Voluntaris i aprenents es van conèixer en una sessió formativa a l’Ateneu Juvenil

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
  • Serveis associats: Cultura

El passat dilluns va tenir lloc la presentació d’una nova edició del Voluntariat per la llengua, una iniciativa que promou l’ús de la llengua catalana en àmbits quotidians amb la formació de parelles lingüístiques.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils, Josep Lluís Abella, que va obrir l’acte, va posar en valor la tasca del Servei de Català de Cambrils per fomentar l’ús social de la llengua catalana any rere any i va destacar la importància del programa Voluntariat per la llengua per fer noves amistats, enriquir-se culturalment o perdre la vergonya a usar aquesta llengua.

Helena Martínez, responsable del Servei de Català de Cambrils, va destacar la xifra de parelles lingüístiques que hi participaran, vint-i-dues en total, setze de noves i sis més que continuen després d’haver-se conegut en una passada edició.

La tècnica responsable del programa, Rut Ortiz, es va encarregar de donar als participants informacions i instruccions perquè la seva experiència com a membres d'una parella lingüística resulti ben positiva i va detallar alguns dels materials lliurats a les parelles que poden utilitzar a l'hora de conversar, com les lectures del material Llegir per parlar, llegir per aprendre o el vuitè número de la col·lecció Parlem Tu i Jo, editat recentment per la Direcció General de Política Lingüística i que recull textos sobre la salut.

Activitats per a voluntaris i aprenents

Una de les opcions que tenen els participants en el programa per parlar en català és visitar els establiments que hi donen suport i que permeten que els aprenents, sols o acompanyats dels voluntaris, facin pràctiques lingüístiques en contextos reals. Durant els mesos d’estiu, fins a 16 establiments del municipi han renovat els acords de col·laboració amb el programa, i alguns ofereixen nous descomptes i avantatges per a les parelles lingüístiques. Actualment n’hi ha 43 a Cambrils i més de 300 a les comarques del Baix Camp i el Priorat.

Els integrants de les parelles lingüístiques poden participar en les activitats complementàries que el CNL organitza per a elles. Per exemple, per a aquest trimestre es prepara una visita guiada gratuïta al Museu de les Tres Eres i el Museu Agrícola de Cambrils, que inclourà un tast d’oli per als assistents.

Punts d’inscripció del Voluntariat per la llengua

Les persones que estiguin interessades a participar-hi com a aprenentes o com a voluntàries poden adreçar-se personalment al Servei de Català de Cambrils, situat a la segona planta de l’Ateneu Juvenil, per telèfon (977 79 26 88) o per correu electrònic (vxl.reus@cpnl.cat). O poden registrar-se directament al programa a través del web www.vxl.cat.

Voluntariat per la llengua és un programa de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura gestionat pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). El CPNL va iniciar el programa l'any 2002, a Cornellà de Llobregat, amb 19 parelles participants. Des del 2003 ja hi ha participat més de 100.000 parelles.