El taller “La mar en temps prehistòrics: rebost i joier” es realitzarà aquest diumenge a la Torre del Port de Cambrils. L’objectiu de l’activitat didàctica, pensada per a tota la família, és donar a conèixer d’una manera lúdica el jaciment del Cavet.
- Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes Promoció Econòmica
Els participants al taller familiar “La mar en temps prehistòrics: rebost i joies” aprendran a elaborar joies amb petxines i altres tipus de mol·luscs tal com es feia durant el neolític al jaciment del Cavet. L’activitat didàctica es portarà a terme diumenge, 19 de febrer, a la Torre del Port de Cambrils, en dues sessions d’una hora de durada (la primera a les 11 hores i la segona a les 12 hores).
El taller anirà a càrrec de l’arqueòleg de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) Miquel Guardiola i està coorganitzat per l’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Cambrils, el Museu d'Història de Cambrils i el Campus Extens de la Universitat Rovira i Virgili (URV), en el marc de les Jornades de la Galera i la Cuina Marinera que acull aquests dies la localitat del Baix Camp.
Uns dels productes consumits durant el neolític al jaciment del Cavet eren les petxines i els cargols marins. La seva recol·lecció perseguia una doble finalitat: alimentar-se i obtenir matèria primera per a l’elaboració de diferents ornaments. Les conquilles més petites a vegades eren tractades com una peça preciosa i s’incorporaven a un collar o com a penjoll únic. Altres, més grans, s’usaven com a matèria primera per a la realització de diferents tipus d’ornaments. De fet, en alguns casos esdevindran autèntiques joies, especialment terra endins, convertint-se en una veritable moneda de canvi de les comunitats de la costa a l’hora d’adquirir productes de l’interior.
Aquest diumenge, els qui ho desitgin descobriran com s’elaboraven algunes d’aquestes joies i coneixeran alguns detalls de les troballes que s’han obtingut durant les excavacions que duu a terme l’IPHES al jaciment del Cavet, de l’elaboració d’eines de pedra utilitzades durant la prehistòria per perforar les petxines i els cargols marins, i com aquestes s’empraven per perforar les conquilles. En la darrera part del taller els participants podran elaborar el seu propi collarets o penjoll utilitzant rèpliques d’eines prehistòriques.
“En definitiva, pretenem que amb aquest taller puguem donar a conèixer d’una manera lúdica i familiar, i a la població en general, tot el que sabem sobre el Cavet”, afirma Marta Fontanals, arqueòloga i integrant de la Unitat de Projectes i Transferència (UPT) de l’IPHES. “Les investigacions realitzades al jaciment han constatat que fa uns 7.000 anys els grups que vivien en aquest entorn ja consumien productes marins. Hem trobat restes de diferents espècies que es destinaven al consum, però també certes espècies marines, com cargols i petxines, que s’empraven per crear ornaments”, puntualitza Fontanals.