El passat mes de setembre, el doctor Katsuyuki Takenaka (catedràtic de Geografia Humana de la Universitat Pública d’Aichi, al Japó) va fer una estada de diverses setmanes a Cambrils per tal de desenvolupar la seva recerca de camp.

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes Urbanisme
  • Serveis associats: Cultura

Cambrils ha estat objecte d’un estudi sobre la interacció entre cultura i evolució urbanística

El geògraf Katsuyuki Takenaka estudia la influència de l’imaginari col·lectiu sobre l’evolució urbanística del municipi

El passat mes de setembre, el doctor Katsuyuki Takenaka (catedràtic de Geografia Humana de la Universitat Pública d’Aichi, al Japó) va fer una estada de diverses setmanes a Cambrils per tal de desenvolupar la seva recerca de camp. A partir de les orientacions proporcionades per l’àrea de Cultura de l’Ajuntament i de les explicacions del Museu d’Història de Cambrils, durant diverses setmanes va observar i analitzar la realitat geogràfica, social i cultural del municipi. Va consultar la documentació del fons de l’Arxiu Municipal de Cambrils i va participar en diversos actes de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí, ja que un dels seus objectes d’estudi era de quina manera la ciutat es representa a si mateixa durant les celebracions.

Article de difusió universitària

Ara, les conclusions d’aquest estudi s’han donat a conèixer en l’àmbit universitari a través de l’article Geography as a Mediator of Change: The Urban Morphology of a Mediterranean Town, Cambrils, in Permanent Mutation, publicat per la revista JunCture, que edita anualment la universitat de Nagoya, al Japó (Research Center for Modern & Contemporary Japanese Culture. Nagoya University, Graduate School of Letters).

L’article forma part d’un dossier sobre paisatges i interacció i fa èmfasi en l’expansió urbanística de Cambrils el darrer mig segle. El considera un model diferent de l’urbanisme habitual a la Mediterrània, que es caracteritza com una xarxa de petites ciutats compactes.

Més enllà dels aspectes purament territorials, però, Takenaka es pregunta com influeix en la transformació del paisatge urbà la manera en què les persones el perceben i el visualitzen. La seva resposta és que una imatge que la majoria dels cambrilencs comparteixin sobre com evoluciona la morfologia urbana pot fins i tot generar idees per a la transformació futura de la ciutat.

La principal conclusió de l’article és que Cambrils té una morfologia urbana alhora elàstica i sòlida. Aquesta morfologia passa a través d’un prisma de percepció i representació mental, activa un imaginari col·lectiu i funciona com un mitjancer efectiu entre el passat i el futur de la ciutat.

Recerca sobre ciutats mediterrànies

La recerca sobre Cambrils (de la qual aquest article és només un primer fruit) forma part d’un estudi més ampli que aquest geògraf realitza sobre la dinamització dels centres històrics de ciutats mediterrànies, dins del qual ha analitzat també els casos de Reus, Falset i Tarragona.

Katsuyuki Takenaka compta amb una llarga trajectòria de recerca sobre la realitat catalana i espanyola. Ha realitzat llargues estades en diferents ciutats del país i ha publicat estudis sobre aspectes urbanístics i sobre les migracions estatals i internacionals a la Catalunya contemporània i la seva influència en la natalitat i en la configuració del grups professionals, entre altres.