L’Ajuntament de Cambrils proposa un itinerari per descobrir un cardenal més humà i proper en el marc de la societat de finals del segle XIX. Avui s’han realitzat les dues primeres visites amb alumnes del Col·legi Vidal i Barraquer.

 • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes Educació
 • Serveis associats: Educació Cultura

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; el regidor de Cultura, Josep Lluís Abella; el regidor d’Ensenyament, Alejandro Garcia, i el director del Museu d’Història, Gerard Martí, han presentat avui l’itinerari educatiu “Vidal i Barraquer: El cardenal de la pau”, que donarà a conèixer la figura de l’il·lustre cambrilenc a l’alumnat de secundària.

Francesc d’Assís Vidal i Barraquer, nascut a Cambrils l’any 1868, és conegut com el cardenal de la pau, pels seus esforços per intentar apaivagar les tensions polítiques a Catalunya, i de mediació durant la Guerra Civil per la defensa insubornable de la dignitat humana, que va constituir el tret característic de la seva vida.

Aquesta activitat educativa que han estrenat avui dos grups d’alumnes del Col·legi Vidal i Barraquer, fruit d’una petició del centre, serà un dels llegats de l’Any Cardenal i Barraquer, ja que tindrà continuïtat més enllà de la commemoració del 150è aniversari del seu naixement el 2018.

Durant aquest mes, l’activitat arribarà als 360 escolars del Col·legi Cardenal Vidal i Barraquer, que justament el dia 30 de gener té previst celebrar el Dia Escolar de la No-violència i la Pau. La sortida també està oberta als centres educatius que la sol·licitin i el proper curs s’inclourà formalment al programa “Descobreix Cambrils”.

El Departament d’Ensenyament de l’Ajuntament de Cambrils va encarregar l’itinerari a l’empresa especialitzada en educació Cel Rogent, que ha elaborat els materials amb el suport de l’Arxiu Municipal de Cambrils i el Museu d’Història de Cambrils.

La primera prova va ser la ruta “El nostre cardenal” del passat 11 de novembre, oberta a tota la ciutadania. Aquella primera proposta s’ha millorat i s’han reduït els punts de parada, que ara són totes al Barri antic.

Les dues primeres visites amb escolars d’avui han estat conduïdes per Cel Rogent, com a prova pilot, i a partir de demà es passarà el relleu al personal del Museu d’Història de Cambrils.

L’itinerari, d’una durada de dues hores, comença a la plaça Bernardí Martorell (davant del Celler de la Cooperativa Agrícola) i segueix per l’edifici del Col·legi La Salle (carrer Sant Plàcid), la plaça de la Vila, la plaça de la Concepció i la plaça de l’Església.

La sortida didàctica, acompanyada d’un treball previ a l’aula, permetrà a l’alumnat de secundària descobrir un Vidal i Barraquer més humà i proper, de manera amena i vivencial. A través de la seva figura, i en el marc de la nostra història més recent, els i les escolars coneixeran com era la societat de finals del segle XIX, i alguns dels fets i anècdotes de la seva vida que ens mostren valors com la coherència, l’esperit de servei, l’arrelament a la terra i la pau.

Abans de la sortida, l’alumnat treballarà a l’aula alguns aspectes sobre Cambrils i sobre la societat de final del segle XIX i inicis del XX, que els ajudaran a entendre millor el que s’explicarà i treballarà durant la sortida. Des del Museu d’Història de Cambrils es farà  arribar a cada grup el material didàctic per a aquesta activitat prèvia i els facilitarà alguns recursos per ampliar la informació i relacionar-la amb els continguts curriculars que s’estiguin treballant.

Objectius didàctics

 • Donar a conèixer entre els alumnes de secundària de Cambrils aspectes bàsics de la vida i persona de Francesc Vidal i Barraquer.
 • Conèixer detalls de la vida i societat cambrilenca, i per extensió de la catalana, de finals del segle XIX i principis del XX.
 • Que l’activitat sigui una eina complementària per treballar els continguts d’història contemporània del currículum d’E.S.O. i Batxillerat.
 • Reflexionar obre els valors que es desprenen de la vida i les accions de Vidal i Barraquer.

Continguts

 • L’estructura social i l’ensenyament a Catalunya a finals del segle XIX.
 • Elements de la vida a Cambrils a finals del segle XIX.
 • Família, infància, formació i trajectòria de Vidal i Barraquer.
 • Marc històric: Restauració borbònica, Primo de Rivera, Segona república, Guerra civil i Règim franquista.
 • Fets i actituds de la vida de Vidal i Barraquer emmarcats en el corresponent marc històric: accions com a bisbe i arquebisbe, relació amb Primo de Rivera, actitud durant la República, el doble exili, retorn de les despulles a Cambrils.
 • Valors que es desprenen de la vida i els fets de Vidal i Barraquer: coherència, arrelament, esperit de servei, justícia, pau, llibertat.