala Àmbits i es podrà visitar fins el 24 de novembre.

  • Categoritzat com: Cultura i Festes
  • Serveis associats: Cultura

Willy Pérez, Dolors Castells i Alberto Insa inauguraran aquest divendres, 27 d’octubre (20h), l’exposició “Petjades de mar. Del Mediterrani al Carib” a la Sala Àmbits del Centre Cultural. L’acte comptarà amb la participació de l’alcalde de Cambrils, Alfredo Clúa; el regidor de Cultura, Jordi Barberà; el vicecònsol i responsable de la secció cultural del Consolat General de la República Dominicana a Barcelona, Alexander De Jesús Caba Chávez, i el representant de l’Instituto de Dominicanos y Dominicanas en el Exterior (INDEX), Jordi Martínez Selman.

La mostra, que es podrà visitar fins el 24 de novembre, és un projecte d’intercanvi cultural sense ànim de lucre que reuneix tres destacats artistes plàstics de la República Dominicana i Catalunya amb l’objectiu d’estrènyer llaços entre les dues nacions i donar a conèixer les diferents temàtiques i colors pròpies dels dos mars. La mostra té el suport de l’Ajuntament de Cambrils, INDEX i el Consolat General de la República Dominicana da Barcelona.

Com explica la gestora cultural Consuelo Velázquez, en l’exposició resulta interessant observar el diàleg visual que s’estableix entre tres artistes de diferents generacions, per les diferents tècniques emprades, estils i procedències mediterrànies i caribenyes.

Cal recordar que la República Dominicana ha estat un país d’acollida de grans mestres d la plàstica espanyola i catalana durant l’exili artístic. Artistes com José Vela Zanetti, Josep Gausachs, Eugeni Fernández Granell, Antonio Prats Ventós, Manolo Pascual, entre altres, no només van introduir al país corrents avantguardistes europeus sinó que van formar tot a una generació de futurs mestres de la plàstica dominicana deixant una empremta social a la nostra cultural, mostra del seu compromís amb les llibertats i la justícia.

ARTISTES

Willy Pérez

Va néixer a Santo Domingo, fill del conegut estre de l’art Guillo Pérez. Va estudiar a la Universitat Autònoma de Santo Domingo. Centre d’Art Cándido Bido i a The Art Student League de Nova York. També Psicologia Clínica a la Universitat de la Tercera Edat. Pertany a la Generació dels 80 i actualment és director de l’escola ‘art “Guillo Pérez”. La seva prolongada trajectòria de gairebé cinquanta anys a ‘art el consolida com un valuós mestres de la pintura dominicana.

Ha realitzat 41 exposicions individuals i ha participat en desenes de col·lectives, biennals i fires. Les seves obres s’exhibeixen en importants museus, galeries d’art i centres culturals de la República Dominicana, Espanya, Itàlia, Puerto Rico, Guadalupe, Hondures, Panamà i diferents ciutats dels Estats Units (Miami, Tampa, Key Largo, Nova York, Providence i Nova Jersey).

Un dels temes explorats per Willy Pérez és l’univers de l’aigua. Ell ha desxifrat un enigma marí i ha capturat a les seves obres els tresors que tanquen la flora i la fauna. Perol artista no s’ha aturat en la biodiversitat marina i l’entorn aquàtic amb els seus timbres cromàtics sinó que a la seva pintura apareix tota la geometria del paisatge dominicà ressaltant el color antillà, els detalls del qual suggereixen la preservació ecològica.

Dolors Castells

Nascuda a Cambrils, ciutat on inicia la seva carrera artística. Des de 1995 ha realitzat 9 exposicions individuals i ha participat en desenes de col·lectives a importants sales i museus, dins l’àmbit nacional i internacional.

Les seves obres s’han exposat internacionalment al Palazzo Giureconsultin de Milà (2008) al a Sala de la Pigna de Roma (2019), al 5è Festival Internacional d’art “Freedom and Peace” de Corea del Sud (2019), a l’International Women Artists de Nova York (2021), a l’exposició internacional “Artquake 10” de Turquia (2022) i a l’exposició internacional Sun Boats d’Egipte (2023).

Entre els guardons i mencions que ha obtingut, hi ha els Premis Internacionals Leonardo da Vinci a Florència (2019) i el Premi New York City a Manhattan (2020). La seva obra ha estat publicada a la primera edició del llibre d’arts de la prestigiosa publicació AFG (Art Freaks Global) del Canadà.

A la seva pintura hi podem trobar paisatges urbans de gran format, als quals afegeix titulars de diaris formant un collage, que pretén fer una crítica del món on vivim.

Alberto Insa

Va néixer a Saragossa el 1964. Des de fa 15 anys resideix a Cambrils, on ha trobat el seu espai com a artista. És un pintor autodidacte que ha dedicat el seu temps a la pintura i a millorar la tècnica. La seva obra fusiona elements mediterranis amb el mar, com a element principal de totes les seves pintures.

Ha estat guardonat amb diversos premis i mencions: primer premi Concurs de Pintura d’Andorra (2009), segon premi Concurs de pintura de Vila-seca (2009), segon premi Concurs de Pintura Setmana Santa de Tarragona (2015) i primer premi del 9è Certament Nacional de Pintura “La legió” d’Almeria (en el que també ha estat finalista el 2017 i 2020).

El 1989 va exposar per primera vegada a Andorra (Terol). Des de llavors, ha realitzat 9 exposicions individuals i 6 de col·lectives, en l’àmbit local i internacional: Roma, Milà, Corea del Sud, Barcelona, Tarragona, Cambrils, Reus i Benicarló.

Durant els anys 2019, 2022 i 2023 exposa al Museu temàtic Haegeumgang de Corea del Sud. La seva obra continua exposada en aquest Museu, del 5 d’octubre al 30 de novembre. La mostra del 9è Festival Internacional d’Art Geoje (tema “Life is art”) serà exhibida a quatre Museus de diferents províncies de Corea. El 2024 tornarà com a convidat a Corea per realitzar una exposició individual en aquesta mateixa institució.